tisdag 29 december 2009

mellandags-(t)rea

I mellandagarna kan du köpa tre valfria kaffe-kvartar för 289kr. Perfekt inför nyårkalaset. Klart slut.

torsdag 24 december 2009

God Jul

Då tar da Matteo julledigt några dagar. Vilar upp oss och njuter av god mat och massor av glögg.
Vi kör igång på annandagen igen.
Från oss alla, till er alla, en riktigt God Jul.

ps. östgötar dricker ösgöta sädes o käkar skinka på julafton.Buhusläningar dricker glögg o knaprar tunnbröd o makrill ds

fredag 18 december 2009

Johan A vår kille i STHLM


Vår kille i Shlm har varit i Gbg o känt in da Matteo o Götet, rostat, koppat, dragit kaffe på lunchen, druckit julfest dansat på Röda Sten o allmänt dragit djupa halsbloss av da matteo atmosfären, ni som vill ha gott kaffe i sthlm o bra service på stan mailar honom helt enkelt. johan@damatteo.se

ps . kodord dans... ds.

torsdag 17 december 2009

Kaffe till jul

För er som missade att provsmaka kaffe inför julen så kommer här en ny chans. Lördag 19/12 brygger jag och Per kaffe på vallgatan 5. Kom och fika, testa lite kaffe och botanisera i våra julerbjudanden. Här hittar ni fin fina julklappar till alla som älskar kaffe.
Välkomna.

onsdag 16 december 2009

Ålder på kaffe

På en tråd på Riktigt Kaffe funderar man på datumstämpling på Italiensk espresso, den är alltid framstämplad två år som man anser den kan hålla, undantag Illy som har längre men en annan förpackning.

För att slippa undra så köp färskrostat av ett micro rosteri där rostdatum står utmärkt, då får ni färskare kaffe som smakar mer o bättre

måndag 14 december 2009

Vancouver coffee crawl

Sista anhalten. Jag hade ganska kort tid i Vancouver och kom därför inte till så ofantligt många caféer. Därmed inte sagt att jag inte hann dricka gott kaffe. Cafékulturen som blomstrar även här och rosterierna verkar hänga på. Origins är absolut med på banan, men dom något större 49th Parallel är också med, och JJ Bean som tidigare har produserat mörkrostat kaffe till den stora massan har genomgått ett generationsskifte i företaget, tagit sig själva i kragen och börjat satsa på att bli ett specialkaffe-rosteri. Fast bönorna som jag sprang på var fortfarande ganska mörka men det ska nog bli ordning på den saken också.

Bästa fiket jag var på var Elysian coffee på Broadway Den äldre enheten på 5th avenue var inte så dålig den heller, tre månader gamla momento coffee house hade mycket att ge och en personlig inredning och Wicked café var ett bra ställe att ta en Cloverbryggd Intelligentsia-rostad kenyan. Det var allt jag hann men det finns tydligen mer. Vet du nåt får du gärna tipsa.


momento coffee shop


Origins


Elysian coffee



Visa Vancouver coffee crawl på en större karta

Taubeorkestern!

På torsdag är det vinter på Vallgatan 5, men också sommar då Taubeorkestern Tira Vento anträder estraden. Tira Vento gjuter liv i Taubemusiken; ett utomordentligt elegant kapell som bjuder på passion, kärlek, svärmeri och romantik för att inte tala om äventyr, båtar, sjömän och hamnar liksom blommor, fjärdar, vårljusa nätter och strövtåg bland doftande lindar. Tira Vento för er, med utgångspunkt i den Italienska enklaven i Bohuslän, på en resa till Argentina, Roslagen, Röda Havet, Guatemala och inte minst till Arkadien. Bonvenon!

Tiden är 18.00, platsen är Vallgatan 5.

torsdag 10 december 2009

Godispapper från Havelina


Min dotter är en riktigt kreativ liten tjej som målar o grejar dygnet runt men detta var nytt, Rosa glasyr med nonstop på papper, föreställer en klump med godis i din mage pappa sa hon...det kunde vara värre, eller är är det en Alien från mars...

Portland coffee crawl



I Portland kan man dricka gott kaffe. Spella, Ristretto, Crema, Barista, Heart och 5x Stumptown för att bara nämna några. Här finns också The American Barista & Coffee School som jag fick möjlighet att besöka och störa Matt Milletto som tog sig tid och gav mig en rundtur trots att han var mitt i en kurs. Han har verkligen ett grymt upplägg, och mer på gång.


