onsdag 29 juli 2009

Torsdag 30/7

Välkomna till Torsdagskonsert även denna vecka. En tradition är ju till för att hållas så vi kör såklart på med härliga band ända fram till 13 agusti

Idag den 30 juli:
17:00Anette & Josefina - Comebackwww.myspace.com/signsisters
18:00Downtown Ramblerswww.myspace.com/downtownramblers

Kaffe, musik, pizza, folköl.
Regn eller sol... det får vi se framöver!
Hjärtligt välkomna!

Christian Gullbrandsson svarar på frågor.


Okej, vi börjar med en självklar fråga: Varför jobbar du med kaffe och hur hamnade du på da Matteo?

Jag har alltid tyckt om kaffe. Redan som tioåring gillade jag att köpa Gevalias cappuccinopåsar och testa olika kaffesorter. 1999 köpte jag min första espressomaskin och kvarn, Gaggia Classic och Gaggia kvarn. Jag var ständigt på jakt efter nya kaffen att prova. En dag kom jag på att det vore nog roligt att jobba med kaffe. Sagt och gjort, Kaffemaskinen hade precis öppnat i Majorna, nu för ca fyra år sedan, och jag gick in och sökte. Jag blev butiksansvarig när vi flyttade till Storgatan och var där i dryga tre år. Eftersom vi provade så otroligt många kaffen på Kaffemaskinen förstod jag snart att det finns kaffe och sen finns det kaffe. Därav frågade jag Matts en dag om det fanns nån plats för mig på da Matteo. Och det gjorde det tydligen.

Vad gör du på jobbet, hur ser din arbetsdag ut?

Börjar oftast vid sju på morgonen och det första jag försöker göra är att koppa det kaffet som har rostats dagen innan. Så borde ju alla starta sin dag, fantastiskt. Nån timme senare dras rosten igång, mailen kollas, ringer lite samtal, bråkar lite med Pernilla, levererar kaffe, när det är tryck i baren är jag där och hjälper till och gör hjärtan i latten.

Vad vill du ha för kaffe och hur vill du ha det?

Jag vill ha ett afrikanskt i pressbryggare. Favorit just nu är Kenya Gethumbwini. Ingenting till, bara kaffe.

Är du en kaffenörd?

Det är jag nog, men med viss distans.

Till sist (på begäran av läsare) vad går du igång på?

Just nu: U2 live på Ullevi 31/7. Jag tycker synd om alla som inte kommer vara där. En av de saker man ska göra innan man dör.

måndag 27 juli 2009

Sveriges bästa bord/Café

I årets upplaga av Sveriges Bästa Konditorier & Kaféer.
http://www.sverigesbastabord.com/?menyval=555&typ=cafe

kan man läsa om dom bästa enligt deras kriterier bästa caféer o kondis, nu är det så att inga kaffebarer eller coffeéshops finns med på denna lista. Så dom som anstränger sig med att servera gott kaffe finns alltså inte med i år, men från nästa år kommer dom finnas med, det är vi som håller på med kaffe glada över.

fredag 24 juli 2009

Efter regn kommer solsken

Då var ännu en torsdag förbi och jag tycker faktiskt lite synd er som inte var här. Känns som det bara blir bättre och bättre. Skall bli kul och se var detta slutar.
Det har väl varit bättre väder i sommar än vad det var igår, men då är det ju så himla skönt med människor som får en regnig torsdag att känns ljus och varm. Tack Claes och Paul för att ni var här igår.
































torsdag 23 juli 2009

Pernilla Gard svarar på frågor


Okej, vi börjar med en självklar fråga: Varför jobbar du med kaffe och hur hamnade du på da Matteo?

Det började nog egentligen för fem år sedan när jag bodde i Rom. Efter den vistelsen drog jag mig till Edinburgh, Skottland och sökte mig till ett italienskt kafé. Där började jag koka kaffe. Efter 18 månader drog jag vidare till Wellington, Nya Zeeland. Där drev jag en kaffebar för en rosteri och kafékedja och började verkligen intressera mig för råvaran. När jag sen skulle flytta hem till Göteborg kollade jag upp vad det fanns för ställen och var jag ville jobba. da Matteo var det självklara valet, så jag mailade Matts och sa att jag nog skulle jobba hos honom. Sagt och gjort, nu är jag här.

