måndag 28 september 2009

Kaffegig #5 - Workshop

Mina vänner,

vi tänkte köra på med ännu ett Kaffegig! Denna gången blir det en Workshop, där ni ska få labba lite med kaffet själva. Mer än så tänkte vi inte säga, förutom att det kommer bli skoj skoj skoj.

Vi tänkte köra redan nästa vecka, torsdagen den 8 oktober kl 18.30, i rosteriet på Vallgatan 5.

Som vanligt ber jag om en anmälan från er som vill komma, i form av ett mail. Begränsat antal platser denna gången är 30.

Som vanligt är kostnaden ingen kostnad utan ett bidrag - till projektet Bikes to Rwanda - 50 riksdaler brukar kännas bra för både deltagare och folket i Rwanda som får nya cyklar.

Så alltså, vill ni komma och labba lite med oss, skicka iväg ett mail snabbt som tusan (har redan ett antal anmälningar), pernilla@damatteo.se

Vill du kanske vara med på maillistan och få denna inbjudan direkt in i brevlådan, maila till mig och säg att du vill vara med!

Ses...

torsdag 24 september 2009

Knarkpriser


Vill du servera på nåt extra exklusivt nästa gång du bjuder på middag är kaffet från La Esmeralda, Panama något för dig. Smaken är något utöver det vanliga. Aromatisk på gränsen till parfymerad, otrolig blommig och extremt lik en brooklyn Ipa när den börjar svalna. Priset är också något utöver det vanliga, lite mer än en krona grammet. Kaffet säljs i 125 påsar; en påse ger dig två presskannor á en liter. Kostsamt ja, men inte dyrt. Kaffet är en upplevelse! Och ja, jag är nervös när jag rostar det.

Mastodontkoppning


Idag klockan 17 sätter vi upp koppningsbordet för fjärde gången den här veckan. Det är otroligt inspirerande att koppa tillsammans med gäster och kunder som ofta aldrig har koppat förut och som därför kommer med ett öppet sinne. När dom också kan känna smakerna i koppen vet jag att jag har lyckats.
Ta chansen att pröva hela vårt sortiment du också. 17.00, Torrefazione.

onsdag 23 september 2009

"Trendspotting Milano"




Milano trendspottning -
Kaffe och andra drycker, caféer,konditorier, mat och
fastfood
13-16 november 2009


”Spaningsledare” –är Gunilla Steinwall och Matts Johansson.
Milano är internationellt och trendigare än övriga Italien. Vi kommer både att uppleva det italienska
köket när det är som bäst. .
Vi kommer även besöka de traditionella och trendigste caféerna där t ex klädmärken som Armani har eget café.

Spaningaledare:
Gunilla Steinwall har i nära 10 år arbetat med kaffe-, café genom sitt uppdrag ”Beige” för den svenska mejeriindustrin. I
lika många år har hon genomfört mycket uppskattade inspirations- och trendresor
till Italien.

Matts Johansson har i snart 10 år spanat på Italien med Beige resor och andra resor dit, Matts är mycket kunnig på det Italienska systemet mat, bar o dess kaffekultur

Program

Dag ett
Vi inleder med ett studiebesök på Fernet Branca – ett varumärke som fått ett ordentligt lyft
efter många års marknadsmässig vila. Vi får en specialvisning som också inkluderar en
presentation om hur varumärket har vitaliserats.

Därefter besöker vi Dalla Cortes fabrik inne i Milano där espressomaskiner tillverkas
hantverksmässigt men med höga ambitioner när det gäller innovation och kundfokus.

Dag två
Efter frukost walking tour – vi spanar in café, fast food, patisserier, mat- och designbutiker.
Avslutas med en lunchupplevelser en mozzarella restaurang vid namn Obika,
Shopping...

Dag tre
Efter frukost på hotellet ägnar vi förmiddagen åt coffee bar crawl – nu med fokus på
traditionella caféer och trendiga kaffebarer.

