tisdag 29 juni 2010

Först ut Musik2010: Johanna Nordström samt Common Creature

Juli börjar ju redan på torsdag, så då kör vi igång med den första musiken!

Common Creature och Johanna Nordström samsas om scenen på torsdag, i övermorgon och vädret håller i sig så det kommer bli fiiiint.






Duon Common Creature är liten till formatet men tänker stort. Gruppen består av Sarah Riedel på sång och lite till, samt Joonas Kuusisto på akustisk basgitarr, sång och lite till. Common Creature vill berätta en historia och skapa innerlighet i varje ton de spelar. Två egensinniga och personliga röster möts i ett avskalat och unikt sound; en detaljrik värld full av sirliga melodier och plötsliga infall. Skiva är på gång. "In the end you/need to rely on/that there is one thing/there is happiness."





Johanna Nordström tacklar kärleken med ett piano. Hon tog med sina låtar och ett par mikrofoner till Havanna, Göteborg, Berlin och Kap Verde och bjöd in de lokala stjärnorna i studion. I deras kök, parker, hotellrum och i ett snickeri spelade hon in sitt debutalbum True or Not. Det blev närgången pop, soul och kubansk fiesta, och med sig på scen hos oss har hon sina närmast anförtrogna: Tove Brandt-bas, Erik Dahl- trombon, och Otis Sandsjö-trummor.



Sarah Riedel var med oss redan förra året men hade då med sig en stråkkvintett. Jag tvivlar inte på att hon spelar duo lika bra.
Johanna Nordström är ny för oss och vi är glada för att hon vill spela på da Matteo.


Vi börjar 18 och håller på till 20, så kom efter jobbet och njut med oss en stund. Men du behöver inte hålla mig i din hand.

Adressen är Vallgatan 5, välkommen till musik på da Matteo. Kom!

Musikmusikmusik 2010

Vi har haft fullt upp. Det har varit öppning av bageri, nystart av rosteri, resor till Afrika, tävlingar i Britannien, sommarvärme på caféerna och allmänt skoj och vi har helt enkelt inte hunnit med att informera om att vi, precis som förra året, kommer ha lite skön musik på innergården på Vallgatan 5. Varje torsdag i juli och augusti kör vi två band, start 18 och klart runt 20 kan jag tänka.

Jag beklagar innerligt att vi krockar med sommarmelad som också kör torsdagsmusik i år, men Göteborg får helt enkelt tacka för det breda utbudet som bjuds. Och marmelad har ju redan börjat, och vi kör lite längre, så det löser sig nog.

söndag 27 juni 2010

London efter mässan

Den organiserade delen av Londonvistelsen är slut och vi gav oss ut i London igår för att se lite av stan. Inte helt oväntat sprang vi på samma folk på stan som vi gjorde på mässan eftersom alla följde samma kaffekarta.

Det blev bara en kopp för vår del, sen la vi oss i parken. Vi gick först till Prufrock Coffee där Mattias jobbar, men han var inte där och kön var lång så Pernilla fick hoppa in bakom baren och skumma lite mjölk till några flat white, men nåt kaffe drack vi inte.



Nästa stop blev det nyaste tillskottet på Londons kaffekarta, Penny University. Stället drivs av James och Anette på Square Mile Coffee och är mer en butik än ett café. Vill man dricka kaffe får man slå sig ner på en av de åtta stolarna vid ett stort bord och välja en kaffe från menyn. Menyn bestod av tre olika kaffesorter, bryggda på tre olika sätt. Vi hade tur som fick oss en plats och en kopp, eftersom stället bara har åtta platser och det var ovanligt högt tryck på grund av allt kaffefolk som var i stan fick flera andra fick höra att det var över en timmes väntetid för en kopp kaffe. Lyckat koncept? Det kan man nog säga.


