lördag 31 mars 2007

fredag 30 mars 2007

En pedagogisk koppning

Vi har vid det här laget haft ett antal koppningar på da Matteo som varit öppna för allmänheten och flitigt besökts av några entusiaster. Som nybörjare är det dock inte så lätt att bedöma ett kaffe och fylla i koppningsformuläret, så på begäran har jag startat en serie mer pedagogiska koppningar. Först ut blev syran som vi tittade på igår. Vi undersökte kaffesorter med hög syra, balanserad syra, låg syra, obefintlig syra och surt kaffe. Lärorikt och roligt!

tisdag 27 mars 2007

Finaldagen, Barista Cup

Det var sex väldigt duktiga baristor som igår tävlade i Barista Cup och Beige Award. Jag som själv var med förra året tycker att nivån låg mycket högre i år än den har gjort tidigare. Det är kul, för det visar att tävlingen utvecklas och förbättras raskt, och branschen med den. Om man tänker på att flera av de tävlande baristorna inte hade jobbat med kaffe mer än några månader eller ett år men ändå lyckats skaffa sig enormt mycket kunskap på den korta tiden kan man bara gissa sig till vart det kommer att sluta. Specialkaffe rör sig framåt, och fler och fler vill med! Men åter till gårdagen. På förmiddagen gick koppnings-SM av stapeln, där både jag, Jonas och Lina var med. Som vi redan har nämnt tog Lina hem segern efter en jämn kamp och ska representera Sverige i VM i Antwerpen i Maj. Grattis Lina, och lycka till i Belgien! Det innebär att vi kommer koppa mer än vanligt på da Matteo eftersom Lina måste ligga i hårdträning ett tag framöver.

Klockan tolv började den första finalisten i Barista Cup servera kaffe, och tre timmar senare var alla koppar och glas i disken och de tävlande kunde äntligen andas ut och börja packa sina kvarnar och tampers. Domarna började sin överläggning med en gång, men vi var alla tvungna att vänta till kvällen på resultatet. Pristagarna pressenterades på Moderna Museet, där vi också firade med mat och gamman med en underbar utsikt över Stockholm. Vinnare av Barista Cup blev (äntligen!) Costas Pliatsikas som får åka till Tokyo sent i sommar och tävla för Sverige i World Barista Championship. Tvåa blev Daniel Remheden som därmed tog hem det enda av priserna han inte redan hade, och på tredje plats kom Emma Andersson som dessutom tog hem Beige Award och ska tävla i Latte Art-VM i Maj. Grattis Emma och grattis Costas, det var väl förtjänt! Mattias kom på en suverän fjärdeplats vilket är helt fenomenalt för en som tävlar för första gången! Grattis Mattias, och bra kämpat!

Årets Barista Cup var väldigt bra organiserat och allt flöt på som det skulle med minimala problem. Magnus och Hasse och hela SCAE Sweden har än en gång gjort ett grymt bra jobb!

måndag 26 mars 2007

Sveriges bästa kaffekoppare!!!

Lina vann koppnings-SM och är den som representerar Sverige i VM i Antwerpen!!! STORT GRATTIS!!!!!
Nu håller vi bara tummarna för Mattias också...

söndag 25 mars 2007

Lite mer om semifinalsdagen...

Redan igår körde jag, Jonas, Lina och Mattias upp till Stockholm för att förbereda oss för semifinalen i Barista Cup. Vi anlände till Stockholm, och efter en hastig kaffe på Mellqvist café installerade oss på Bonnier Conference Center med kvarn och alla attiraljer som krävs för att brygga espresso. Resten av gårdagen förflöt lugnt, och imorse klockan 8 var vi på plats vid tävlingsarenan igen.
Tävlingsordningen var lottad och klar och Mattias skulle tävla som nummer 12, klockan fem på eftermiddagen. Det blev en lång dags väntan för oss. Jonas var upptagen med att hålla reda på alla baristor i sin roll som baristapappa men vi som inte hade sådana hedervärda uppdrag fick roa oss på annat sätt. Lina passade på att titta på tävlingen, men jag och Mattias gick tillbaka till hotellet och tog en tupplur för att därefter äta en god sushi i Vasaparken. Det var trots allt en underbar vårdag i Stockholm, så varför inte sitta i solen?
Snart nog var det dags att förbereda de sista detaljerna och plocka upp sakerna på tävlingspodiet. Innan vi visste ordet av det var det dags, och Mattias sa ”hej, och välkomna… ” till domarna och började servera sitt kaffe. Han genomförde sitt tävlingsprogram lättsamt och korrekt, och eftersom det gick så bra och han blev en av de sex som gick till final så får han möjlighet att göra om det imorgon igen. Grattis igen Mattias och alla ni andra som gick vidare!

Semifinalen avgjord!

Idag har 14 väldigt duktiga baristor tävlat i semifinalen i Barista Cup och kämpat om att få en plats i finalen imorgon. Bland de sex finalisterna finns Mattias, så först och främst -grattis Mattias! Det var som vanligt hög nivå på tävlingen men jag tycker faktiskt att nivån låg högre än vanligt hos alla! Även arrangeringen gick smärtfritt, så totalt sett var det en väldigt lyckad dag! Den är dock inte över än för nu ska här minglas på Sthlm coffee academy!

torsdag 22 mars 2007

Koppningstävlingen avgjord!