Därefter åker vi söderut mot Piemonte, ett av Italiens mest intressanta vinområden.
Vi kommer att bo sista natten på vingården L’Ostelliere.Vår kunniga guide på gården visar runt. Vi avslutar rundvandringen
med att smaka på gårdens utsökta spumante innan middagen serveras.

Är du intresserad maila matts@damatteo.se för mer info

Tony svarar på frågor.

En ros är en ros är en ros...



Varför jobbar du med kaffe och hur hamnade du på da Matteo?

Jag jobbar med kaffe för att jag älskar kaffe, jag är uppväxt med kaffe, jag började jobba med det när jag var 14 år. Jag har allitid gillat kaffemaskinen, jag har alltid gillat att göra kaffe. När jag slutade på ”lilla kafferosteriet” i Malmö så hade Jens Brine rekomenderat mig starkt till da Matteo, och han hade rätt. da Matteo är en riktigt bra kaffebar.

Vad gör du på jobbet, hur ser din arbetsdag ut?

Man kan säga att jag fungerar som den ”äkta” baristan, för att jag har lärt mig kaffe från grunden från riktiga baristor. Det som gör min dag är när folk blir nöjda med sin kaffe, macka eller kaka. Det gör mig glad att göra dem nöjda. Jag tycker alltid att kaffe ska smaka riktigt gott.

Vad vill du ha för kaffe och hur vill du ha det?

Gärna en dubbel espresso med lite mjölk, men eftersom jag fick en moccamaster till min 30årsdag så dricker jag bara bryggkaffe hemma.

Är du en kaffenörd?

Jag är en riktig kaffenörd, men jag är en dålig bloggare. Jag ska försöka blogga mer i framtiden.

Till sist (på begäran av läsare) vad går du igång på?

Mat, vänner, sol (när det finns) och såklart en riktigt, riktigt bra kopp kaffe vid bordet, med bra musik under tiden.

måndag 21 september 2009

söndag 20 september 2009

Danmark vann Sverige tvåa

NBC avgjort i går kväll, Svenska laget har gjort en kanoninsats med tanke på omständigeterna, inga pengar o ingen förberedelsetid alls, laget har på eget initiativ åkt till Island, förberett sig så gott dom kunnat och var nära att plocka hem det.

Det verkar varit ett rätt skruvat uppdrag lagen haft på Isländska landsbygden, vi återkommer med mer detaljer om tävlingen inom kort.

Grattis svenska laget!!!

NBC segrar från 2004-2009(ingen tävling 2008)
danmark 2
Norge 2
Sverige 1
Finland 0
Island 0

torsdag 17 september 2009

Singelvecka

Vi gillar kaffet från Vista Hermosa i Guatemala. Vi gillar det så mycket att vi kommer stoppa det i stora kvarnen och servera det hela nästa vecka. v39 blir alltså singelvecka på da Matteo. Klart slut.

Livet är för kort för att dricka dåligt kaffe.

Öppen koppningsvecka

Hösten är här. Det ligger helt klart i luften, även om man ibland fortfarande kan ana lite av sommarens värme. För vår del innebär det att vi isolerar rosteriet med massa kaffesäckar för att hålla värmen.
Vi har hela höstens sortiment hemma och vi tänkte bjuda på en öppen koppning nästa vecka för att låta alla som är intresserade känna hur da Matteo tycker att hösten09 ska smaka.

Koppnings-schemat ser ut såhär:

Måndag: 12.00-12.30
Tisdag: 12.00-12.30
Onsdag: 17.00-17.30
Torsdag:17.00-17-30
Fredag: 12.00-12.30

Plats: rosteriet, da Matteo Torrefazione, Vallgatan5, Göteborg.

Ta med egen koppningssked om du har, och tipsa dina vänner.

Frågor på det?

