söndag 31 maj 2009

Jag har varit i London över helgen för att köpa mig ett lila framdäck till min cykel. Passade då givetvis på att besöka Anette och James i deras lilla fabrik. Tillsammans promenerade vi sedan ner till Columbia road flower market där världsmästaren Gwilym har sin kaffevagn. Gwilym anställde mig för en halvtimme och jag tjänade ihop tillräckligt för att kunna köpa mig en cappuccino.












Idolbild.

Hemmabaristakurs!


Vi har några platser kvar på Hemmabaristakursen den 11 juni! Detta är det sista kurstillfället innan sommaren drar igång, så passa på!
Vi går igenom vad som utmärker espresso som bryggmetod, hur du skummar din mjölk för att kunna göra fina löv som här till vänster, pratar om kaffet som råvara, jämför en hemmamaskin med en kafémaskin... Och massa mer.
Maila mig för anmälan eller om du har fler frågor.
11 juni - 18.00-21.00 pernilla@damatteo.se

lördag 30 maj 2009

Vin på Marstrand

Inget eko eller fairtrade vin men befriande vin har i stora mängder dryckits i marstrands solen med marstrandsprofiler i trädgården, KonsultClas,SäljarlLeif,FörfattarRolf, PedagogBengt, KockJohan, KrögarUffe etc. den som inte mött dessa typer av personliga profiler i livet har missat ngt, därför älskar jag Marstrand, dom finns där. Riktiga människor.

fredag 29 maj 2009

Fair trade vs ej fair...eller

Enligt mig skulle fairtrade(som är en ilandsprodukt) inte behövas om alla importörer/rostare behövde presentera sina åtagande o betalning till odlaren. Resten är politik. Ulandspolitik.
Då kommer frågan är vi som inte har fair trade sämre medborgare, ja om vi inte har rent mjöl i påsen.
Har vi det månne?

Ekologiskt vs ej

Enligt mig skulle alla som inte har ekoligst märka sina varor, inte dom som har det. För då skulle fattiga bönder inte behöva betala massa dollar för certifiering av odling som alltid varit ekoligsk(dom har ofta inte råd). Storstadsmänniskan är ett skämt ibland.

Några ord om Christan

Vi har inte sagt så mycket om Christian än här på bloggen. Han har väl nämnts några gånger och till och med varit med på bild, men han har inte fått nån ordentlig presentation än. Så här kommer den.

Christian är min nya kollega i rosteriet. Eller, snarare min första kollega i rosteriet. Hittills har jag varit själv och styrt och ställt. Jag har haft lite hjälp med att packa ibland och Mattias har stöttat mig vid rosten när jag har velat vara borta längre än 2 dagar, men i övrigt så har jag skött allt själv. Det är ju kul på sitt sätt att rå om sitt eget, men det finns två stora fördelar med att på en kompanjon. Dels så har jag äntligen nån att skylla på om nånting går galet, men främst så kan vi hjälpas åt och avlasta varandra. Tanken är att vi bägge ska rosta och sköta produktionen, men jag ska fokurera mer på kaffet och och Christian ska fokusera på kunden. Fin fördelning tycker jag.

Christian har tidigare jobbat på Kaffemaskinen här i Göteborg, men en dag i början av april bestämde han sig för att traska ner till oss jobba i rosteriet. Ni kan kolla in vilken väg Christian gick på denna karta.

Det är hemskt kul att ha honom med oss, välkommen in i gänget Christian.

Vår glass


Häromdagan var Fabrizio från La via lattea, vår glassleverantör från Italien o hälsade på oss, han berättade om sin kamp för riktiga råvaror äkthet o ärlighet i sina produkter. han använder t ex helt färsk mjölk i sin glass, ja ja säger svensken i tron att vi lever i den bästa av världar, men nu snackar vi riktigt färsk mjölk, max tre dagar helt obehandlad ekologisk opastoriserad mjölk, därav smaken, samt i övrigt helt ekologiska tillsatser. Glassen är gjord i en liten fabrik. Nåväl denna man dricker inte espresso i sitt hemland Italien längre, han tycker det smakar illa. Nu fick han smaka specialkaffe o han lyste upp o sa vilka aromer o ingen bitterhet, vad har ni gjort undrade han. han lärde sig lite om kaffe o jag om glass. Crossower, samma drive i ravarutänk olika råvaror.

ps. mjölken pastoriseras i glasstillverkningen ds

onsdag 27 maj 2009

@ Da Matteo idag 14-18 + Masip mix!

Käraste vänner,
i vanlig ordning kör vi en liten uppvärmning inför fredagens Secret Garden på Da Matteo på Victoriapassagen. Kom och drick en god kaffe eller varför inte prova deras goda italienska ekoglass medan undertecknad står för musiken!

Kan Du inte titta förbi så spendera istället tiden med Rickard Masip's fina reggae/afro/latin/funk/"wh
atever" mix:
http://sofrito.co.uk/2009/04/tropical-treats-selection-by-rickard-masip/

Ha en fin dag & hoppas vi ses idag &/el på fredag!

yours,
JayStarSeven

måndag 25 maj 2009

Blackburn Estate, Tanzania

Ett av vårens nyheter kommer från Blackburn Estate, som ligger på den östliga sluttningen av Mt Oldeani i Tanzania. Kaffet växer 1760-1950 meter över havet. Gården delar gräns med Ngorongoro nationalpark och elefanter och bufflar passerar genom gården titt som tätt och slår omkull några kaffeträd på vägen. Men Blackburn jobbar efter naturens förutsättningar och väljer att leva i samråd med naturen och skydda omgivningen utan att kompromissa med kaffekvalitén. Kaffet har en klar söt citrussmak med toner avfläder, grapefrukt och apelsin och en lång elegant eftersmak. För dom av er som gillar sånt följer här lite torr fakta:

