tisdag 31 juli 2007

kolla in Costas

Kolla in Costas!

Första dagen,

Då har första tävlingsdagen är till ända, jag dömde 5 baristor av 22, vi är fyra som delar på uppgiften som huvuddomare. tungt ansvar med många duktiga baristor, mer säger jag inte. Costas gjorde en kanoninsats som jag såg från sidan. i morgom vid 18.00 vet vi om han gått vidare.

matts

måndag 30 juli 2007

Huvuddomare

Här kommer lite nyheter från domarbåset i Tokyo. Här är allt annorlunda, jappsen är vänliga och hjälpsamma.
Idag har vi uppgraderat domarkunskaperna samt kalibrerat oss, imorgon startar tävlingarna. Domarsystemet med urvalet är ändrat. Man ingår i ett team på sex domare. Det finns fem team samt 4 headjuges. Jag blev till min förvåning vald till huvuddomare... en ära och ett tungt ansvar. Jag kommer att döma ca 15 baristor.
Imorgon tävlar Costas, håll tummarna!

lördag 28 juli 2007

1st crack

Jag trodde i mitt stilla sinne att jag skulle få rosta premiärrosten i lugn och ro. Jag vet inte var jag fick det ifrån... Med Jonas och Torkel vid min sida och en intresserad publik drog vi igång rosten på riktigt idag. Förutom intresserade stamkunder var det representanter från Gusto, Johan&Nyström och Malmös kaffenördskrets bland åskådarna. Alla bara råkade vara där och frågor och funderingar kring rostningen susade i luften.
Målet för dagen var att bränna in rosten. Innan man kan rosta kaffe för konsumtion måste man feta in rosttrumman, och det gör man med oljan som tränger ut ur kaffet när man rostar det riktigt mörkt. Det är dessutom ett bra sätt för mig att lära känna rosten.
Nu är vi ordentligt i gång. Man kunde tydligen känna kaffelukten flera kvarter bort.

fredag 27 juli 2007

Hög spänning

Ända sedan vi fick hem rosten har vi längtat efter att få köra igång den och börja rosta. Dock var vi först tvungna att vänta på att få hem katalysatorn som rensar avgaserna. När väl den var hemma och vi fått både rost och katalysator på plats skulle el och gas kopplas in och ventilationen skulle installeras. Dessutom skulle vi ha en el-transformator (!) som ändrade rostens amerikanska 110V till den svenska väggens 220V. Rosten och vi har fått vänta länge så när vi igår fick klartecken om att skorstenen gick ända upp till taket var vi inte sena med att börja trycka på knapparna. Allt gick bra, tills vi slog på gastillförseln. Då gick larmet som ska varna för höga temperaturer och den slutade inte tjuta förens vi slog av gasen igen. Något var fel.
Vi kontaktade Diedrich som aldrig hade hört något liknande. Vi kunde inte lösa problemet utan fick sova på saken.
Idag var vi på problemet igen. Gasen gick hela vägen fram till rosten, men däremot verkade det vara något fel på elen. Vi har suttit med en elektriker hela dagen och felsökt och väntat på att det ska bli morgon i Amerika för att höra vad Diedrich trodde om problemet idag.
För att göra en lång historia kort ringde Diedrich för en timme sedan och kollade rostens serienummer mot sin databas. Det visade sig att rosten gick på 220V och inte 110V som vi trodde. Alltså var det bara att koppla bort transformatorn (...) och koppla in rosten i väggen. Snopet. Men nu står rosten och värmer upp. Temperaturen är 96 grader och allt är lugnt.

torsdag 26 juli 2007

Kollektiv

Redan på det gamla 70talet startades många kollektiv där man kunde leva i god samvaro för att kunna samarbeta och hjälpa varandra. Dock var inte många av dem lika virtuella som detta. The Coffee Collective är ett danskt initiativ och det känns som en naturlig kombination av nätets boom av kaffebloggar och specialkaffemarknadens strävan efter öppenhet och sharing.

Öppnat o tack

Då har vi sligit upp portarna, i går bjöd vi på kaffe från 15-18, ca 130 peroner kom förbi för en kopp. I dag torsdag drar vi i gång allt annat i caféet, rosten kommer testköras idag sen kommer Per så sakta starta rostningen. Allt är inte klart ännu, Inne är det lister, skyltar o andra detaljer som inte är på plats, ute är det muren o uteserveringen som kommer byggas.

Tack till alla som arbetat och kämpat på inför öppnigen.


