lördag 30 juni 2007

Tim

Det dyker upp fler och fler caféer och rosterier som är inriktade på specialkaffe. Idag öppnar Tim Wenderlboe i Oslo. Grattis och lycka till Tim!

fredag 29 juni 2007

Ett bra betyg

Hej! Mattias här, Barista på Da Matteo. För första gången yttrar jag mig på bloggen. Framöver tänkte jag också se till att bidra med lite tankar och funderingar och allmänt lätta på mitt hjärta gällande ting som kan intressera. Jag mjukstartar med en kul upptäckt.

I förmiddags satt jag en stund framför datorn och kikade in på några espressobloggar. Bland annat slank jag in hos lattekollen och blev glatt överraskad!

onsdag 27 juni 2007

En bar blir till

Stommen till det som kommer att bli bardisken på da Matteo Vallgatan börjar ta form. Bardisken kommer dela det avlånga rummet i två delar och baren blir det första som man möter när man kommer innanför dörren. Längs väggen till höger och vänster om entredörren kommer det finnas en lång rad med bord och sittplatser. Varje dag sker det saker, och de flesta styr projektet frammåt. Taket i rosteriet har målats under dagen och väggarna står på tur. Nu när inredningen börjar ta plats och rummet formas efter våra önskemål känns nybygget realistiskt och otroligt spännande.

Ansiktslyftning

Jag antar att det inte går att undvika att vi har en ny front på bloggen. Vi har haft igång skrivandet i ett halvår ungefär och det går nästan av sig själv. Dock tyckte jag att det var dags att förändra utseendet. Till det bättre hoppas jag.

tisdag 26 juni 2007

öppen koppning v.26

Det har börjat droppa in prover på kaffeböner som vi funderar på att köpa in. De första rostades under dagen och fler blir det under dagarna som kommer. Jag har inte hunnit smaka av den första omgången än och är mäkta spänd på hur det blev!
Kaffet kommer att koppas i omgångar, och en omgång blir på torsdag klockan 18.00 på da Matteo i viktoriapassagen. Koppningen är öppen så vem som helst får komma för att sörpla, smaka och säga sin mening. Det krävs inga förkunskaper, bara intresse. Hoppas att vi ses då!

måndag 25 juni 2007

Marstrand

På Marstrand startades det första da Matteo som nu är sålt, tyvärr inget café i lokalen, lite ledsamnt att gå förbi mörka fönster utan att kunna sitta ned med en kaffe eller glass. Tack alla gäster o personer som gjorde projektet möjligt.

Familjen behövde mig o jag dom, sommarcafé innebär ingen semester direkt...

Men vi är kvar på ön med galleri da Matteo på kajen i år, välkomna dit!

Matts

onsdag 20 juni 2007

Varde ljus!

Idag fick vi fönster. Fram tills nu har vi bara haft plank i fönsterluckorna och lokalen har blivit lite instängd. Man får en helt annan rumskänsla när solljuset skiner in genom de nya fina rutorna. Det går frammåt!

tisdag 19 juni 2007

Gästbarista

Dagens gästbarista har nu stämplat ut. Dan Stenqvist, som vanligtvis jobbar på Nesta i Malmö tog sig igenom vår lunchrush, och det med bravur. Tack Dan för att du ville ställa upp och komma hit till oss! Vi tycker det är väldigt roligt när det kommer lite ny energi in bakom disken. Det ger oss möjlighet att se över våra rutiner och utbyta erfarenheter med andra verksamma baristor. Vad Dan själv tyckte kommer ni säkert snart få ta del av.
Min förhoppning är att Dan var först ut i en lång räcka med gästbaristor. Det är som sagt kul och nyttigt att få ett utbyte och se vad andra gör runt om i Sverige. Helst skulle jag vilja ha en gästbarista varje månad, men det gäller att det finns ett intresse för att komma hit och att jag hittar de intresserade... men det löser sig nog av sig själv.

måndag 18 juni 2007

Dan Stenqvist

Idag kommer Dan Stenqvist till oss och hälsar på Tanken är att han ska stå med oss bakom disken imorgon och langa espresso, men idag ska vi bara ta det lugnt, snacka och dricka massa kaffe. Vi är riktigt laddade och ser fram emot detta besök!

torsdag 14 juni 2007

Nu händer det saker...

Det som tidvis har verkat vara ett hopplöst projekt börjar nu att arta sig. Det sker stora förändringar varje dag! Visst ser det fortfarande ut som den byggarbetsplats det är, men läget är under kontroll. Eller hur Jonas...?


Huvudingången till cafét har blivit tre gånger så stor. Den kommer så småningom att förses med glasdörrar.


Två dörröppningar har skapats så att man kan passera från cafédelen till rosteriet. Det kan ju tyckas praktiskt...

tisdag 12 juni 2007

öppen koppning v.24

Nu är det åter igen dags för en koppning, och jag vill gärna ha sällskap! Alla som vill och har lust bör komma till da Matteo på torsdag klockan 18.00 för att koppa några nya espressoblandningar samt två bönor från Cup of Excellence. Ses då!

måndag 11 juni 2007

Lyxig glass enligt GP

Vår glass blev omskriven i ett test i GP i helgen. Lyxig och exklusiv blev omdömmet. Kvalité kostar, men det är det värt. Kom gärna förbi och prova själv!

Italiensk glass…den godaste glassen i världen enligt många. ”Gelateria” är ett uppskattat rastställe i ett sommarvarmt Italien. Befinner du dig i en större stad som Rom eller Florens, ligger de tätt – gata upp och gata ner och lockar med underbara smaker och färger.

La Via Lattea gelati.
Fabrizio Prioreschi som tillverkar vår glass kommer från en liten ort i Lazio som heter Rieti. Han har vunnit SLOWFOODS hedersamma pris: ”ARTIGIANO DEL GUSTO 2004 Regione Lazio” tack vare sin kunskap och outtröttliga jakt efter råvaror av högsta kvalitet. Upplev känslan av Italien med vårt urval av Italiensk ekologisk skopglass.


Matts

torsdag 7 juni 2007

Kaffespöket



Sommaren är här! Det innebär bland annat att vi från och med nästa vecka kastar av oss våra baristarockar och tar på oss lite lättare sommarkläder. I år presenterar vi kaffespöket som har skapats av akka. Kaffespöket gör sig synlig på en t-shirt och finns i fyra olika färger och tryck. Den kommer att bäras av alla baristor på da Matteo, men det saluförs även en begränsad upplaga. Visst är den fin?!?

onsdag 6 juni 2007

Nordic barista cup

Den 20-22 september har vi för första gången NBC i Sverige och nu i Göteborg, vi är några göteborgare som drar i trådarna o snart kommer programmet ut, vi kommer vara i ett stort tält på Magasinsgatan, det kommer bli tre intensiva o roliga dagar som ingen får missa.Köp billetter nu dom billiga är redan slut!!

Matts

tisdag 5 juni 2007

Sommarlov!

Den sista kursen i vår espressoskola har gått för terminen och vi har tagit sommarlov. Men kurserna kommer tillbaka i höst och och vi kommer att ägna sommaren åt att utveckla och förbättra utbudet. Kolla hemsidan för uppdateringar!

söndag 3 juni 2007

Tokyo

Jag gick domarutbildningen under World Barista Championship 2006 och jag har nu blivit uttagen som domare till årets tävling i Tokyo. Kul!