fredag 30 november 2007

DECEMBER

Imorgon börjar december, men redan idag släpps vår nya blandning med samma namn. Mild men aromatisk, söt och syrlig, smakar länge. Den innehåller lite Afrika och lite Amerika och kan bryggas lika gärna som espresso som brygg. Värmer i vintermörkret och bör drickas till en pepparkaka. Obegränsad tillgång under begränsad tid. Smygstart idag fram till sista december.

torsdag 29 november 2007

America

På måndag ger vi oss av västerut, jag Magnus Adamsson och David Haudaard på en specialkafferesa. Vi skall besöka, Seattle o snacka med några av pionjärerna inom Specialkaffe, besöka Clover samt Diedrichfabriken. Sen tar vi en sväng till Portland och möter upp Barista magazin och tar en kaffesväng där med. Vi avslutar med microbryggerier med hjälp av Torkels bror Kåre som forskar i molikilärgenetikdelningshybryd i kemiskaprocesser i hjärnan????????? eller nåt, vi skall kolla in om man kan döda hjärnsceller med hjälp a öl efter kaffet.

Tjena


Me, Magnus Adamsson and David Haugaard are leaving for a coffee trip on monday. We are heading for Seattle for a coffee crawl to meet with and talk to some of the pioneers in speciality coffee. We are going to Clover and then fly over to Diedrich in Idaho. We head back to the coast to go down to Portland and meet up with Barista Magazine and another coffee crawl. Torkels brother Kåre, who is doing some research in moleculargenetichybridbiforcation...ich, will then guide us through the world of micro breweries and we will try to establish how to best kill brain cells by drinking beer after coffee.

onsdag 28 november 2007

kaffe in da hus.

Nu har vi massa nytt kaffe i huset. Jag har en bourbon från massa smågårdar i Colombia som kallar sig la Esperanza. Jag har en till bourbon från Rwanda. Dessa två finns att köpa på kaffemaskinen i Göteborg och Stockholm. Där finns även vår espressoblandning. Kaffet från Gethumbwini är fortfarande på topp, en otroligt söt och bärig kopp kaffe. Geishan från Esmeralda i Panama finns nyrostad. En kvart kaffe ligger mellan 75 och 94 kronor. Förutom Esmeralda förstås. Förutom allt detta goda så är dessutom flera nya blandningar på gång. Härliga tider!

tisdag 27 november 2007

vad är väl en koppning från Afrika?

blommor, citron, grapefrukt, bergamott, lite nöt, grönsaker, mogen plommon, svartvinbär, höst, jord, citrus, honung, äng, kål, jasmine.

torsdag 22 november 2007

indiens pärla

Jag har en pärlböna från Indien. Den kommer från gården Bibi och några av de omgivande gårdarna. Den är finfin. Säljer bäst i lösviktshyllan. Kanske populärast bland mokabryggarna, men härligt fyllig som brygg eller i en presskanna. Krämig, dovt bärig och inte alls så syrlig. Kaffe kan vara fint utan syra... Det finns en underliggande rökighet som smyger fram mellan sipparna. En riktig pärla. Dagens Clover.

måndag 19 november 2007

Höghöjdsträning

Vårt kaffe har varit på semester! Jag fick bilden av några stammisar som fikade på toppen av Cotopaxi i Ecuador, 4800möh. Det är inte ofta man dricker kaffe på högre höjd än det växer, men det ser allt bra gott ut så jag ska nog prova. Tack till Kalle och Karin för bilden!


söndag 18 november 2007

fredag 16 november 2007

Färskt kaffe!

Kom o köp...eller, att vara pionjär är tålamodsprövande arbete. Svensken är inte van vid färskt rostat kaffe så är det. Att sälja i ett café ännu svårare. När jag började med espressobaren Caffe Espresso( da Matteo) för 13 år sedan visste ingen vad espresso var, nästan. Men det sitter ganska bra nu.

Nu skall vi få kunderna att köpa färskt kaffe,det skall gå det med.


Matts

torsdag 15 november 2007

nya kursdatum

Igår gick sista espressokursen innan jul. Trodde vi. Men den går igen den 5 december. Ett datum att lägga på minnet. Ett annat datum är 12 december då konnäsörkursen går med massa kaffeprovning. Vi går från böna till rostning, malning bryggning och njutning. Mest av det sista. Bägge kurserna kostar 600kr/person. Anmälan gör lättast genom ett email till per@damatteo.se eller via våra caféer. Fler kurser och fler datum finns för 2008 och mer information finns som alltid på vår hemsida.