Årets Japan

Det var inte bara tävlingar på kaffemässan Caffe Culture som gick i London i dagarna. Det var mycket mingel och möten också. Ett stort möte var när Årets Japan, Anders Thor, som vann Siphon-SM 2010, fick möta Siphonmästarna från Japan. Siphon-bryggning är väldigt stort i Japan och japanerna blev väldigt glada för att deras kultur hade spridit sig ända till Sverige. Anders fick en grundkurs i hur man faktiskt gör när man brygger på en Siphon, och nu ser japanerna fram emot att se honom i Japan för att delta i Siphon-VM i september.



fredag 25 juni 2010

Världens bästa barista kommer från usa och heter Michael Phillips

WBC är avgjort. Michael Phillips är världens bästa barista. En grymt duktig och dessutom trevlig kille som vet hur man tampar rakt. Jag har ingen vidare bild på honom för det var bra drag och mycket folk i lokalen när vinnarna skulle annonseras, men Michael är som ni kanske kan gissa killen med pokalen.



På andra plats kom Guatemala, fantastiskt kul. Ursprungsländerna har sprungit ikapp oss andra när det gäller barista och café-kulturen. Nästa år går WBC i Colombia, det ser jag fram emot. Men först ska jag till baristafesten för att mingla och dansa.

Koppnings VM

Guetemala vann denna tävling, kul med odlingsländera som kommer på alla fronter

WBC NEWS

Mitt i finalen sitter jag o funderar på vad som hänt i år som lyft tävlingen för den har lyft. Baristorna komunicerar o vet mycket mer om kaffe än någonsin. Framför allt klarar fler av att berätta om det på ett förtroendefullt o engagerande sätt.

Nya kaffen som bara blir bättre o bättre, man måste ha ett bra kaffe men även kunna brygga det.

Signaturdrinken som skall intigreras med kaffet o koppla ihop drinken har öppnat upp för mer kreativitet och metoder.
Hantverk, passion o proffesionalism måste även där finnas där.

Man kan även se att de flesta som är i semi o final har provat på förut

En sak till de flesta som är i toppen har haft duktiga erfarna tränare som hjälpt till samt kommer ofta från starka företagskulturer/baristakulturer

Finalisterna i WBC

Finalisterna i World Barista Championship blev just klara:

USA Guatemala Irland, Grekland, Danmark, Australien

Det är sex grymt duktiga baristor, det ska bli kul att se vad dom presterar i år.

Det roliga med barista-tävlingar är att det finns en väldig gemenskap mellan de tävlande. Tävlingen går ut på att mäta sig mot varandra, men det handlar också om att dela kunskap och erfarenheter och gemenskapen som skapas mellan baristorna är svårslagen.

torsdag 24 juni 2010

Emil och Semifinalisterna

Igår blev det klart vilka som gick till semifinalen i WBC. Tråkigt nog var inte Sverige med bland de tolv som gick vidare. Emil gjorde en grym insats och såg otroligt stabil ut under sin tävlingsomgång. Bra jobbat!




Det som var roligt att se var att fem av dom tolv semifinalisterna kommer från ursprungslänger. Vi har Brasilien, Honduras, El Salvador, Mexico och Guatemala, det är grymt kul att se! övriga länder var Danmark, Irland, Tyskland, Grekland, Canada, USA och Australien. Semifinalen har gått idag på förmiddagen och finalen avgörs i eftermiddag.

onsdag 23 juni 2010

Latte Art VM



En (faktiskt) ganska rafflande final i Latte Art VM har precis avslutats och Sebastian Ryberg som tävlar för Sverige är en av finalisterna. Han gjorde en strålande insats och hamlade på en grym tredjeplats. Grattis Sebastian!
Tvåa kom Australien och vann gjorde en japanska som var grymt stabil på handen när hon hällde en cesarkrans runt ett stort hjärta. Önskar jag hade bilder på det, men man kan inte få allt.

WBC och Caffé Culture



WBC har dragit igång och första dagen har gått. imorgon går resten av uttagningstävlingarna, Sveriges Emil Eriksson tävlar halv tolv, kolla in honom då!