Tack till:

Formgivning o design Carl-Johan Skoog, Industriell formgivare o lärare HDK
Arkitekten Johan Norén med kollegor, Kanozi Arkitekter
Christer Harling Fastighetsägare o inspiratör
Byggherrar Jonas Fernstöm, o Per Norby, da Matteo
Möbelsnickare Torkel Hultén (Kolla in möblerna)
Magnus Adamsson, sparringpartner o hovlevarantör, Espressospecialisten
Snickare o allt i allo Göran Utbult

Samt alla andra som fixat,byggt städat o bidragit på alla vis.

Matts

World Barista Championship

Dags för Tokyo och WBC

Så var det dags att packa väskan o slipa alla sinnen för resan till Tokyo, Costas har tränat hårt o på måndag genomgår jag en kalibrering inför domaruppgiften, om jag inte blir utgallrad...mer rapporter från Tokyo kommer, Matts

onsdag 25 juli 2007

Trycksaker

det är aldrig fel med lite PR.

Smygpremiär

Gårdagen gick farligt fort. Vi hade en smygpremiärfest inplanerad till klockan 18.00 och var därför tvingade att lägga på ett kol. Inte nog med att vi skulle bli klara med bygget. Vi skulle hinna städa och förbereda festen också. Det är tur att vi är många som hjälps åt! Det kändes lite konstigt när allt stog klart. Vi var framme. Det var inte längre en byggarbetsplats, det var ett café.
Kvällen blev otroligt lyckad. Tack alla som kom för att ni hjälpte oss att se hur snygg lokalen blev med folk i!

måndag 23 juli 2007

Premiär

Byggandet har varit igång ganska länge nu, men nu går det mot ett slut. Eller en början. Under onsdag eftermiddagen slår vi äntligen upp dörrarna för allmänheten! Vi vill fira denna glada händelse med gott kaffe, och inget kan ju bli godare än gratis.

Det innebär att vi bjuder på kaffe mellan 15.00-18.00 på onsdag den 25 juli på da Matteo Torrefazione. Adressen är Vallgatan 5. Kom på en kaffe!

Första

Den första espresson på da Matteo Torrefazione. Nu kan vi i alla fall börja servera, trots att det ligger hammare och målarburkar överallt.

onsdag 18 juli 2007

ännu en pusselbit

Rosten är på plats. Äntligen. Det är skönt att få bort den från hörnet där den har stått och det var skönt att ta bort papper och plast och få se den i sin svarta prakt. Och den är fin. Det är svårt att inte pilla på den, trycka på knapparna och putsa bort fingeravtryck. Och den gör sig bra i lokalen. Rosten och rummet kommer bra överens. Den är ännu inte igång eftersom vi ännu inte har gasen inkopplad och eftersom den katalyserande oxideraren inte har anlänt (...) så det är nog lite tidigt att börja ta ordrar. Men kaffet anländer på fredag så snart är det dax på riktigt. Äntligen.

söndag 15 juli 2007

Ännu en vecka har gått med förberedelserna på da Matteo Torrefazione. Jag har gått från att vara barista till att bli hantverkslärling. Man blir trött i kroppen på ett annat sätt när man slipar, målar och skruvar i stället för doserar och extraherar.
Golvet i den övre delen av lokalen, den som ska bli rosteri, har denna veckan slipats, lutats och såpats. Det är gamla metoder som tas till alltså. Jag ska såpa några gånger till i morgon och sen ska golvet vila innan vi kan börja använda det. Hela den övre delen har ett helt fantastiskt ljus och det ska bli ett nöja att rosta och koppa kaffe där. Rosten står numeria i lokalen om än på fel plats. Vi ser alla fram emot att få den dit den ska så vi kan börja rosta, även om vi inte är helt säkra på hur den ska komma upp för halvtrappan. Den väger ändå en bit över 400kg.
I veckan fick vi även besök av Morten Münchow som rostar vårt kaffe på Kontra fram tills dess att vi sätter igång själva. Vi tittade mer på rosten än på lokalen, men jag tror att han tyckte att det såg bra ut.
Förutom rosten så har vi burit in montrar, kyldiskar, ugnar och diskmaskin. Toaletten har kaklats klart, ventilationen är uppe och vi har dörrar och fönster. I går var Matts på plats innan någon annan och kom inte in på sitt eget café eftersom han inte hade fått någon nyckel. Snopet. Men skönt att få sätta nyckeln i låset till den nya arbetsplatsen. Innan juli är slut har vi börjat servera kaffe.



Byggare Bob skruvar ihop dörrarna.


