fredag 30 maj 2008

Scola

Ny blandning ute nu. Scola är till för presskanna eller elbryggare. En lyxigare bryggblandning gjord med utgångspunkt på god smak. Den innehåller mycket Kenya med finfin bärighet, nötiga sötiga bourbontoner från Brasilien som fylls ut av choklad från Peru och örter och mer bär från Lingtong i Indonesien. Fyllig, söt med lång eftersmak.
Scola är gjort enkom för Kaffemaskinen. Den kan premiärdrickas på Storgatan i Göteborg denna helgen. Skynda skynda!

måndag 26 maj 2008

öppen koppning 27/5

Imorgon är det dags för en öppen kaffekopping. Jag planerar att ta fram en sommarblandning och behöver hitta vilka komponenter jag ska använda. Hur ska ett sommarkaffe smaka? Kom till da Matteo Torrefazione på Vallgatan 5, imorgon klockan 18.00 och var med i smakrådet. Inga förkunskaper krävs, bara intresse.

tisdag 20 maj 2008

WBC tankar

Det börjar närma sig för Daniel, en del av oss vet var vi skall fira midsommar, ingen stång eller sill i år...
Hur tror ni det kommer gå? Endas 6 till final av över 40 tävlande, jag har inte listan ännu. I Tokyo var det endast 15 poäng mellan 6:an o 12: an, hur klarar man det tror ni?

tisdag 13 maj 2008

Cyiya Mugambira

Vi har ett grymt gott kaffe hemma. Det är lika gott som svåruttalat. Det kommer från Rwanda och var med i Crop of Gold, som var förlagan till Cup of Excellence. Det är tvättstationen som heter Mugambira Aphrodise och det ligger i Nyamasheke distriktet 1600möh. Kaffet är grymt. Efter första rostningen koppade jag kaffet med en gång. Fick fram några bärtoner, lite besviken. Koppade igen nästa dag. Fortfarande bär, lite söt, men inte så mycket mer. Tredje dagen började det hända saker, fler smaker tittade fram... grapesyra! När jag en vecka senare bryggde kaffet som espresso hemma satt jag länge med ett leende på läpparna. En lätthanterlig grapesyra, en len, sötmättad och bakomliggande bärighetsom blandade sig med fina blommor, fläder, jasmine... lite ros? Svårt att fånga aromerna, smaken förändrades hela tiden. Jag brygger kaffet på ca28 sekunder, helst som en dubbel på 7cl. Jag dricker den helst lite avkyld.
Det finns 13 säckar av kaffet. Jag har tre. Delar är redan bokade.

Robusta

Kom igen o tyck till om robusta hos Dans blogg,

Baka med barn

Det var ett tag sen jag bakade kakor med barnen, men dom är sjuka o jag är hemma o bakar, havreflarn, äppelpaj och drömmar. Skitkul, skall kanske bli bagare mitt nästa liv. Nu återstår städningen av köket som ser ut som en krigszon...

fredag 9 maj 2008

Boken Bar Italia

Efter en pressvisning i Stockholm ringer nu Jornalister en efter en, här är en artikel nu i allt om mat

torsdag 8 maj 2008

Prisfrågan

Tack för alla kommentarer, vi skall nu fundera på hur vi skall ta detta vidare, helt klart kommer priserna gå upp i framtiden hos oss. Men först kommer det ske mer spridning av prisbilden och nya produkter och serveringsmetoder, tills dess äter vi ekologisk glass från la via Lattea, Italien Gött!!!

tisdag 6 maj 2008

Te is the new black


Vi har nu börjat med te på riktigt. Mighty Leaf heter företaget som vi samarbetar med. Hela teblad och örter i biologiskt nedbrytbara påsar. Dom jobbar med te som vi jobbar med kaffe. Direkt handel med koll på ursprung och fokus på kvalité. Denna handelsmodell ger automatiskt positiva effekter på det ekonomiska och sociala planet för producenterna och arbetarna. Mighty Leaf har dessutom precis som vi en ökande andel ekologiska produkter i sitt sortiment. Jag blev grymt imponerad när jag koppade teerna. Tydliga aromer, fina smaker och ett brett smakspektrum.
Vi är även återförsäljare av detta goda te.

priset på espresson

Dan här kommer något att bita i.
Vi har nu haft samma pris på espresson sen starten 1993. 15 kronor, en del ställen tar 10:-, en del kunder tycker vi är dyra. Skulle man följa konsumentprisindex skulle priset på en enkel vara 20-25 kronor, löner, hyror o övriga kostnad har mer än fördubblats sedan dess. All höjer med andra ord, men inte vi som säljer kaffe, vi sänker priset. Har vi rationalliserat så bra, alltså blivit effektivare, inte nämvärt kan jag säga. Tur att man inte lever på enkel espresso...
Men i Italien är det ju billigt, ja hälften svart, minst, är deras metod.

Detta är ett hot mot specialkaffebranchen, vi tar inte betalt.

söndag 4 maj 2008

GP blir feta på latte!

Men vad trött man blir, blir skolbarnen feta på att dricka mjölk med? Trodde nog att GP underbyggde sina reportage lite bättre, sen får folk dricka mer espresso o Clover det gillar vi men jag trodde att fetma beror på hur mycket man förbränner.
Hälften av vår försäljning nu är espresso, kanske kommer det öka nu!
Men en sak tar vi till oss, kanske skall latten kalorimärkas så kunden gör valet!

Så, ok lite lördagsförsäljning o löp för GP o ingen skada skedd på måndag tar jag en latte...

lördag 3 maj 2008

SCAA med USBC

För de som inte åkte över till årets konferans kan man följa denna sida kommande dagar o lyssna på o kolla på baristor som tävlar. Själv minns jag den första amerikanska tävlingen 2001 i maimi jag o några norrmän o danskar ställde upp som domare för att ta fram någon som skulle tävla i WBC, det var sprutgrädde, suryps löddermjölk o kaffe som var bränt...men händer det något i USA så händer det på riktigt. Dom har kommit långt på bara några år.

http://scaa.wordpress.com