onsdag 14 november 2007

gott kaffe

En av mina bästa kaffekunder kom in helt lycklig efter att ha fått kaffe från finca Esmeralda i Panama till fars dag. Alla som hade druckit det hade fått en riktig wow-upplevelse och bara gapat. Han kom inte bara in för att säga detta utan även för att köpa mer. Det är som knark, eller kanske snarare som att bli frälst. Man kan inte få nog, och man vill gärna att andra ska få smaka. För det är den känslan det här kaffet ger. När jag brygger kaffet från Esmeralda så måste jag genast hitta någon att dela det med. Det är inte för att jag är så extremt givmild. Men kaffet är så gott och aromatiskt att det är svårt att tro att det är sant. Därför måste jag ha någon med mig som kan bekräfta att är sant det jag smakar.
I morse gav jag varsin enkel Emeralda till två gäster i stället för deras vanliga latte. Dom var helt nöjda. Bästa latten i världen, och dessutom helt utan mjölk.
Svårt att sätta ord, men det finns jasmin, rosenblad, krämig kola, röda bär och så mycket mer som kommer i vågor allt efter det att man dricker. Kan rostas på beställning.

dagens dubbel

-den är för liten!
-men en dubbel espresso är cirka 6 cl.
-inte om man gör den längre!!

undrar vad personen i fråga säger när han beställer en 6a i baren...

måndag 12 november 2007

tonytonytony

Det finns många i Sverige som sneglar på grannlandet i söder och med lite avund för skånes starka kaffekultur. I täten går nog Malmö (...eller?), men nu har vi ett nytt ess i ärmen! Tony är med oss. Ett namn som gillas i Malmö vad det verkar och som nu spelar med dom stora spelarna. we like tony.

lördag 10 november 2007

dagens dubbel

"Hörrdu, kan du micra den, min espresso var jummen".
Vad säger man till det? Vi som inte ens har någon micro!

fredag 9 november 2007

kaffebakis

Det blev för mycket av det goda igår... har varit kaffebakis hela dagen men börjar känna mig bra igen. Konstig ny känsla, nån mer som upplevt det nån gång?

torsdag 8 november 2007

rostablanda

Snacka om lekstuga. Vi har haft vår första egentliga kundkväll med fokus kring rosten. Matts snackar på om gourmetkaffe och utvecklingen som har skett och som fortfarande sker i vår lilla branch. Jag rattar rosten och snackar smaker och vi spinner loss bägge två.
Och så dricker vi kaffe. Jag brygger kaffe på kaffe för att alla ska få smaka alla sorter. och så börjar det riktigt roliga. Det labbas, vägs upp, blandas och skapas. Först ger vi oss med Matts hjälp in i bryggkaffeblandandet. Sen ger vi oss på espressoblandandet. Alla experiment blev kanske inte perfekta direkt, men nog blev det bra till slut. Karins espresso behåller vi helt klart. Hade det druckits espresso på kyrkkaffet så hade man använt det här kaffet. Ett kaffe för folket. Fyllig choklad, lång, något bärig eftersmak men ändå med en upplyftande syra. Närvarande.
Något kaffestinna gick alla hem med sitt namn bredvid vår logga på påsen. Din idé, vår kunskap. Kom in och skapa din espresso, så som du vill ha den. Kom tillbaka och beställa mer av din blandning. När du vill. Gör du riktigt bra ifrån dig kanske vi börjar servera den också.

maskiner

Hur många kaffeprylar skall man ha, det börjar fylla på: Diedrich rost, la marzocco Linea och FB80, en Clover o nu en GS3:a... saknar jag nåt som behövs ring mig...



in da house...

måndag 5 november 2007

två musketörer

En lång arbetsdag har avslutats. Idag har det rostats:

Espresso #1 (som snart inte kan kallas det längre efter alla förändringar som gjorts sen starten...)
Etiopien Yirga Cheffe
Indonesien Lintong
El Salvador Finca Esperanza
Guatemala Finca Culpan
Brasilien Finca Jatoba
Costa Rica Beneficio Brumas del Zurqui
Panama Finca Esmeralda

Det är krävande när man har två törstiga caféer att försörja och därtill insmygande kunder från andra håll. Det är tur att vi numera är två som kan producera, experimentera och labborera. Jag och Mattias delar upp rostandet. Det är lite konstigt att inte alltid vara på plats när rosten är igång, men det är samtidigt skönt att inte behöva stå där hela tiden. Dessutom så får jag tid till annat. Har flera olika nya blandningar i bakhuvudet som jag ska prova imorn. Men nu kyler rosten ner och det ska även jag göra, tillsammans med en kall Grebbestad.

söndag 4 november 2007

Får man doppa?

Har suttit på min balkong idag och njutit av höst solen med en kopp kaffe och två små ost mackor! Hade bryggt mig en god kopp på Aero pressen, Costa Rica Brumas, som jag satt och små sippade på. Men plötsligt, utan att jag tänkte på det, så doppade jag ner ost smörgåsen i koppen. Jag tryckte ner brödet en ganska bra bit faktiskt och höll kvar den där en stund. Jag tog en tugga, och det smakade så gått. Blöt ost smörgås med lite kaffe smak. Men så fick jag så dåligt samvete. Vad gjorde jag med den goda Costa Rican? Nu kommer det ju inte alls att smaka lika bra. Det gjorde det inte heller, men det va en skön känsla att doppa, och det slutade med att jag gjorde det igen. Min fråga är, visst är det väl okej att man doppar ibland när ingen ser på?