tisdag 28 december 2010

paradox 2

När krogen skall köpa kaffe eller upphandla så är priset oftast mycket viktig, gratis eller billiga maskiner vägs in med.
Att få krogarna att köpa småskaligt rostat specialkaffe är svårt, undantag finns självklart, för dyrt tycker dom ofta.

Så kommer "kapselsäljaren" o säljer in enkelheten, priset per enkel espresso ca 5 kr maskin ingår.
Krögaren tycker att han gjort en bra affär. Kanske han gjort det.

kapsel 5 gram kaffe* ca 20 kr/kg inköp rosteriet = 10 öre råvarukostnad
Pris per kapsel 5 kr*200 kapslar/kg= 1000 kr/kg

Helt plötsligt har alltså inte kilopriset någon betydelse.

Man har köpt bekvämlighet, jämn kvalité, svinnkontroll.

Vem är vinnaren?
Gästen?
farmen?
krögarn?
Kapselföretaget?

Jag vet i alla fall vem som är vinnaren.
Nåväl, det är som det är med detta men jag vill inte ha med detta att göra i alla fall.

måndag 27 december 2010

Mellandags-trea

Så här många kvartar får du för 259 kronor på da Matteo:





Gäller bara under mellandagarna och så länge året räcker.

nio nya kursdatum för vårterminen på da Matteo

Har du fått en hemmabaristakurs i julklapp av dig själv eller någon annan? Borde du ha fått en kurs? Vill du gå? Här är datumen för våren:


12 januari
26 januari
9 februari
23 februari
23 mars
13 april
27 april
11 maj
25 maj


Alla kurser ligger på onsdagar, tiden är 18-21 och kurserna hålls i rosteriet på Magasinsgatan 17A. Läs mer på vår hemsida, och boka in dig på kurs@damatteo.se.

(Obs! Alla är välkomna på våra kurser, oavsett om du har en espressomaskin eller inte. Till och med ni med kapselmaskin är välkomna. Alla kan faktiskt bli en barista).

söndag 26 december 2010

Paradoxen

Det finns en paradox i svensk kaffeutveckling som vi lever mitt i nu.
För 7-15 år sedan var vi NÅGRA som kämpade för espresson o baristan som yrke, oklar definitition men vi stretade på. Vi baktalade bryggkaffet för att slå in espresson på marknaden, fel men vi visste inte bättre, storindustrin tittade på gjorde inget, "espresso har ingen volym" sa man därför produktutvecklade(många hade ingen espresso) man inte, man lämnade fältet öppet för import från Italien
.
Nu har vi som baktalade bryggkaffet upptäckt det igen, mycket pga det nya specialkaffet, nyfikenhet, påtryckningar internationellt och nya metoder där vi överför kunskapen från espressomaskinen till bryggkaffet.

Vad händer då, storindustrin "kapar" espresson som nu är ok o bygger in den i kapsel o vips är alla baristor...o dom tjänar storkovan med priser på 150-300 kr per kilo o kallar det specialkaffe i vissa fall.

Snart kommer dom "kapa" specialkaffet som begrepp o troligen bryggkaffet med det.
Wait and see, det är liksom inbyggt i systemet att det kommer hända.

Vad gör vi då?
Skall vi springa storindustrins intressen? Skall vi tas som gisslan i detta marknadsspel o sälja ut oss för "kaffepengar".
Jag är den första som erkänner att jag har varit naiv i min syn på storindustrin, konsultat och bjudit in dom som sponsorer i t ex NBC.

Skall dom stängas ute från vår plattform, det går nog inte troligen pga ekonomi i tävlingar o event, mjölkindustrin är här en ganska harmlös sponsor om vi jämför med kaffejättarna, men vi måste vara selektiva o försiktiga.
Och vi måste stärka våra egna nätverk, bygga inåt och skapa forum för specialkaffet som håller över tid.

I min värld finns bara ett sätt, bli medlem i SCAE Europa, åk på mässor, tävla, döm, åk på tävlingar umgås i internationella nätverk, delta i COE, köp bättre kaffe och dela erfarenhetr o kunskap annars kommer dom stora käka upp oss, så funkar det.


fredag 24 december 2010

Julens öppettider

Kaféernas öppettider i jul:

Julafton Stängt
Juldagen Stängt
Nyårsdagen Stängt
Trettondag Jul 6 jan 10-18

Övriga dagar precis som vanligt!

GOD JUL!

torsdag 23 december 2010

God Jul

Vi önslkar kunder personal o gäster en god Jul 2010,
vi stänger i kväll o öppnar igen på annandagen
Välkomna


Matts Med Personal

måndag 20 december 2010

Fråga

dagen då da Matteo Victoriapassagen fyllde 15 år fick gästerna om dom ville, fylla i en fråga om vilket kaffe som var godast, old eller newstyle, dom fick ju båda sorterna båda av espresso eller cappuccino.

Old style espresso var Segafreddo, Lavazza osv
New style vår Magasinsgatan

Old style Cappuccino, tvållödder o kokad mjölk(kaffe old style)
New style cappuccino, mjukt skum rätt? temperatur.

Vår undersökning visade att 64% föredrog new style. Vi vet inte hur många av dessa som drack espresso respektive cappuccino, men de flesta drack cappuccino det vet vi.

Att lära: vi har jobb några år till...

söndag 19 december 2010

Partyt....

...är i full sving!

Vår personal är så himla fantastisk och vi har en grym kväll. God Jul på er!



Location:Geijersgatan,Göteborg,Sverige

lördag 18 december 2010

Vi nöjer oss med smulorna

I kväll har vi julfest på da Matteo, med allt vad det innebär. Vi skålar och tackar och smakar och njuter, och avslutar den organiserade delen av kvällen med en kopp kaffe.




