fredag 31 oktober 2008

Kaxiga tjejer

Lästa Kajsas blogg från Berlin, Kajsa den kaxiga tjenen som kom till oss som ung tonåring o diskade i passagen, nu kör hon espressomaskin o bloggar i GP, snyggt jobbat kajsa. En annan kaxig brud är Nathalie, ni vet hon med Modesty Blaise tattoo, även hon i Passagen, slutat nu men hon har gjort två vändor där mellan studierna, hon kör klubb med sin Dj kille.

LunchDJ JayStarSeven


Ni som inte har varit i viktoriapassagen idag har nog missat lunchDJ JayStarSeven. Han är top notch. Det finns dock en andra chans, han spelar igen redan ikväll på Secret Garden - var där eller kvadrat.

choklad

Det är en chokladmässa på Göteborgs stadsmuseum i helgen. Vi står där och serverar kaffe, styr upp några koppningar och snackar om våra vackra bönor. Matts håller även en föreläsning på lördag klockan 12 och på söndag klockan 13. Om du är i Göteborg borde du komma och smaka kaffe och choklad!

onsdag 29 oktober 2008

mycket åsikter

Mycket nu, cappuccino tävlingar och många åsikter om da Matteo på riktigt kaffe och på vår blogg, kul o bra åsikter. Speciellt en kille sätter huvudet på spiken bra, kaoset vid kassan på torrefazione. Det är ett huvudbry för mig med. Inte bra o tar fokus från kaffet o gäst, det är lättare i victoriapassagen helt klart. Men vad göra. Vi behöver matförsäljningen för att klara ekonomin, kaoset kommer därifrån, men vi får se, vi funderar på åtgärder,kanske kan vi bjuda in alla dom som har tankar på en kväll med lite kaffekoppning och konceptutveckling där ni alla får komma till tals, barista jam, om jag nu törs skapa ett sånt event igen utan stämningsrisk från Kahls...vad säger ni?

Pernilla har lärt sig tampa. Tid: 39,7 sekunder.




Dåså.

tisdag 28 oktober 2008

da Matteo svarar

Vem slår Pernilla vårt nya stjärnskott, var är Stockholm i denna tävling? Bara två dagar till.

Pernilla: 4 cappuccino 41 sekunder!

Per: 4 cappuccino, 48 sekunder

Camilla-spilla: 4 cappuccino... 56 sekunder

Mattias: 4C; 45 sekunder.

Tooony: 4 cappu; 46 sekunder

Axel: 4 cappuccino; 55 sekunder.

löpande bandet/hög bar

Vi har en del kommentarer fortsatt på riktigt kaffe om ovan upplevelse. Kan nog hålla med en del om kritiken. Konceptet som är lite annorlunda från Victoriapasagen innebär ett annat stationsarbete bakom disken. Maten vi måste ha för att få lönsamhet tar lite udden av "kaffeupplevelsen" hängfaktorn samt ger en löpndebandet känsla. När det är mycket att göra.

Den uppbyggnad vi har var tvunget av byggnads tekniska skäl, som info har man alltid uppbyggnad i Italien, men vi är ovan med det i Sverige. Vi tittar på en en lösning som innebär att maskinen blir lägre, vi återkommer om detta.

Men välkomna och "häng" på eftermiddan, lite lugnare då.

måndag 27 oktober 2008

webshop?

hittade vårt kaffe på prisjakt. Där ser man. Ska kolla pricerunner också. Och blocket.

reclaim the streets!

Nu har jag stått och rostat kaffe på Vallgatan 5 i lite över ett år. Skoj har det varit, och det börjar verkligen kännas stabilt. Och kaffet smakar gott om jag får säga det själv. Nytt kaffe får vi in hela tiden också, och nya blandningar skapas. Senaste blandningen heter just Vallgatan 5. Den åker i kvarnen i dag och Majorna får vila lite.

Vallgatan 5 består av kaffe från Bibi Plantation i Indien, Gethumbwini Estate i Kenya och Los Altos i Nicaragua, som jag besökte i januari. Kaffet bör bryggas kort och är behaglig på tungan, frisk och sötbitter i eftersmaken. Fint namn, fin gata, fint kaffe.