WBC är bara en del av Caffe Culture, en komprimerad men bra mässa med bara kaffe kaffe kaffe... det är bönor, koppar, kvarnar och allt annat som hör till. Som maskiner till exempel. La Marzoccos nya Strada tar upp ganska mycket av rampljuset.



Det bästa med mässan är ändå folket man träffar. Det är en naturlig mötesplats för att träffa branschfolk från hela världen, knyta nya kontakter, byta idéer med gamla och känna av vilka trender som pågår just nu.

53 baristor








Tävlingen kan börja, det är något visst med 53 baristor förväntansfulla, nyfikna laddade som bara väntar på att få starta.

måndag 21 juni 2010

Domarkalibrering


Två dagar, koppningar, nya reglerna, prova olika espresso som domarna själva får göra bedömma cappuccino o espresso, prata om hur o varför det blir treor eller tvåor. Inga svenskar med, tyvärr.
Skall vi utvecklas hemma o få en WBC mästare måste vi vara här annars har vi inte riktigt koll.

Nytt koppningsbord





Det händer saker i nya rosteriet. Nytt koppningsbord uppe och testkörs i skrivandets stund.

Veckans singlar i Göteborg och London




Denna veckan har vi inte mindre än två veckas singlar. Det för att vi i London ska servera vårt kaffe i WBC Brew Bar. De sorter vi tar med oss är:

El Hato, Colombia. El Hato är en 18 hektar stor gård och ägs av Juan Ramos Giraldo. Det är en blandning på två arabicabönor; 50% Caturra och 50% Colombia. Smaken är fruktig, blommig med en söt eftersmak med toner av nougat.

Kebado Dara, Sidamo, Etiopien. Ett skogsvuxet kaffe direkt från kaffets vagga, via en tvättstation som ägs av Haileslassie i Kebado ommrådet, nära staden Dara i Sidamo-distriktet. Kaffet är fylligt och blommigt med toner av choklad.

Är du i Göteborg kan du plocka hem ett halvkilo av valfri sort för 150kr. Är du i London kan du komma förbi bryggbaren och ta en kopp och kanske snacka med våra colombianska och etiopiska kontakter som kommer vara på plats.

söndag 20 juni 2010

WBC London

Då börjar det dra ihop sig, månd-tisd går domarna igenom en kalibrering o genomgång av nya reglerna, som är en finjustering som innebär att både baristan o domarna får det lite enklare på vissa punkter. Creman t ex kan man berätta om o göra annorlunda än det som står på smakdomarnas formulär, nya kaffen kan här experimenteras fram. Signaturdrinken blir lättare för alla. samt några saker till.

En annan sak är att uttagningen av domare nu sker enligt en genomarbetat mall där domarna helt enkelt bedöms utifrån, kunskap, deltagande, engagemang, lyhördhet, "rätt bedömning", etc vi är en grupp om fyra som gör detta jobb. Detta sker inför roundups och semi samt final.

Mässan o tävlingen kommer bli bra i år, tight, mycket folk, bra utställare samt alla tävlingar, julafton för oss i branchen!

torsdag 10 juni 2010

Resans skörd





Det är fantastiskt att få åka till ursprung, besöka tvättstationer, prata med stolta odlare och koppa deras kaffe på plats. Men känslan av att sen få med sig kaffeprover i handbagaget hem är... snäppet bättre. Förutom kaffeprover fick jag med mig ny kunskap, nya vänner och en längtan tillbaka. Är du avundsjuk på min resa? Med all rätt.












torsdag 3 juni 2010

Lägesrapport Rwanda




Det finns ingen platt mark i Rwanda. Jag åker över slingriga vägar tillsammans med mina nya vänner för att besöka kooperativägda tvättstationer i hela landet. Allt jag har sett hitills är väldigt välskött och välorganiserat, och dessutom är det otroligt vackert. Imorgon ska jag koppa kaffet, det ser jag fram emot.