I dag klockan 18.00 genomfördes genrepet inför SM i koppning där Per och jag ska delta. För att slippa stå själv och för att skapa lite spänning bjöd vi in några andra mer eller mindre erfarna koppare. För att fatta tävlingen kort så kom sex stycken på andra plats och en på första plats. Man kan väl inte hjälpa att man är bäst?




förberedelser...

tävling...



och olidlig spänning.

Ett delikat problem

Det händer mycket på da Matteo, och snart händer det ännu mer... Det innebär att vi behöver mer personal framöver! Alla som har ett intresse för smaker och kvalité uppfyller grundkriterierna, så om det är du, hör av dig!

Estate Coffee

Äntligen har vi kaffe från Estate Coffee i huset igen! Vi har dels Daterra Reserve från Cerrado-regionen i Brasilien, och dels en Cup of Excellence från Colombia. Den kom tvåa i tävlingen men blev såld som det dyraste kaffet på den efterföljande aktionen!
Libardo Chávez driver med sin hustru och tre döttrar kaffefarmen El Pedregal, en liten kaffefarm på 1,5 hektar, 1850 meter över havet i Nariño-regionen. Kaffet är sammetslen med stor sötma och mycket delikat syrlighet. Extrem komplex arom, lång eftersmak. Detta kaffe fortsätter med att erbjuda nya spännande smakupplevelser, varje gång man dricker det. Gott!

måndag 19 mars 2007

Mjölkkurs

Ännu en mjölkkurs har gått av stapeln. Det är fantastiskt hur snabbt folk blir duktiga på att skapa microbubblor... det svåra är ju det där med temperaturen. Och så latte art förstås...

Träning i Stockholm

Tidigt på lördag morgon åkte jag tillsammans med Mattias och Jonas till Stockholm och spenderade två dagar på Sthlm Coffee Academy för att träna inför Barista Cup som går av stapeln nästa helg! Träningen gav resultat och vi tackar Matts och Magnus för möjligheten att stå i en så fin lokal. Miljöombytet från källaren på da Matteo var välbehövligt... Med mindre än en vecka kvar kan vi konstatera att Mattias är i högform och ser fram emot en spännande tävling!

lördag 17 mars 2007

Vår lördag!

Idag fick vi en indikation om att våren är på väg! Ett helt annat tempo när solen skiner! Så himla roligt! Vi hittade rester från ett paket med färska jordgubbar brevid en uppdrucken cappuccino alldeless nyss och det värmde faktiskt till i hjärtat!
Tack alla för en härligt lördag!

fredag 16 mars 2007

Kurs -Brand Design Centre

Igår hade vi nöjet att ha 8 st nyfikna Brand designare hos oss på kurs. Efter en snabb teoretisk genomgång var alla ivriga att få lite tips bakom maskinen. Tror att vi redde ut en hel del kring extrahering och skummnig! Vissa av oss drog till och med på sista kaffen till med ett klockrent löv på cappuccinon! Imponerande!
Vi på da Matteo tackar för en trevlig kväll och rekommenderar alla som vill uppleva nått riktigt häftigt i design väg, besöka Brand Design Centre.

torsdag 15 mars 2007

Koppningstävling

da Matteo utlyser en koppningstävling som går av stapeln torsdagen den 22 mars klockan 18.00. Tävlingen görs i form av triangelkoppning dvs. den tävlande ska identifiera den udda/avvikande koppen av tre. Fina priser och god underhållning utlovas, men medverkandeantalet är begränsat till 5 stycken, så den som vill vara med bör skicka ett mail till per@damatteo.se så snart som möjligt!

måndag 12 mars 2007

Konnässörer är vi allihopa!

Vilken kväll! Vår kaffekurs 3 - konnässör har just gått av stapeln. Med personalen inräknad var vi över 20 stycken som trängdes kring koppar och kaffe. Efter en inledande berättelse från Jonas resa till El Salvador började vi smaka av kaffet. Jonas lärdom från sin resa vad att det krävs mycket jobb för att få ett kaffe med hög kvalité, och det fick vi verkligen lära oss med våra egna smaklökar. Under tre hektiska timmar koppade vi 12 olika sorters kaffe på tre olika sätt och återigen fick vi det bekräftat - det är skillnad på kaffe och kaffe!

fredag 9 mars 2007

Home-barista Jam!


Tack vare ett iniativ från några hemmabaristor hade vi igår möjlighet att tillbringa en gemensam kväll med kunskapsutbyte om och kring kaffe. Det blev en hel massa prat om espressons historia, kvalitétsbedömning och smaker. Vi provade kaffe dels via brasiliansk koppning och dels via espressokoppning. Jag somnade sent i natt... Tack alla närvarande för en trevlig kväll! Nog kan det väl bli fler gånger?


tisdag 6 mars 2007

ingen koppning, men annat skoj...

Det blir ingen öppen koppning denna vecka. Det beror på att vi ska ha vår första home-barista jam på da Matteo på torsdag! Synd på koppningen, men kanske kan man kvalificera som home-barista och komma ändå...