NBC

Om ni vill hålla lite koll på vad som händer på Island verkar Coffee Collective blogga på. Du kan också följa Klaus Thomsen på twitter.

onsdag 16 september 2009

Island

Idag åker Mattias och Lina till Island för att tävla respektive döma i Nordic Barista Cup, antagligen kaffevärldens mest skruvade och roliga tävling. Tävlingen roterar mellan de nordiska länderna från år till år, och det är värd-landet som bestämmer regler och tävlingsmoment. Så vem vet hur tävlingen blir i ett land där man tycker att en rost bör se ut såhär?

tisdag 15 september 2009

Behagliga droppar

Oskar och Erik från DropCoffee var på besök i rosteriet igår. Vi koppade, rostade och snackade, och när det blev för mycket av den sorten fikade vi. Trevligt, mycket mycket trevligt.






söndag 13 september 2009

Dan Stenqvist svarar på frågor.

Det här med att blogga... för mig finns det en förebild och det finns en blogg som jag alltid kollar in. Jag tycker Dan har gått i bräsch för ett allmänt spridande av kaffekunskap med sitt egna autentiska och opretentiösa intresse. Han har ju också gjort några små intervjuer med diverse folk som han varit nyfiken på och jag kände att jag inte kunde vara sämre. Så jag ställde några frågor till Dan som han snällt svarade på. Tack Dan för din medverkan, du är en fin kille.



Varför började du blogga?
Någon gång runt 2005 så hörde jag ordet "blogg" för första gången i samband med att en morgontidning skrev en artikel om Carl Bildts bloggande. I alla fall så tyckte jag det lät coolt att blogga så jag startade en egen blogg på myspace och visste inte riktigt vad jag skulle skriva om. Jag har alltid gillat att skriva om ditten och datten (och speciellt om mig själv) så bloggformatet passade mig perfekt. Egentligen hade jag ingen mer uttänkt strategi än så när jag började blogga.

Din blogg heter "Bloggen för livsnjutare", men det är ju en blogg som ganska ofta har ett stort kaffefokus. Anser du själv att du har en kaffeblogg?
Enligt mina päron har jag varit en livsnjutare ända sedan jag blev medveten om min egen existens. . I min värld kan livsnjutargrejer vara allt ifrån en enkel på stan till en Ferrari 430 Scuderia som körs hårt på bana (det har jag aldrig upplevt). Efter att jag hade tänkt efter i 3 minuter om vilket namn jag skulle ha på bloggen föll det sig naturligt att bloggen skulle heta "Bloggen för livsnjutare". Tanken just då var att jag skulle skriva om mina egna livsnjuteriupplevelser. Som vi kan se i arkiven så har det nästan enbart blivit baristakultursrelaterade poster på bloggen. Är livsnjutarbloggen en kaffeblogg? Njaaee...det är nog snarare en....livsnjutarblogg. När man kollar igenom mina poster så är det uppenbart att det är en hel del dravel som skrivs. Vi kan sällan läsa intressanta inlägg om olika ursprungskaffen eller genomtänkta tester på kaffemaskiner. På livsnjutarbloggen recenseras aldrig de senaste kaffebarerna eller espressoblandningarna på ett sakligt sätt. Så om defintionen på en "kaffeblogg" ska innehålla något av ovanstående grejer så är svaret på frågan självklar, nej! Däremot försöker jag alltid förmedla de flöden och strömningar som kaffebranschen skapar till de som läser bloggen min blogg. Min tanke från början var att jag själv skulle hålla benhård koll om vad som hände hos jänkarna och sedan förmedla det till en svensk publik. Jag vet inte hur väl jag lyckades med det, men i alla fall finns det folk som gör just den saken bättre än vad jag själv gör för tillfället. Långt svar på frågan. Jag orkar knappt själv läsa igenom vad jag skrivit. Jag hänvisar sakfel och stavfel till Horace Engdahl.


