fredag 19 september 2008

Sthlm vs Gbg

Varit i Sthlm några dagar o det man slås av nu så har det uppstått en "coffeecomunity" skör o spretig men ändå. Då med specialkaffe i fokus. kul. Massa sköna typer som driver på. Men vad händer i Götet, den stad där espresson stadfästes, nästan, en stad med cafe och kaffetraditioner. Ja visst finns det baristor som är fena på italienska kaffekulturen, men dom är ointresserada av att gräva vidare. Dom serverar kultur likt arbetarna på MC donalds säljer USA, dom lokala rosterierna skruvar ned sig i diverse volymprojekt föga intresserada av att diskutera kvalité o framtid. Om man gör ngt så hotas man av stämmning... De kedjor som finns kör sitt race, fairtrade o latte o massor. ok men var är framtiden hallåååååå!!! Finns det ngn där ute!!!!!????

lördag 13 september 2008

Nordic Roaster

Är i Oslo på Nordic Roster, mycket kaffe...avslut i kväll med middag på en båt och utdelning av priset Nordic Cup i bryggkaffe, förra året vann Kontra. Två svenskar är med Johan o Nyström o Haugaard. Vi har ingen brygglandning ännu så vi är inte med.
Det var många söta fruktiga kaffen på bordet, jag trodde det var flera Arichor men det var det inte, bara en, den som vann, Tim Windelboe. Jag valde ut en som jag ansåg vara mest balanserad och som man definitivt kunde sortera ut som en blend, medans jag trodde att flera av dom var singlar som sagt. Den jag valde var David Haugaards, den var mild, balanserad och med relativt låg syra.
Vi var ca: 50 personer där med mycket kaffefokus, Nordic Roaster är igång!

tisdag 9 september 2008

MAT-VIN-KAFFE

Köpare:Hej jag ringer från krogen XX jag vill ha lite mat o så lite vin, kan ta lite kaffe med, vad kostar det föresten, kaffet alltså? Ta det billigaste.
Säljare: Ja då sänder vi lite mat,vin o kaffe. Var det bra så?
Köpare: ja o tack så mycket.

Kommentar: Att vi slutat handla sill o starkdryck i tunna för att tillfredställa gästens önskan är väl uppenbart, någon gång på 1800/1900 talet vände det, beronde på produkt. Men kaffe handlas som om vi levde på 1800 talet av Sveriges restauranger, när vänder det???

måndag 8 september 2008

lördag 6 september 2008

Löner på Kafé

I våras var det en diskussion om priser, löner etc på Riktigt Kaffe, nu har LO har listat 323 yrken o Kaféföreståndaren har enligt den undersökning lägst lön av alla yrken i Sverige. 17100.-/mån
Det tycker jag är alarmerande, om den stämmer. men hur skall vi komma ur detta? För inte ger det positiva signaler till ungdomar om att jobba på kafé är framtiden för dig! Eller??