Men det är inte vilket kaffe som helst. Vi bjuder ut det bästa vi har till våra kunder. Själva nöjer vi oss med smulorna. da Matteos in house julkaffe består i år av proverna från Cup of Excellence i Rwanda och Colombia. Vi tar det som blir över, det duger åt oss. God Jul.

torsdag 16 december 2010

nytt kaffe på hyllan: Bambito och Chwele

Nekisse må va inne på sista refrängen, men vi ersätter det men två nya goda sorter som redan fyller hyllorna.

Bambito är en frisk och ren böna från ett en en gård som gått i arv från Albert Sitton till hans dotter Itza och hennes familj. Bambito ligger i Panama, ett land folk har höga förväntningar på nu för tiden. Bambito snor ingen ananas men lämnar heller inget åt slumpen. Kaffet är sött och medelfylligt, det finns mycket frukt, choklad och en len smak av honung som framträder tydligt när kaffet får svalna.

Vår andra nyhet heter Chwele och kommer från Kenya. Chwele är ett distrikt som ligger i den västligaste delen av Kenya, precis vid gränsen till Uganda, på den södra sluttningen av Mt. Eldon vars jord jag trampade för några veckor sedan. Chwele får uttalas hur man vill och bryggas efter behag. Chwele har en frisk och fruktig karaktär, en god munkänsla och toner av svartvinbär och krusbär i smak och eftersmak. Mums.

onsdag 15 december 2010

Jullåda i stället för julkaffe


Vi på da Matteo har i år igen valt att inte rosta något julkaffe smaksatt med kardemumma eller vad det må vara.





I stället har vi lagt ihop en liten jul-låda med tre sorters kaffe som vi tycker passar bra i juletid.

Brasilien Daterra Bourbon är krämig och god med toner av choklad och hasselnöt. Kaffet kan fungera som en bra ersättning till den älskade (?) Aladin-asken.

Indonesien Takengon är fruktig, kryddig och god och har en överraskande doft av viol. Kraftig nog att fälla en älg och bör pigga upp bra efter den tunga julmiddagen.

Guatemala Vista Hermosa är frisk och krämig med toner av mjölkchoklad och apelsin. Morgonkaffe till morgonklappen och ett självklart inslag på 11kaffet, alla dagar på året.


En låda med 250g av varje sort går loss på runda 259 kronor. Plocka en låda nu så har du kaffet lagom färskt till tomten kommer. God jul

tisdag 14 december 2010

Julen närmar sig

Det börjar bli riktigt julfint på hyllorna på da Matteo. Fina kaffe erbjudanden och paket med kvarnar och div bryggmetoder. Passa på och fynda nu lagom till jul och innan lagret börjar sina. På lördag kommer två tomtar från rosteriet och stå och bjuda på smakprover av vårt kaffesortiment. I år hittar ni oss på Panetterian, Magasinsgatan 17. Vi börjar vid 10 tiden kan jag tänka och håller på hela dagen lång.
Varför inte slå två flugor i en smäll. Träffa tomtar som bjuder på gott kaffe och handla julklappar man blir väldigt glad av.
Välkomna på lördag vettja.
Hälsningar Christian o Per

måndag 13 december 2010

Sista kilot av Nekisse står nu på hyllan





Hösten och vintern på da Matteo har förgyllts av Nekisse, ett unikt soltorkat kaffe från Etiopien som har fått både lekmän och amatörer att stanna till på koppningsbordet. Men nu är kaffet snart slut. Vi rostade våra sista kilon förra veckan. Dom står nu på hyllan hos oss, samt hos Kaffemaskinen i Göteborg och Stockholm och hos Café Chocolat i Linköping.

Om du vill dricka och avnjuta detta goda kaffe till jul är det bäst att du plockar på dig en påse med det samma och spara den till den 24e. Då har kaffet legat lagom länge efter rostningen och kommer smaka som mest. Det kommer dröja innan vi ser ett kaffe som liknar Nekisse så passa på!

fredag 10 december 2010

Matts och Torkel visar vart skåpen ska stå



Här kommer en liten film från gårdagen. Kanske nåt för dig som har tänkt tävla i Barista Cup 2011. Se och lär.

onsdag 8 december 2010

Imorgon.




Detta är lite av vad som händer under morgondagen... Testa espresso som det var då och som det är nu. Kom och se vilken du gillar bäst! Dessutom gamla gubbar bakom baren som du säkert saknat. Kom och fira våra femton år i Passagen med oss!

Gratis kaffe hela dagen!

Location:Viktoriapassagen,Göteborg,Sverige

Söka jobb?

Vem behöver Arbetsförmedlingen när man kan söka direkt på kaféjobb?

Nya genrationen

Det är min dotter, 1,5 år, som varit i farten. (Se inlägget innan) Hon har på egen hand bloggat!!! Och då menar jag verkligen på egen hand.
Hon hade inte så mycket att säga, men man kanske inte skall ställa så höga krav :)
Igår körde hon kvarnen i passagen. De lär sig fort de små rackarna.

tisdag 7 december 2010

Torsdag i Victoriapassagen

Missa inte torsdagen i passagen, da Matteo 15 år vi bjuder på kaffe hela dagen, har du tur kommer du träffa lite gammal personal!!

lördag 4 december 2010

Kaffe som subkultur

Kaffe som subkultur

En bra artikel om det jobb som gjorts och som görs samt de drömmar som drivermånga av oss framåt, kunde inte bli bättre skrivet av Jesper Bood.

torsdag 2 december 2010

Inspirationskväll

Vi har bjudit in våra kära kaffevänner på en insirationskväll om ursprungsresor. Maila mig om du vill vara med nästa gång! pernilla@damatteo.se




Location:Magasinsgatan,,Sverige