Ungefär hur många timmar om dagen surfar du runt på nätet?
Sedan jag fick tipset av Anders Thor på en bra RSS-läsare har jag dragit ner mitt surfande betydligt. Nu ägnar jag mig mer tid till att svara på mejl. Jag ser ingen tv och har inte gjort det på 4-5 år. Där spar jag mycket tid. Men jag sitter nog 2-3 timmar framför datorn varje dag. Tror jag. Shit, det kanske är betydligt mer? Jag får återkomma senare med exakt antalt timmar.


Har du koll på om det finns nån ny rolig byggmetod på gång där ute?
Jag har sett Mark Prince posta bilder på schyssta glasbryggare. Har dock inte tagit tag i den saken och undersökt mer. För mig är vanligt bryggkaffe sjukt exotiskt. Sedan blir jag så sjukt trött på espresso ibland, det är en en så otroligtt svår metod. Ju mer jag extraherar dessto svårare tycker jag det blir på sätt och vis.


Vad är nytt i cykelvärlden?
Nytt i cykelvärlden är att Klabbe har signat för Team Solde till 2010. Annars tror jag mycket på stänkskärmar för fixies inför hösten.


Jag har förstått det som att du är klar med skolan och dina studier. Vad innebär det här för dig? Har du nåt nytt spännande på gång i höst?
Rent konkret innebär det att jag inte behöver åka buss 171 till Lund 4 gånger i veckan, vilket känns fantastiskt som ni förstår. Mina ekonomistudier är avklarade och jag fick min magister i företagsekonomi med inriktning mot marknadsföring/strategi som jag ville ha. Till hösten kommer jag att trycka heltid på Nesta för att sedan runda av veckan med att jobba lördagar på Solde. Däremot till våren kan det bli spännande saker som händer...


Vi vet att du går igång på cyklar och kaffe, men om kaffe är första vågen, cyklar andra, vad tror du blir tredje vågen för din del?
Jag älskar bilar och motorcyklar. Jag får alltid återkommande perioder på det. Men det kan lika gärna bli att jag fastnar i möbler, design, litteratur, schack, klockor, radhus, basilikaodling eller något annat spännande. Jag väljer inte mina intressen, det är de som kommer till mig på något konstigt sätt.


Till sist, jag gillar dina fikalåtar, men vad lyssnar du på när du inte fikar?
Helt allvarligt nu. Jag älskar Peter LeMarc.

fredag 11 september 2009

DNSS

Vilken dialog på Riktigt Kaffe, shit va bra. Kolla in inlägg #76, den ger en nykter analys av läget.

Det enda som är synd är att det kallas för en Skandinavisk stil... det är en internationell trend som understöds av SCAA, SCAE, COE, WBC, ICO, men framför allt producenter som kämpar för bättre betalt.

Målet för alla involverade är bättre förhållanden i odlingsländerna, bättre sorterat, agrikulturellt utvecklat o mer pengar till bonden vilket leder till en högre (subjektiv) kvalité.

Resultatet är bönder som kan sitt kaffe, rostare (monmouth, haugard, J&N, Stumptown, intelligentia, Tim Windelboe, coffee collective, etc etc) som vill plocka fram det bästa ur kaffet och blanda "sin stil", baristor o konsumenter som får en intressant produkt att jobba med/smaka på.

Idén är god, om man sen gillar det man smakar är en annan sak.

Matts Johansson och Per Nordby

torsdag 10 september 2009

Cafebiträde sökes

Vi söker cafebiträden som vill bli baristor,kan du inget om kaffe så kan det till o med vara en fördel. Men du måste kunna jobba hårt, gilla kunder och ha lite koll eller intresserad av smaker.
kaffe lär vi dig, våra fundament är möten, smaker o kaffe i nämd ordning.

Kan detta passa dig, maila: lina@damatteo.se

ps: Baristan som yrke i nomenklaturan finns inte, ej heller finns ännu någon utbildning, dom skapas på arbetsplatser. ds

onsdag 9 september 2009

V street coffee - Stockholm

På Vasagatan 38 står två killar som du kanske känner igen från Non Solo Bar. Johan och Danne langar kaffe på ny adress sen några veckor tillbaka. Killarna har en fin känsla för smak. Bröd från Lux och kaffe från da Matteo och helt grym färskpressad juice i en rå espressobar på lagom avstånd från centralstationen. Titta in om du har vägarna förbi!