DC leder

Vad gör kaffesverige åt DC skall han då vinna, vi stänger den siste oktober...

lördag 25 oktober 2008

"in god and bad"

...kaffenördar är som hustrun, man vet inte var faan man har dom, det är berg o dalbana hela tiden, ena dagen är det skottpengar på en, nästa skall det delas ut nobelpris. Men faan ta dig om du inte kommer hem med blommor...
läs nedan klippt ur en tråd på riktigt kaffe

"sirap! Jag känner smaken av sirap och den är helt underbar! Len, söt, salt, fyllig, fruktig lönnsirap som omsluter tungan och fyller bihålirna med en underbar renasal doft och mina smaklökar dansar wienervals längs Vallgatan när jag lämnar rosteriet...

Spring och köp! Det här är det bästa jag någonsin druckit på da Matteo sedan Erika slutade.

En stund tidigare hade jag provsmakat samma blandning på Kaffemaskinen och då var den platt, tunn och tråkig. Kan vara åldern. Kan vara längden på skottet. da Matteos var betydligt mindre i mängd.

Gjorde cappuccino på den när jag kom hem och den blev god. Är inne i en "non milk"-period nu så jag ska inte försöka mig på att recensera ytterligare."

torsdag 23 oktober 2008

på tal om tredje vågen...

ttp://gottsnack.blogspot.com/2008/10/seattle-del-2.html

Passion

På Riktigt kaffe fortsätter samtalet om da Matteo, bra inlägg och ger oss en tempmätare om vi är på rätt spår. Väljer dock att kommentera på min egen blogg.

Vill nu försöka förmedla något som är svårt att förmedla, ngt som vi inte riktigt nått fram med ännu. Vår passion för kaffe har inte avstannat utan fördjupas nu. Vi har däremot fått kämpa för att på da Matteo Torrefazione att funka, det gör det ganska bra nu. Cafeet funkar bra, mycket forlk.
Vi rostar kaffe nästan varje dag nu, välkomna att snacka med Per

Vi tror på kunskap, vi tror på spårbart kaffe, vi tror på socialt ansvar i vårt kaffeinköp, vi tror att om man köper specialkaffe så ökar inkomsterna till utvecklingsländerna o dom får ett drägligare liv, vi tror på kaffe som har hög kvalité, vi tror på kaffe som är utan defekter, vi tror på öppenhet, sk transperans rörande innehål o hela kedjan, vi tror på omsorgsfull rostning, vi tror på färskt kaffe, vi tror på baristor som kan sin sak, precis som kocken vet vilket kött han serverar o hur det skall beredas. Vi tror att ni konsumenter inte skall nöja er med "kultur" eller invanda mönster, vi tror att ni också vill lära er vad specialkaffe är för något, vad tredje vågen verkligen står för och ta ställning, inte för oss utan för ideén specialkaffe.

Välkommen att ta del av den tredje vågen, som står för engagemang, kunskap och ärlighet.

onsdag 22 oktober 2008

gamla hjulspår

En tillfällig besökare besökte oss nyligen o tyckte vi gick i gamla hjulspår, kanske gör vi det, på ett sätt så kanske man måste det så kunder o personal får en stabilitet o trygghet. Å andra sidan måste vi naturligtvis utvecklas. Vet inte vad killen syftade på då han skrev på Riktigt kaffe om detta, menade han miljö, personal, kaffe, övrigt sortiment, musiken, bemötandet, maskiner eller vad kan det vara.

Som företagare skall allt ovan balanseras, om det går...en del saker måste ju förnyas, en del saker går inte att förnya, en del saker borde utvecklas, en dels saker går det trögt med, o en del saker utvecklas faktiskt. En del saker ser vi inte pga hemmablindhet. Men vi jobbar med ngt jag brukar kalla "people buisniess" utmanande o oerhört stimulerande men ibland lite segt.
Men cafeét har funnits sen 1995 o överlevt, en del kunder har varit med från start o är där varje dag sedan start!!! Fråga dom om utveckling. Många kunder har lämnat oss men många nya tillkommer vi ökar hela tiden lite varje år. Så ngt gör vi rätt. Men det blir alltid svårare att utvecklas ju längre tiden går, man blir en institution på gott o ont.

Kanske läser du detta som tycker vi skall utvecklas mer, vem som helst av er som är kunder!