Nya prylar, lyxigt!


Caféts huvudentré


Två rosterister posserar framför den inburade rosten.

onsdag 11 juli 2007

Stolt kaffe

En resande vän hade med sig en väldigt stolt påse kaffe från Laos till mig. En vacker etikett, mörka mörka bönor och en säljande text:

"This Lao Robusta is the traditional Loa Coffee differing from local available coffee, this produce we propose to you is roasted, up to European standard with only Lao Robusta Coffee beans 100% Really shaped for strong coffee cup lovers".

Vilken stolthet! Jag gillar speciellt avslutningen.
Jag har aldrig smakat kaffe från Laos förut så det var nyfikna händer som öppnade påsen. Doften av bönorna var något torr och robustaaktig men det fanns helt klart en söt ton av bränt socker. Jag har varit med om värre. Även som espresso doftade kaffet sött, men smaken var mer än jag kunde med. Mina smaklökar klarar helt enkelt inte av en 100% robusta längre. Men med en eller två påsar socker i kunde kaffet drickas och med lite vilja kunde man hitta chokladtoner bland robustaaromen. Helt klart en kaffeupplevelse.

måndag 9 juli 2007

Det rör på sig!

Nu börjar det verkligen hända saker på da Matteo Torrefazione! Under veckan som passerat har vi fått el, (i alla fall delvis), väggarna har målats och fönster och dörrar har levererats. Dessutom har vi rivit muren mot parkeringen, börjat kakla upp i baren och disken och börjat att bygga på toaletten. De som hyser tvivel om att vi ska kunna öppna bör tänka om, för nu börjar lokalen formas som vi vill. Under veckan som ligger framför oss ska montrar på plats och om allt går som det ska kanske rosten kommer innan helgen?


Namnet

Namnet på den nya enheten kommer inte bara att vara da Matteo. Namnet har nämnts några gånger här på bloggen redan, men jag tänkte ge en liten förklaring. Det fullständiga namnet är da Matteo Torrefazione. Torrefazione är det italienska ordet för kafferosteri med bar och butik. Ett väl beskrivande namn med andra ord.

fredag 6 juli 2007

Chokald

På da Matteo Torrefazione kommer vi även sälja kvalitetschokald producerad av Emanuel Andrén, Årets Konditor 2006. Vi kommer även gemensamt ta fram en serie choklad, vad kommer jag avslöja senare men det kommer bli spännade.

Matts

torsdag 5 juli 2007

Kaffekulturens spridning

Det är ingen självklarhet att få sig gott kaffe överallt i Sverige. Men det håller på att ändras! Det dyker upp specialkaffe på allt fler orter allt eftersom kunskapen och medvetenheten om gott kaffe sprider sig. Den senaste oasen för kaffetörstiga ligger i Karlstad och öppnar under augusti månad. Kolla in T och smaka något gott nästa gång ni är i Värmland.

onsdag 4 juli 2007

Mersmak

Det är spännande med rostning. Vissa ser det som en konst och andra ser det som en vetenskap. Sanningen är väl att det handlar om en kombination av de båda. Det finns en grund med teknik, kemi och väl beprövade metoder som det är svårt att klara sig utan. Men det finns också stora möjligheter att applicera sina egna tankar och rosta efter en filosofi som bara kan skapas via erfarenhet. Det är därför det är så svårt att ställa sig vid en rost för andra eller tredje gången. Även om man vet vad som är rätt att göra enligt boken, så har man inte övat upp känslan än för när det är dags att öka värmen eller om man kanske ska lugna ner rosten en aning. Det finns bitar som inte går att skriva in i manualen. Känslan måste övas upp. Det är som när man lärde sig cykla en gång i tiden. Man blir frustrerad varje gång man ramlar bara för att man inte har ryggradskänslan. När man till slut kan cykla utan stödhjul kan man börja leka och lära sig cykla på ett hjul. Det ser jag fram emot. Inlärningen är tröttsamt men rolig, och det ger mersmak.

måndag 2 juli 2007

D3 -Food session!

Idag utfördes en foodsession med focus på lunchsallader till vårt nya ställe!

Millan och Ida satte sina idéer i verket och det tycktes och tänktes en hel del angående koncept på sallader och hur de skulle produceras. Mot slutet var det mat i mängder i hela köket. Men det gjorde inget, för i tallriken där den färdiga salladen låg, såg det fantaskistk ut! Detta kommer bli kanon! Fantastiskt goda och snyggt nytänkande.

Tack Jonas (Hello Monkey) för lånet av köket :)