Fazenda São Silvestre

Jag har precis koppat en senaste batchen av vår nya böna från Brasilien. Den får mig att tänka på chokladdränkta honungspuffar. Cacao, sötma, nöt och en hint av sesam. Smaken ligger kvar i gommen länge.
Kaffet kommer från gården São Silvestre i Cerrado Minerio som drivs av bröderna Ismael och Eduardo Andrade. Dom odlar främst Gul Icatú, Gul Bourbon och Tipica.

São Silvestre är veckans singel, kom och köp 500g för 150kr.

tisdag 8 september 2009

NBC 5 år!

Laget i år Anne Lunell, Emma Andersson, Rasmus Åstrandsson, Mattias Björklund åker nästa vecka till Island. Detta år utan en enda sponsor i bagaget. Koppi sponsrar Anne, da Matteo Mattias , Emma o Rasmus betalar ur egen ficka deras arbetsgivare kunde inte ställa upp, inget man kan kräva så det är ok.

2004 var första fullskaliga NBC, då på Island, Baristamagazin startades och vinnrlaget var Danmark.

Tim Windelboe vann WBC efter tredje försöket i Trieste, Daniel R var på sitt första WBC och Beige startade sina utbildningar i Basic, senior, master.
Samma år döpte jag om o renoverade Caffe Espresso till da Matteo och Johan o Nyström startade så även Espressospecialiste.

Ett nådens år med andra år för specialkaffet och baristan.

lördag 5 september 2009

Beslut

Livet är fullt av beslut, ju äldre man blir ju viktigare ter dom sig. Beslut ellet comitmens hör ju inte ungdomen till direkt men helt plötsligt står det där framför en, och det gör skillnad. Det kan vara små beslut eller stora livsavgörande.

Eftersom vi lever i ett "för alltid vara ung samhälle" vägra bli gammal o alltid tonåring...så får detta konsekvenser även om vi inte ser dom nu.

Nåväl.Har man fattat några livsavgörande blir det andra ganska enkelt tror jag, kaffe är ett, specialkaffe. Skall det vara så svårt att ta ställning här. Aribica eller robusta jag skiter i vilket men hur har bonden det o hur smakar det är avgörande för mig.

Hållbar utveckling, spårbarhet och kvalité (inom kaffe finns proffessionella graderingar)COE, WBC, Golden Cup, etc.
Om det sedan följs upp av rostningsomsorg och färskhet , samt baristor som försöker bry sig om hela kedjan så måste väl alla bli saliga...eller?

Ibland undrar man vad som är problemet.

fredag 4 september 2009

Cajsa Carlson (med C) svarar på frågor

Cajsa med C... jag minns fortfarande hennes första prao-dag. Hon satte mig på plats med en gång.




Varför jobbar du med kaffe och hur hamnade du på da Matteo?

Det var en mörk novemberdag då jag akut behövde en praktikplats. Jag hittade till da Matteo där jag direkt fick praktik i 2 veckor. Dagen efter jag hade praoat färdigt ringde per mig och bad mig komma in och jobba. Därefter var jag fast, 15år gammal.

Vad gör du på jobbet, hur ser din arbetsdag ut?

Min dag består av kaffe, humor och härliga gäster. Jag gör kaffe och drar skämt, men hälften går nästan aldrig fram...

Vad vill du ha för kaffe och hur vill du ha det?

Jag vill ha en Clover på 21,5 gram av kenya Gethumbwini eller Indisk pärlböna från Bibi.

Är du en kaffenörd?

Jag föll tidigt ner i missbruket utan återvändo.

Till sist (på begäran av läsare) vad går du igång på?

Skägg, gravad lax och cyklar.