Tyck till så skall vi lyssna!!!

Matts

måndag 20 oktober 2008

Vem vinner 4-cappo sm

Tävlingsledningen, jag o Dan har bestämt att vi stänger 4 cappo sm den siste oktober, leder gör Daniel C på en minut, grymt vem slår detta !!!

onsdag 15 oktober 2008

Daniel C, the lounge leder

På 1,12, vinsten som sagt en heldag med mig eller 6kg kaffe, vem slår Daniel!!!

tisdag 14 oktober 2008

Cappuccino SM 2008

Jonas Wastesson leder med 1,20.52, om reglerna följts...
Kom igen Sverige!! Passande tävling för de som inte vill stå på BC

måndag 13 oktober 2008

Dagens dubbel


För mycket kaffe kan vara skadligt för dig och personer i din omgivning, eller sporra kreativiteten.

Mattias


Måndag morgon. Mattias med mössa. Mannekäng? Måhända, men mest muskulös mackmonterarman. Mössan? Möjligen mindre manlig, men mackor monteras mest med matmorsmössa. Mössmarkerade mackmonterare Mattias monterar mackorna minutiös. Mera mackor mässar massan! Märkligt muttrar Mattias, massa mackor måste meckas. Mattias möter massan mäss med munter min och mera mat. Mums! mumsar massan medan mackorna mals mot massans magar. Mattias monterar mera.

söndag 12 oktober 2008

Utmaning!

Sveriges snabbaste o godaste cappuccino mästarersskap 2008!

Eftersom Solde pojkarna tragglar med detta på Dan Stenquist blogg finner jag för gott att utmana hela kaffesverige! Johan har ju redan 1.18, men den skall bedömas med enligt nedan skala, kom igen Jonas det fixar du!

Vem kan slå rekordet från 1996, 4 cappuccino på 1,20 inkl brickservering med socker o sked till fyra personer(domare) drickbara typ 1-2 på WBC skalan, hastighet, trevlighet o logistik och smak avgör.

Vi hade två moment med samma cappuccino, nämligen, Sveriges snabbaste o Sveriges godaste, vi gör det till en tävling.

Gör momenten hemma på ert café, välj ut två gäster o två ur personalen som domare.
Vem: Vem som helst men du måste minst ha en tvågruppare för att hinna med, Bjud in hobbynördar att köra.

Bedöm:
Hastigehet i sek,
smak 1-6
utseende 1-6
service,kommunikation 1-6

Inget fusk...!

Inrapporteras till matts@damatteo.se
Jag avgör vem som vinner efter inrapporterade resultat, gärna foto.
Vinst, en dag med Matts o träna 80 tals skum eller 6 kg av vår nya ekologiska Espresso Majorna

Tävlingen pågår hela oktober, resultatet delgives löpande på vår blogg.

fredag 10 oktober 2008

414

Vi har en ny espressoblandning. Majorna heter den. Den är ekologisk. Den består av:

...bönor från ett kooperativ i Peru som vi tycker mycket om, El Guabo, fyllig, torr lite fruktig i år.

...bönor från Etiopien, distriktet Sidamo. Blommigt, syrligt.

...bönor från en gård i Brasilien, Camocim. Inte bara ekologiskt utan även biodynamiskt. Helt galet fint.

Majorna är söt. Majorna är blommig. Majorna är aromatisk. Majorna är ekologisk. Jag bor i Majorna. Det blåser alternativa vindar i Majorna. Majorna är fint. 414.

onsdag 8 oktober 2008

Malmö vs Göteborg



Aldo, Roberto, Daniel Johan, Jonas, Dan, Alex, Jacob, Pidde, Jens etc etc några av kaffeprofilerna man möter på en repa på stan, ska vi ta en repa i Götet???????
Grattis Malmö men kan ni exportera några till oss?

tisdag 7 oktober 2008

The Lounge

Då kom jag äntligen till Falkenberg o Daniels C. Han var visserligen på turne men jag kom ju oanmäld. Trevligt ställe med gott kaffe. Stället har tydlig kaffeprofil o det är kul att se att det funkar i en liten stad. Många från mindre städer brukar annars gnälla o säga att det inte funkar att var för nichad, klart det går, the lounge visar det. Om man vill.