Snyggaste baren var Barista. Två la Marzocco, tre Robur-kvarnar med kaffe från tre utvalda rosterier. Ytterligare några sorter serverades i Siphon eller presskanna. Billy Wilson öppnade Barista för ungefär ett år sen. Han ville ha ett ställe som inte hade så mycket attityd utan snarare var välkomnande och gemytligt. Efter en caférunda gick jag gärna tillbaka hit bara för att... landa.





Visa Portland coffee crawl på en större karta

Nu finns Magasinsgatan på riktigt

På lördag (12/12) kommer jag och Per att stå på Torrefazione på vallgatan 5 och visa upp vår butik. Vi tänkte köra igång dalla corten och göra enkla espressos på vår nya blandning Magasinsgatan. Areopress och dounat drop kommer också att finns för provsmakning.
Så för er som tänkt kaffejulklappar är detta ett ypperligt tillfälle att få testa på och provsmaka. Sedan får ni ju träffa två väldigt unga och trevliga herrar, och bara det är ju värt besöket.
Vi drar väl igång vid 11.30 kan jag tänka.
Välkomna.

tisdag 8 december 2009

På tal om London...


... så var jag där i helgen. Hade inte hört något från Mattias på ett tag så jag åkte för att titta till honom ;) Jag hittade honom i klädbutiken Present på Shoreditch High Street där han stod och gjorde flat whites för glatta livet på en störtfin Victoria Arduino.










Till och med jag fick hälla en kanna engelsk mjölk.







Gick förbi Flat White i Soho och beställde en enkel och fick en 2,5cl naken dubbel, som till och med för min smak var för tjock och sur. Men schysst ställe, rockstar baristas bakom baren och tavlor från diverse NZ national parks som jag har diffusa vandringsminnen från.


Sökte oss vidare mot Monmouth Coffee Company, också det i Soho. Trängde in oss i ett minimalt träbås och beställde en kopp Sidamo Etiopien och en kopp Gethumbwini Kenya. Sidamon fick jag frågan om jag ville ha den mörk- eller mellanrostad. Valde mellanrostad och konstaterade att den var något mörkare än våran. Men god, så god! Gethumbwinin måste jag säga att Per och Christian var bättre på... Ett ställe med mycket känsla, backar med bönor till försäljning, drip station, svingott socker, frenetisk underbar rengöring av Linean vid dagens slut och bra service.

Gick även till Kaffein, gissa var.. Soho. Schysst liten kaffebar med träbänkar, gott kaffe och fräsch lunch mat.


På söndagen mötte vi upp Mattias på Colombia Road Flower Market för att besöka Gwilym and crew. På en bakgård till en bakgata till Colombia Rd, stod Gwilym och James Hoffman opretantiöst och bryggde lite kaffe bredvid ett Egg and bacon stand. Drack en Yirgacheffe i presskanna. Mycket bra och trevligt.


















Favvostället under helgen var Fernandez & Wells, också det i Soho. Dem har två shops, runt hörnet från varandra. Ett med mer kaffefokus och ett med mer kött och vin fokus. Underbart underbart underbart ställe där dem karvar upp köttet på plats, serverar stew till lunch och där korvarna hänger som prydnader från takbjälkarna.






Vem vill inte spendera måndagslunchen med ett glas Cava och nyslicad Salami och Chorizo?

SCAE i London

Nu kan du spana in detaljerna kring SCAE:s kommande konferens i London. Datumet är 23-25 juni 2010 WBC går av stapeln samtidigt.

måndag 7 december 2009

Seattle coffee crawl

Jag kom till Seattle i tron om att det skulle finnas mycket kaffe. Och visst, man hittar caffé Vita, Victrola, Vivace och Stumptown inom en ganska lite radie, alla med eget rosteri och flera egna caféer. Men man ska inte tro att kaffet blir gott för det. Stumptown var dom enda som inte rostade igenom 2nd crack, men även dom var ganska mörka, och alla bryggde korta mörka brända ristretto. Gott med mjölk, men inget vidare utan. Tur att det även serverades kaffe i press, chemex och andra alternativa bryggmetoder så att man kunde dricka sig nöjd utan att behöva tillstta mjölk.
Vill man röra sig lite bortom stadsdelen Capitol Hill (där all verkar ligga när det kommer tll musik, mat och kaffe) kan man ta sig till café Herkimer. Schyst attityd, bra kaffe och snyggt rosteri. Man bör också titta in på Starbucks första enhet nere vid fiskmarknaden.


Victrola


Herkimer


Vita


Vivace


Visa Seattle coffee crawl på en större karta

Julkaffe



Strunta i alla dumma påsar som kallas "julkaffe". Om det så är en extra mörk, mustig blandning eller nåt smaksatt elände så är det ungefär lika dumt påhitt som konserverad gröt.

