torsdag 30 april 2009

Allt ljus på mig


Metro upptäckte att vi har väldigt många soltimmar på da matteo. Det viste vi väl. Men det är bild på mattias i tidningen också, så det är värt att slå upp tidningen på sidan 28. Har du inte tidningen i papper så finns det även elektroniskt.

onsdag 29 april 2009

En man av heder i pension

Ron Cook VD på la Marzocco i 14 år har lämnat posten för pension, Guidi tar över. Ron som många av oss som träffat honom är en man av heder o ödmjukhet, en amerikan i Italien som lyckades genarationsväxla företaget från Piero Bambi in i framtiden, utan att amerikanisera företagets själ, som öppnade för oss kunskapstörstiga kaffegökar att leka, öppenhet, o dela med sig kultur som specialkaffet haft enorm nytta av.
En av dom farbröderna som stått bakom o stöttat. Såg potensialen tidigt med WBC/NBC och den moderna espressokulturen. Tvåtankssystemet o temperaturstabilitet fanns där klar för leverans när vi kanckade på porten. Jag var där i fabriken 1999 när jag skrev Espressoboken, han var den enda fabriken som öppnade dörren, alla andra hade företagshemligheter...
Thanks Ron!!

tisdag 28 april 2009

Kaffegig #3 Varm- och kallblandat

Då tänkte vi att det är dags för ännu ett Kaffegig!

Detta blir Kaffegig #3 och kommer kallas för "Varm- och kallblandat". När man varmblandar blandar man de gröna bönorna (råkaffet) och rostar sedan dem tillsammans som den färdiga blenden. När man kallblandar rostar man de olika bönorna var för sig, och blandar dem sedan. Vi vill ta reda på hur stor skillnad de olika blandningsmetoderna ger på smaken.

Och tydligen var det många som kände med oss när vi planerade denna kvällen, för efter ett litet mail till "maillistan" har vi fått in nästan 30 anmälningar. Med fler än så blir det nog lite trångt i rosteriet så detta inlägg är bara för att informera om vad vi tänker pyssla med denna afton (19 maj). Kommer blogga efteråt om vad vi kom fram till efter att vi slagit våra kloka huvuden och förhoppningsvis välutvecklade smaklökar ihop.

Är det någon som vill vara med på maillistan så är det bara att maila mig: pernilla@damatteo.se!

cykel + kaffe = sant

Under helgen som gick skulle jag på cykelläger, trodde jag. Jag tar alltid det säkra före det osäkra när jag reser nånstans, så jag tog med mig lite kaffe dit. Och visst cyklade vi... men med en maskinpark som slår de flesta caféer och en hel hög med kaffenyfikna cyklister kändes det lite som ett kaffeläger emellanåt. Jag fick äran att fylla i lite när Dan höll en kaffeskola på lördagskvällen, pratade om microrosterier, kaffe som råvara och espressobryggning. Det var härligt att höra honom. Att det finns en länk mellan kaffe och cykling är välkänd men det är osäkert var kopplingen egentligen ligger. Men kombinationen är oslagbar. Ett stort tack till team Solde för en strålande helg med fina människor.






måndag 27 april 2009

lördag 25 april 2009

NBC

Nu planaras nästa event i specialkaffekretsar på Island som var först ut med ett fullt NBC upplägg 2004 kör efter fem år igen. På keflavik samlades då ca 100 pionjärer, Beige utbildningarna startades här, Barista Magazin startades här kommer ihåg Saraha Allens utfrågningar, Norge vann, dom var i sitt esse. Vi mjölkade kossor, skapade kaffehistoria och käkade rutten haj....men NBC blev en succe.

Nu gäller "back to basic tema" team with termos in the wilderness, vad nu detta kan innebära,värdlandet bestämmer vilka moment man tävlar i har bestämt att laget skall bestå av två tjejer o två killar, ingen coach i år. Detta har gett oss lite funderingar hur laget skall väljas ut, vi har tidigare följt principen de två senaste årens BC/BA vinnarna(om det gått) Det funkar inte riktigt i år. Vi återkommer med en lösning, vi kommer även behöva sponsorer för laget. NBC bloggen kommer inom kort uppdateras o där kommer vi presentera laget o sponsorer,

fredag 24 april 2009

Sista


Det är en vecka sen Mattias tävlade i Atlanta. Imorn stoppar vi våra sista bönor av hans VMblandning i kvarnen på vallgatan. Det står några påsar kvar på hyllan också för den som vill dricka kaffet hemma. Lördagsgodis kan man säga.

torsdag 23 april 2009

Souvenir


Mattias fick med sig ett nytt styre hem från usa. Det passar fint på hans snygga cykel tycker jag.

onsdag 22 april 2009

Secret garden + da matteo = sant


Det är dags igen! På fredag är det åter dags för Secret garden på båten, men redan idag spelas musiken på da matteo. Förresten första gången jonathan provar clover. Stabilt.