Arabicatyp: Nyassa, Kent and Bourbon

Växthöjd: 1760-1950 möh

Jordmån: vulkanisk

Skörd: Juli-December

Processmetod: Tvättat


Vi kommer ha detta kaffet som veckans singel denna veckan, så kom in och plocka med er en påse för ynka 75 svenska, det är ett finfint sommarkaffe!

söndag 24 maj 2009

Nytt kaffe i huset

Jag har lite nytt kaffe i huset, och jag har inte riktigt kommit mig för att skriva om det på bloggen än. Har liksom inte hunnit. Det handlar om nya afrikanska länder som gör intåg i rosteriet, en brasse som är redan hunnit bli ny favorit för många och en böna som förvånar från ett så udda kaffeland som Dominikanska Republiken. Och så har vi en Cup of Excellence från Nicaragua som är fin så fin.
Mer info om varje böna följer undan för undan i några inlägg framöver. Och om ni inte orkar vänta tills jag skriver om dom kan ni komma in och hugga en påse från hyllan och prova själva hemma.

fredag 22 maj 2009

Johan Ekfeldt

Vi fick besök i veckan, och Johan E visar hur man åker longbord. Skön omväxling från allt cykelsnack.


onsdag 20 maj 2009

Baristapjucks


Träskor med denimöverdrag, kan det va nåt att ha på fötterna när man drar enkla på löpande band?

Kaffegig #3 - så blev det

Igår hade vi 29 snälla människor på besök, som jag, Pernilla och Christian tog hand om efter bästa förmåga. Vi hade samlats för att prova skillnaden mellan varmblandad och kallblandad espresso. Det var inte helt lätt, och svaret blev inte entydigt.
Vi började med att koppa dels Vallgatan5 och dels Majorna.

Gällande Vallgatan5 var den varmblandade spretig, lite platt men helt ok. Den kallblandade var mer ballanserad, men kanske lite syrligare vilket gjorde att de som inte gillade syra föredrog den varmblandade.

Gällande Majorna var bägge varianterna bra och jag tyckte själv att den varmblandade var sötare men den kallblandade var mer ballanserad och fylligare.

Efter koppningen provade vi även Vallgatan5 som espresso och jämförde. I en omröstning blev det jämnfördelat mellan varmblandad och kallblandad. Återigen kändes det som en smakpreferens, den kallblandade var sötare men också syrligare och den varmblandade saknade den spetsen. Jag kommer dock inte börja blanda kaffet innan rosting utan fortsätter kallblanda allt kaffe för att kunna optimera varje singel i rosten innan kaffet blandas.

Nedan får ni en bild av hur det går till när man ska langa fram 32 enkla på raken.

tisdag 19 maj 2009

Kaffegig #3 med lite gott och blandat


Strax börjar vi med ännu ett kaffegig. Gott om folk har redan börjat strömma till och vi väntar på fler. Vi ska koppa espresso och jämföra ett kaffe som blandats innan rostning med ett kaffe blandat efter rostning. Vår teori är att det är bättre att rosta singlarna för sig och blanda efteråt, och snart får vi reda på om vi har rätt...

alexanderruas

Vad får man om man kombinerar en snygg kille i svart skjorta och rufsigt hår med en M8 kamera?

+ = ?


Det kan bli ganska mycket, men oftast blir det helt enkelt väldigt snygga bilder. Kolla in så får ni se hur bra vi hade det på tvålis i lördags.

Stockholm i bilder

Jag och Christian ägnade två soliga dagar åt att vandra kring Stockholm med koppningsväskan över axeln. En mycket trevlig stad måste jag säga. Fina människor, gott bemötande och sol sol sol. Kaffet var uppskattat också, det är inte sista gången jag tar med mig koppningen ut på gatan. Tack Linn och Kim för gott sällskap, tack Magnus för lunch, tack Alex, Alex och Oscar för fint nörderi, tack Johan och Anders för fikasällskap, tack Jonas och Annika för att ni är såna fina. har jag glömt nån? Säkert, men tack ni också.































fredag 15 maj 2009

Inget händer...

Många skriver o snackar, inget händer i kaffevärlden nu. Snacka om upplevelse/underhållningsindustri! Men i bland gott folk är det bara att stå med båda händerna i jorden o jobba, jobba, jobba inte så romantiskt kanske men så är det. Vardag kallas det. Många befinner sig nog där efter vinter o vår. Sommaren står för dörren manvill få klart...

Kaffet då, ja efter Aricha, beloya vågen kan man ju undra. Etiopien har ändrat system detta år o allt kaffe blir coomodity. Förlorat år därifrån kanske. Dessa publikfriande kioskvältare kanske inte är höjden av balanserat kaffe men välbehövligt kul o gott. Kanske kan COE kaffen så småningom slå igenom, balanserat o elegant. Hoppas det. Nåväl nu stundar sommar och för min del hoppas jag att så litet som möjligt händer, jag vill vara ledig....

torsdag 14 maj 2009

Stockholm calling


Imorgon och så lördag kommer vi, Per och Christian, vandra omkring på Stockholms gator med koppningsväskan över axeln. Det enda stället som man med säkerhet kan nå oss är på kaffemaskinen på ringvägen på fredag efter 15. Resten är ovisst.

tisdag 12 maj 2009

Kaffebud


Skönt sätt att leverera kaffe på i Göteborg. Synd att jag inte orkar göra likadant till kunder utanför stan.