Vad gör du på jobbet, hur ser din arbetsdag ut?

Jag brukar brygga lite espresso, göra mackor, bråka med Per och Christian i rosteriet, svara på lite mail, koppa lite med pojkarna, vara pizzabagare, hålla koka kaffe kurser, snacka med gäster, göra scheman... och du vet, fika lite.

Vad vill du ha för kaffe och hur vill du ha det?

Just nu skulle det va gött med en kopp Cloverbryggd Brasse, Nossa Senhora dé Fatima, 19gr, 50 sekunder. Så himla bra.

Är du en kaffenörd?

I de flesta sammanhang är jag nog det, ja.

Till sist (på begäran av läsare) vad går du igång på?

En pina colada i martiniglas vid mitt nya gamla bord, i mitt nya rosa och vita kök, i min nya lägenhet i underbara Majorna.







Varför blogga?

Man kan ha många anledningar till varför man bloggar. Dags att kanske uppdatera anledningen för oss o våra läsare.
Vår idé var att vara ett skyltfönster för vad vi pysslar med på da Matteo o där personalen får utrymme att skriva av sig händelser, upplevelser, företeelser informera om vårt kaffe, tävlinagr vi deltar i lite politik etc etc, som en anslagstavla helt enkelt.
Kommer ni ihåg Anslagstavlan i TV, lite den stilen...
Efterom vi inte enbart sysslar med kaffe utan driver caféer med så blir det lite av varje, ups and downs, men jag tycker vi hittat en skön ton o vi har rätt många som läser vår blogg.

Men inget som är bra kan bli bättre, förslag mottages tacksamt!

Vad vill ni läsare att vi skriver om helt enkelt?

onsdag 22 juli 2009

Äntligen torsdag

På torsdag är det dags igen. Mycket bra musik kommer det att bli. 2 akter som vanligt och vi börjar kl 17.00. Kom förbi vettja och njut av Claes Strangbergs ljuva stämma och lite senare Paul Macinnes med vänner. Blir du hungrig har vi kanonpris på pizza och öl. Jag lovar att det blir hur bra som helst.

lördag 18 juli 2009

Nördfaktor 100



Häromdagen när gamla Tvålpalatsgänget, nu Drop Coffee som snart öppnar på Volmar Yxkullsgatan i Stockholm med da Matteo kaffe i maskinen o drop statonen så lekte vi lite med Mattias som just nu serverer "espreso utan crema" i Victoriapassagen med att pressa espresson genom Aeropresson, helt sjukt vackert kaffe svart röd vätska som var söt o ren i smaken. Lite omständigt kanske men...

Citat av Alexander Ruas Fotograf

Precis... Mattias drog först ett skott på La Marzocco'n - sedan hälldes den espresson ner i aeropressen - tryckte igenom kaffet - all crema på pappersfiltret - all svart espresso ner i koppen!

aeropress + espresso = aerospresso!!!

;-)
__________________
alexander ruas, www.ruas.com - en espresso i handen är bättre än tjugo i skogen!
www.flickr.com/coffeeruas/

torsdag 16 juli 2009

Pär Hagström och Cirkus transmopol

Till Torrefazione kommer idag hyllade göteborgsgruppen Cirkus Transmopol. Här snackar vi lite sorgsen, kabaretkänsla som förstärks av Pär Hagströms och Jenny Roos stämma. För mig är Cirkus Transmopol, sen igår, nyfunna favoriter. men jag är ju sent efter, då jag endast lyssnar på polsk dödsmetal.
Det skall bli fantastiskt fint med livemusik så i eftermiddag sätter vi oss med en kaffe på gården och myser. Kom hit.

lördag 11 juli 2009

Kaffetorka

Nu skiter jag i kaffe, för tillfället, semester på Marstrand hela sommaren, äntligen får jag njuta denna ö utan café, det verkar vara kaffetorka överallt men det är ju sunt, alla tar semester ibland. Även kaffefolket.

torsdag 9 juli 2009

Träningslägret

Träningslägret gjorde en fin avslutning på kvällen med nyskriven, klangfull musik. Grymt vackert, stort tack för att ni ville spela hos oss!