Hemma


Nu är alla hemma igen. Sovit gott har dom också. Fint att ha dom tillbaka.

Hemma


Nu är alla hemma igen. Sovit gott har dom också. Fint att ha dom tillbaka.

söndag 19 april 2009

England vinner igen!


foto: Barista Magazine

Det har precis blivit klart att Gwilym Davies från England tar hem segern i WBC09! Han hade ett väldigt kreativt upplägg, han uppträdde levande med mycket glädje, var en människa, inte robot. Ingen youtube-barista alltså. Tur det. Matts hälsar- systemet funkar. Gwilym kommer vara en suverän ambasadör för gott kaffe i världen. Så grattis till Gwilym och grattis till Square Mile som för tredje året i rad (!) har rostat vinnarkaffet. Det kommer säkert mer info på Square Miles blogg, James blogg och såklart den officiella WBC-bloggen.

lördag 18 april 2009

Finalisterna

Listan.

Lee Jong Hoon (Korea)
Michael Philips (USA)
Gqilym Daves (England)
Colin Harmon (Irland)
Attila Mlnar (Ungern)
Sammy Piccolo (Canada)

Ingen Mattias alltså. Han hamnade på 16e plats, bra det med! Grattis Mattias, och stort grattis till finalisterna!

WBCbloggen

kolla in WBC-bloggen! Resultatet kommer 5pm i atlanta, vilket blir typ 23 i Sverige.

Mattias

puh! Mattias klar. Så vitt jag kan se från snack runt om så finns det en stor skeptisism mot signaturdrinken. Dom skulle bara veta hur gott den smakar! Bra jobbar Mattias, såg grymt ut!

WBC stream

Broadcasting Live with Ustream.TV


heja Sverige, heja Mattias!

odds

Nu går det att spela i latte. Mattias och de andra baristorna ligger ute på ladbrokes. Ganska låga odds på Mattias verkar det som, så han är en av favoriterna. Heja mattias!

Inside information...

dag två, alla baristor är stabila tekniskt, alla har nice setups, men inte alla berör. Titta efter det, där är finalisterna o vinnaren. Sen måste smakerna sitta och signaturdrinken och espresson edga lite, är ni med?

fredag 17 april 2009

Det har börjat 2

Bäst idag, frågade ngn mig. Nja vad tror du, Canada sa han, ok Piccolo har tävlat fyra gånger i WBC, sist i Bern, innan internet fanns som han sa därför är han inte så känd, stabilt lugn, erfaren helt enkelt. Imrovisrerade o levererade. Plats? Ingen aning, vi får inte veta som domare/board/JCC helt rätt för det kan påverka oss. Tycka är en en annan sak.

faan vet om inte internet gör så vi glömmer för snabbt

torsdag 16 april 2009

det har börjat!

WBC har börjat! Glöm inte att kolla in Mattias, lördag kring 21.

WBC

Satt nyss på ett möte med alla NB/NC över hela världen, det kokar där där ute nu har runt 60 nationer tävlingar tyvärr kan inte alla komma till WBC ännu men det visar på kraften på eventet.

En rad om domarna, i går hade vi kalibrering med alla domare, efter att ha varit med några år så måste jag säga att detta känns väldigt bra, aldrig har vi haft så taggade domare, utbildade och med rätt "mindsetting" tidigare. Detta borgar för en bra bedömning rättvis för baristorna.
Själv har jag avstått från att döma, sitter man i WBC Board of Directors och JCC o har en anställd som tävlar så känns det bra att avstå. Jag o Fritz stöttar upp med annat som behövs fixas.

Vista Hermosa

Jag tänkte jag skulle säga några fler ord om vårt godaste kaffe just nu. Vista Hermosa är en gård som ligger mitt i ett regnskogsbälte, vid Huehuetenango i Guatemala. Gården är näst intill självförsörjande och drivs med stort fokus på hållbar utveckling, både för det rådandeekosystemet, som för den lokala ekonomin. Gården är inte certifieradmen använder bara naturlig gödsel från får som föds upp på gården, återvinner vattnet och komposterar allt organiskt material från

skörd till processering. Man håller sig till och med med höns för att hålla undan skadeinsekter. Allt under uppsikt av vår vän, Edwin Martinez.




Och så lite torrt fakta:

Typ: Arabica Bourbon, Caturra, Cauai

Växthöjd: 1400-1900 meter över havet

Jordmån: Lera

Skördeperiod: Mars-Maj

Processmetod: Tvättat och torkad på patios

Smakprofil: Len citrus, körsbär, mjölkchoklad i eftersmaken

Vi har kaffet i kvarnarna några dagar till innan Mattias VM-blandning tar över på lördag. Så kom in, drick och njut, kaffet är ruskigt gott.

onsdag 15 april 2009

WBC

Vi landade i Atlanta igår vid 3 tiden och mötte upp Mr Adamsson, Matts och Torkel på hotellet. Premiärburgaren beställdes in och avnjöts omedelbart!  Idag har vi kollat in tävlingsarenan. Det såg mkt bra ut. Allting är väldigt stort och själva mässan är enorm! Snart är det tävlingsmöte, sen vidare Octane för att testa mjölk


!  

tisdag 14 april 2009

När katten är borta...