I år tänkte vi att ni skulle göra såhär i stället:
Drick en fyllig, nötig singel från brasilien på den mörka vintermorgonen, till exempel från Nossa Senhora de Fatima.
Drick nåt friskt och kryddigt till adventsfikat, till exempel kaffe från Blackburn Estate i Tanzania.
Efter julmaten passar nånting fruktigt, till exempel kaffet från Santa Clara i Guatemala.
Bra va? För att göra det ännu enklare för er har vi gjort en låda med en kvart av varje till finfint pris. Bryggtips medföljer. Och om du köper lådan nu så är kaffet lagom färskt till jul.

Ps. Lådan fungerar även bra som present och kostar 289kr (ord pris 325kr).

torsdag 3 december 2009

Vinter



Just i detta nu står vår nya vinterblandning på hyllan. Den består av en blandning från två gårdar i Brasilien. Fazenda Lagoa och Nossa Senhora de Fatima. Fyllig, choklad och hasselnöt. Grym som brygg eller presskaffe, men även som cappuccino i vintermörkret.

Imorgon kommer även Vinter till Stockholm. Finns att hitta på hyllan hos Kaffecompagniet, Birkagatan 10 och Drop Coffee, Wollmar Yxkullsgatan 10.

Ett måste till adventsfikat. Sa jag att den heter Vinter?

onsdag 2 december 2009

nyc coffee crawl

Det finns många ställen att dricka kaffe på i New York. Vill man däremot fika samtidigt blir det svårare, för de flesta ställen som tar sitt kaffe på allvar har valt bort mat och bullar för att göra en markering mot de större kedjornas allt bredare utbud.

Snävast är nog Ninth Street Espresso som knappt hade en skorpa att bjuda på. Dom är trevliga men har en ganska rå attityd och serverar kaffe från intelligensia både på Synesso och Chemex.

Gimme! Coffee har också mycket attityd och här hittade jag alltid cyklister både framför och bakom baren. Gimme! rostar sitt kaffe själv och serverar både espresso och brygg.



Bästa fikat får man på cafe Grumpy, den som ligger på 20:e gatan. Hinner du bara med ett fik kan du gå hit. Trevlig gata, fin lokal och glada människor bakom baren som serverar kaffe tillsammans med två Clover och en Synesso. Rostar själv sen tre månader tillbaka men serverar fortfarande kaffen från andra rosterier runt om i landet och byter kaffemeny varje vecka.

Fikar bra gör man också på Third Rail Coffee. Ganska ny bar, personlig. Serverar kaffe från Intelligentsia på Linea och Chemex.

Snyggaste baren har Stumptown. Den är bara tre månader gammal men det är full ruljans i lokalen och kaffet bryggs med stor omsort av välklädda baristor via presskanna eller la Marzocco. Också egenrostat, men inte i modersrosteriet i Portland utan i ett nytt rosteri i New York. Dom tycker nämligen att kaffet inte tål att skickas så långt utan bör rostas på plats.


Nytt är också Ost Cafe som visserligen serverar ost och vin men har tagit sitt namn från tyskan. Ligger på östra sidan av Manhattan och har en hörnlokal som det är lätt att sitta länge i. Intelligentsia även här, brygg och espresso.

På samma sida stan ligger Abraco fast med några fler år på nacken. Tror bara det går att få espresso här, men å andra sidan finns det mer mat än på andra ställen. Trång lokal, snackig kille bakom baren, mycket värme och kaffe från Counter Culture.

Joe the art of Coffee hittar man lite överallt i stan. Var bara på en enhet men fick fint kaffe i Chemex, rostat av Intelligentsia. Serverar även espresso och kaffe från Ecco i Califonien.

Vill man över bron till Brooklyn kommen man antagligen styra stegen till Williamsburg och då kan man lika gärna ta en kaffe på El Beit. Serverar espresso, Clover och ised Clover. Inte så illa på en varm dag. Innegård, stökig lokal, fönster ut mot en livlig gata och kaffe från Vancouverbarserade rosteriet 49th Paralell.

Det var allt kaffe jag han med i nyc. Vill man hitta dit finns här en karta:


Visa nyc coffee crawl på en större karta

Man får komma ihåg att det aldrig går att på en enkel espresso. Ber man om espresso får man alltid en dubbel ristretto. Basta. Det tar ett tag att vänja sig vid och är inte alltid gott då det lätt blir överextraherat, men jämför man med det som serveras på mindre kaffefokuserade hak så inser man att man får en ganska god kopp. Och de flesta ställen ser till att servera kaffe med andra bryggmetoder också, så är bara kaffet bra kan man alltid får sig en en god kopp ändå.