Centerpieces

Vilken kväll! regnet gjorde att vi flyttade in musiken i rosteriet, och det gjorde sig bra. Centerpieces inledde med gammalt och välkänt material. Grymt vackert.







onsdag 8 juli 2009

morgondagens musik

I morgon är det torsdag och ni vet vad det innebär... Det blir mer musik på vår innegård. Det finns pessimister som påstår att det ska bli regn, men alla som känner Göteborgsvädret vet att det växlar fort. Så om det är molnigt på morgonen kommer solen skina på kvällen. Hur som helst spelar musiken och såhär ser programmet ut:

Akt1: 17.00
Centerpieces är tre personer som sjunger, spelar saxofon och gitarr. Musiken kommer bestå av klassiker; svenska och amerikanska. Lite visor, ganska jazzigt!
Ester Årman: Sång
Per Wallmyr: Saxofon
Martin Freilitz: Gitarr



Akt2: 18.00
Träningslägret som annars är mer känt som ett "oljudsband" tar ett steg ut från den vanliga repertoaren och gör en spelning i sommarens tecken.
Kompositionerna rör sig någonstans mellan jazz och instrumental melodisk rock och är arrangerade/skrivna specifikt för detta solenna tillfälle.
Jacob Öhrvall - kontrabas och diverse.
Alexander Simm - gitarr och diverse.


Kom, ta med dina vänner och lyssna in sommaren med oss!

måndag 6 juli 2009

Bilder från i torsdags

I torsdags fyllde Tomas Hulenvik uteserveringen med vackra sånger och sorgliga valser. Grymt bra var det. Sarah Riedel följde upp med sång, komp och stråkkvartett och vädret höll i sig och applåderna haglade och jag känner att det ska bli kul med mer musik på torsdag.














Foto: Johanna Hellberg

onsdag 1 juli 2009

da Matteos kaffestipendie


Sitter på dörren. Ansök idag!

Akt2, 2/7: Sarah Riedel: Memories of a lost lane



Vackert och stökigt om vartannat, närvarande musik som inte vill försvinna i bruset. Sarah Riedel sjunger med en lågmäld intensitet, orden når lyssnaren med en absolut exakthet, musiken lever och kompositionerna strävar hela tiden lekfullt framåt. Musik i gränslandet jazz/pop/nutida musik, med avvägda klanger och sirliga melodier. Sarah och hennes stråk kommer sätta igång klockan 18.00 på da Matteo Torrefazione, Vallgatan 5.

Sarah Riedel - sång
Ellen Hjalmarsson - violin
Emma Hessel - violin
Jill Johansson - viola
Petra Lundin - cello
Carl Svensson -gitarr
Martin Öhman - trummor

Akt1, 2/7: Tomas Hulenvik

Tomas Hulenvik tillsammans med tre fina musiker är först ut denna kväll och de kommer ge er en popstund av bästa slag helt enkelt. Lite byrålåda, lite nytt. Det kommer att bjudas en massa sköna och relativt sing-along-vänliga strofer och melodier både här och där. "I could have been a saint and I could be a killer, but sometimes I dream I'm Henry Miller". Mer av den varan ges torsdag kl 17.00 på da Matteo Torrefazione, Vallgatan 5.

Tomas Hulenvik-sång
Karl Sköld-gitarr&sång
Mattias Bolin-elgitarr
Karl Wassholm-kontrabas&sång

gatumusik

från och med idag ska gatumusik förbjudas på Göteborgs gator. Göteborg stad ligger bakom. Förbudet gäller alla former av gatumusik i Göteborgs centrala delar mellan 11-15. Musik som kräver förstärkare eller högtalare kommer vara helt förbjuden, dygnet runt i hela stan.
Det var ju inte meningen att våra sommarkonserter skulle bryta mot nåt påbud, men det känns rätt gott att dom gör det. Musik igen imorgon alltså med start kl17, som en omedveten manifestation mot dessa dumheter.
Det finns såklart en namninsamling mot förslaget, ett event på facebook med start idag kl11 och diverse artiklar i Gp.