Nu sitter Mattias, Matts och Lina på flyget över Atlanten. Resten av oss får stanna hemma, men det går ingen nöd på oss för det. Vi passar på att ta en paus från allt vad blandningar heter och kör en singel i kvarnen, hela veckan. Kaffet kommer från en gård i Guatemala, Finca Vista Hermosa. Jag träffade Edwin som har gården på WBC förra året, och vi kom bra överens. Hans kaffe är dessutom super, så det var ingen tvekan om att vi skulle köpa det. Så kommer du in i veckan får du smaka på hans kaffe, både som espresso och clover. Vill du köra hemma så kan du köpa en påse för 75 svenska i stället för vanliga 99.

måndag 13 april 2009

Tack alla för support

Tack alla för support o engagemang,speciellt till Ander H på J&N för att vi ockuperat han kontor i tre veckor...
Tack Johan D för maskinfix, en NS var nödvändig, o United Roasters upplägget.
Tack Torkel för alla timmar, PS. Han älskar det.ds
Tack Hasse A för små tekniskt fix
Magnus för kvarnlån
All personal på da Matteo samt många fler!!!!!

söndag 12 april 2009

FÄRDIGTRÄNAT

Mattias har nu bara att packa väskorna...ca 50 kg exl kvarn som redan är där! Supertight presentation. Elegant och ruff. Musik som engagerar. Kaffe som retar o smakar. Signaturdrinken anpassad o slipad men med samma grund. Mycket välsmakande.
Nu är det bara väntan på nästa lördag då han går upp o kör. Hur det än går har vi alla gjort vårt bästa med tanke på den lite för korta tiden vi alla haft på oss.

torsdag 9 april 2009

Politik o SCAE

Så här i WBC tider och efter BC o inför SCAE Sverige årstämma undrar en del och andra vänder sig tvärt bort från allt, om det inte kan gälla egen uppmärksamhet vill säga...bort från det resultat vi trots allt många av oss lever av, för det många av oss tror på. Med kommentaren: "det är bara politik alltihop".

Den egna uppmärksamheten vårdas kanske av alla, vi är alla i behov av gillande. Men vill man påverka hoppar man på tåget. Vill man delta och få del skall man vara medlem anser jag, moral kallas det.

Om man väljer bort har man tagit ett politiskt beslut, men då kan man inte klaga. samma sak i som i vårt samhälle.
Visst har man rätt att tycka även om man inte röstar i valen men man kan inte gnälla över rådande tillvaro utan att det faller tillbaka på en själv. Eller?

Drar man nytta av att delta, javisst. Drar man nytta av att inte delta men ändå är där på festen, javisst. Moral?

Så vad är politik egentligen? Kom igen folk, gå med I SCAE, vi tror ju alla på demokratins krafter eller?

Anmäl er på scae.se

onsdag 8 april 2009

En helt vanlig dag för Mattias

Tänk dig det här, och upprepa sedan 28 gånger. Sen gör du samma sak i morgon. Jag är glad att jag bara behöver rosta kaffet han ska tävla på...





tisdag 7 april 2009

live feed wbc

Det kommer finnas en live feed till world barista championship, och adressen kommer tydligen vara worldbaristachampionship.com. Tänk så enkelt.

fredag 3 april 2009

Tystnad träning....

Mattias filar, putsar o tränar dagarna i ända. Koncentrerad. Att tävla i WBC är sannerligen inte som att tävla hemma. Nu står man på en internationell plattform. Engelska, över 50 länder. Domare från kanske 20-30 länder. Smältdegel kan man säga. I denna mix av kulturer o kontex skall en barista i WBC formatets lite stela format försöka förmedla sin syn på kaffe, passion, proffessionalism och sina tekniska färdigheter.

Mycket att fundera över, man behöver mycket hjälp för att tolka förloppet, ordna småsaker o stora. Mycket fokus.

Mattias har filat på sitt svenska upplägg, skalat av lite och packat om det. Anpassat det till WBC kraven.
Kaffet har samma stil som i BC men lite mer balanserat, trygg botten med Brazil daterra Riserva och så det fruktiga beloya från Etipien. Per har rostar det Mattias tävlar på J&N rostar det som säljs o som stöder satsningen ekonomiskt.

Signaturdrinken har samma grundtanke men den har förfinats och slipats till o är nu mycket elegant o smakar kanon.

Torkel, Lina, Pernilla; Fritz, Matts stöttar o hjälper till.