Höstens stipendiater

Vi utfärdade ett stipendium i somras som vars avsikt att ge ökad kunskap om kaffe och dess ursprung. Men utdelningen är framförallt en hyllning till njutningen och det goda samtalet. Efter att ha läst igenom alla ansökningar kom vi fram till en värdig mottagare.

Jan Hagman kommer inte få en tråkig höst. Tvärt om. Varje vecka kommer han traska in på da Matteo och plocka med sig en valfri kvart hem. Jan skrev i sin ansökan

"Jag ansöker om stipendiet för att i lugn och ro kunna botanisera i den specialkaffevärld, till vilken jag hittills bara gläntat på dörren."

Det ska han väl få göra tyckte vi och gav honom stipendiet med följande motivering:

"För en vilja till utveckling och ett ärligt uppsåt att förstå specialkaffe inte bara som idé utan även som smak."

Nåväl. Det händer ibland att stipendium har en dold del som inte går att ansöka. Så även vår. Det finns nämligen folk som är mer än folk och som förtjänar uppskattning.

Höstens andra stipendiat heter Tomas Hulenvik. Han sökte inte stipendiet. Däremot var han med och styrde upp våra musikkvällar, såg till att ljudet ljöd, plockade in musikerna och styrde helt enkelt upp eventet, bara för att ha tyckte att det var ett bra event. Därför får Tomas samma stipendium, med följande motivering:

"För ett osjälviskt engagemang i skapandet och utvecklingen av det tredje rummet som plats för mötet, musiken och den goda smaken."

I ett halvår kommer dessa båda herrar plocka hem kaffe, en kvart i veckan (förutom vecka 51, då blir det två kvartar för att klara julhelgen).

I februari är det dags att söka igen. Välkommen med din ansökan.

onsdag 2 september 2009

Välskräddad Chanel-klänning

Mattias Björklund svarar på frågor

Vi blev i somras ombedda att att ha lite större blogg-fokus på personalen och började med några intervjuer. Serien fortsätter med ett av våra mer kända ansikten.



Varför jobbar du med kaffe och hur hamnade du på da Matteo?

Jag var stammis på och da Matteo. Jobbade som bartender men var mer intresserad av kaffe. Köpte kaffemaskin av Christian Frändfors och fick till slut jobb i Viktoriapassagen, headhuntad av Jonas Fernström. Kaffe är fantastiskt.

Vad gör du på jobbet, hur ser din arbetsdag ut?

Kommer till baren vid kl 07.03, gör mackor och sen skummar jag mjölk och snackar med gäster och plockar disk till kl 16.00. Därefter går jag ner i källaren och fyller i produktiviteten och sen tar jag cykeln till annan kaffebar och tar en kaffe.

Vad vill du ha för kaffe och hur vill du ha det?

Dricker gärna en kopp aeropress

Är du en kaffenörd?

Nej, Snarare kaffestörd.

Till sist (på begäran av läsare) vad går du igång på?

En välskräddad Chanel-klänning.

tisdag 1 september 2009

Veckans singel kommer i par

Veckans singel är ett kaffe som vi har haft med oss sen vi började rosta. Peru el Guabo. Kaffet är har en balans som en cirkusprinsessa på slak lina, är fyllig som skäggiga damen med en superbehaglig mild syra och chokladiga toner. Ekologisk är den också.
Nytt är dock att vi har samma kaffe, fast utan koffein. Och bli inte så skeptisk nu, kaffet blir inte dåligt för det. Det hela beror på hur man tar bort koffeinet. Förr använde man kemikalier som tog bort koffeinet och allt annat i kaffet. Nu använder man oftast vatten, men i vårt fall har man använt koldioxid. Förenklat kan man säga att man urlakar koffeinet ur kaffet, vill man veta mer kan man läsa på.
Hur smakar det då? Jo, som Peru el Guabo, men med en något dämpad syra.

Denna vecka får du ett paket med två Peru el guabo. En kvart med och en kvart utan koffein för 150kr.