måndag 28 februari 2011

Geneve

Ok, vi drar till Geneve i år igen. Vi är sju stycken baristor (da baristosar på da Matteo språk) som åker ner i dagarna tre för att på riktigt pumpa kaffe i volvos monter. Mer info om ett tag.

First day.

Så. Bogotá. Colombia.

Varje söndag och varje helgdag stänger de av en sida av vägarna i stan, som då är till endast för cykling och joggning.

Utanför supermarkets står de och säljer massiva avokados, som är mycket mognare än de inne i affären.

Staden ligger 2600möh och jag är fortfarande lite lätt yr efter ett dygn här.

Vi började dagen med ett Barista Jam med Colombias bästa baristor. Stod och labbade vid två Nuova Simonellis och en bryggbar med Chemex etc. Eventet hölls på en populär kaffebar två kvarter från vårt hotell. En sak är ju säker, dessa 2600m påverkar inte bara oss människor utan kaffet också. Fantastiskt fint att stå här och labba och se vad som händer med kaffet, och gissa om jag blir sugen på att ta mig hit för WBC...

Efter en fin morgon labbandes gick vi upp för en lång backe, kändes som att bestiga ett berg med tanke på syrenivån här. Men det var värt det såklart. För vilken vy över Bogotá som väntade oss! Den fick vi se från vår värd Louis och hans fantastiska familjs lägenhet med en terass som sträcker sig längs med hela lägenheten. Där åt vi söndagslunch i ca fyra timmar.

Sedan bar det av till en stadsdel som jag inte kan namnet på men det var otroligt fint. Marknad, torg, kyrka, restauranger, barer... Ölhäng och middag.

Och nu sömn. Jetlaggen känns. Imorgon flyger vi söderut, till Popayan för farmbesök i två dagar. Men först en cuppingsession på FNC.














Location:Calle 71 5,Bogotá,Colombia

söndag 27 februari 2011

Framme i Bogotá!

Efter 4 timmars sömn igår natt och 15h på flyg och en halvtimmes bilfärd är jag framme på hotellet i Bogotá, Colombia. En dusch och middag på det så är jag redo att stupa i säng, för att vakna pigg inför den här veckan.

Jag är på Nordic Barista Cups årliga kafferesa. En vecka av farmbesök, koppningar, processtationer och Barista Jams väntar. Schemat är fullspäckat och jag är förväntansfull.


Location:Carrera 5 72,Bogotá,Colombia

fredag 25 februari 2011

Nöjesguidenfesten 2011

da Matteo Vallgatan är nominerade av Nöjesguiden till Årets Kafé! Så nu är vi på Nöjesguidens årliga fest för att se om vi kammar hem det. I vilket fall som helst så har hela personalen en grym kväll ihop!








Location:Kungsportsavenyn,Göteborg,Sverige

Psykologen gör omelett!

Peter Stridh, vår companyshrink aka organisationscoach och ventilationskanal, har idag kommit trea i Svenska Omelettmästerskapen! Tävlingen hölls på mässan Passion för Mat i Eriksbergshallen. Kom dit och hälsa på oss förövrigt, vi står där hela helgen med både bröd och kaffe!

Nu vet jag vad vi äter på nästa personalfest - Sveriges tredje bästa omelett! Grattis Peter!





Passion för Mat

Om ni har vägarna förbi Eriksbergshallen i Göteborg i helgen, så finns vi där och serverar alldeles för gott kaffe och bröd. En mässa värd att besöka för er som gillar smaker lite över det vanliga.


- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 24 februari 2011

fronten

Var ligger fronten i specialkaffet i Sverige, hos SCAE, specialkafferostarna, baristorna, industrirostarna, caféerna, restaurangen, bloggarna? Ja var ligger fronten? O vem driver frågorna, vem äger frågan?

Många anser att den borde ägas av SCAE, men SCAE är inget politiskt parti/fackförening eller staten, SCAE samlar bara trupperna för gemensamma aktiviteter, t ex Barista Cup, mässor.Moderorganisationerna i Europa o USA kan skapa certifieringssystem, bestämma system för evaluering av kvalité på olika nivåeer. Där stannar det.

Fronten står i mötet med kunden, ingen annanstans. När vi möter gästen/kunden då sker det. Det kan inte organiseras fram av SCAE, det måste levas, SCAE är vi! Nästan religiöst, politiskt eller ett förhållande, en övertygelse som vi kan smitta vidare, hur då undrar många. Du gör det i mötet om du vill o här finns inte rätt o fel, bara övertygelse om att du är viktig o kan förändra konsumentens fokus

"Changed people, change people"

tisdag 22 februari 2011

En dag att minnas

Det är inte ofta det händer, men idag har det hänt. De gamla har sprattlat till och jobbat lite. En dag att minnas 22/2 2011.


- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 19 februari 2011

Trevlig lördagkväll från labbet!

Barista Cup-tider är underbara. Speciellt om man ska tävla själv. Övriga livet får liksom avstanna för en tid. Så här står jag en lördagkväll, i vårt kaffelabb på rosteriet, själv, och testar, labbar, pratar, brygger, luktar, filosoferar, planerar, tar tid, ändrar, gör om, gör rätt? Time will tell.



Och mitt i allt detta så ska jag åka till Colombia i en vecka, på NBC-resan vi vann när vi (landslaget) vann NBC i september. Det ska naturligtvis bli otroligt spännande. Får se vad jag kommer plocka med mig hem för erfarenheter som kanske gynnar tävlingen?

Spännande tider som sagt.

Trevlig lördagkväll till er, nu ska jag brygga en vända till!

Location:Kaserntorget,Göteborg,Sverige

fredag 18 februari 2011

Janne Bonin

Janne Bonin har kilat vidare in i espressohimlen, där i Italien bland espresso, maskiner, lattar, baristor vilar han i trygga händer efter att ha kämpat för Baristahantverket , espresson och latten. Janne var tidig med sitt engagemang för baristakulturen långt innan specialkaffet funnit sin väg till Sverige, han kom i SCAE-Sveriges styrelse runt 2001/02 blev ordförande 2003, efter mig o hade som vi alla sina bataljer med Beige som sponsor till Barista Cup. Var domare, huvuddomare o tävlingsledare, sponsor etc etc Utan Janne hade kanske inte SCAE överlevt med tanke på det svaga engagemang som då fanns.
Dom senare åren trängde specialkaffetänket undan den Italienska espresson från tävlingarna, det som janne saluförde men han kämpade på. En kämpe o duktig affärsman samt familjefader värd all heder, ses sen Janne.

Floor sweeper

Om man får lite kaffe över. Det kan vara lite här och lite där från olika tillfällen. Vad göra? Jo kör allt i samma påse och ge det till någon som behöver det, som tex Räddningsmissionen.



Fyra paddlar.

Vår nya leksak i Passagen... Lika het som tvillingen på Vallgatan.




Location:Viktoriapassagen,Göteborg,Sverige

torsdag 17 februari 2011

Nyheter

Det händer saker i rosteriet så här års. Saker försvinner och saker kommer in och tar plats. Den senaste månaden har det ramlat in en del nya fantastiska kaffe.

1. Papua Nya Guinea - Goroka
Ett mäktigt kaffe med toner av björnbär och limejuice. En av mina absoluta favoriter just nu. Passar alla bryggmetoder.

2. Etiopien - Shakiso Welena
Ett sött och välbalanserat kaffe från Shakiso med toner av bergamott och röda bär. Ett väldans gott kaffe helt enkelt som gör sig bäst som espresso eller presskanna

3. Colombia - La Floresta
Rent, fylligt och balanserat. Blommigt med toner av honung. Colombia när det är som bäst.
Passar bäst i bryggaren.

Som om detta inte vare nog så lanserar vi även en ny espressoblandning. Vi har döpt den till Passagen. En blandning som är fyllig och lite tuffare utan att gå över gränsen skulle man kunna säga.
Om du är sugen på att testa den så serverar vi den i dagarna tre på vårt café på vallgatan med start imorgon. Man kan även köpa hem den till specialpris dessa tre dagar.
Det blir alltså passagen på vallgatan och vallgatan på passagen. Krånligt? Besök våra caféer så kommer ni fatta.

Kaffeauktionen Nairobi




Tyst och koncentrerat. Digitala blipp från skärmen som bestämmer när sista budet gått. Ett par buyers, vita män i kostym eller khaki-brallor, löser sudoku och väntar på just sin lot. Några odlare och representanter för kooperativen står längst bak. Nervösa, förväntansfulla. Då och då ett sus av lättnad, besvikelse eller överraskning. Nairobi Coffee Exchange hålls varje tisdag i Wakulima House, KPCU building (Kenya Planters Cooperative Union).

onsdag 16 februari 2011

London

Jag begav mig till London i helgen för att träffa andra rostare och kaffemänniskor på Mercanta. Vi provade igenom deras sortiment och testade vad som är på gång in. Många goda kaffe stod på bordet.
Det är alltid lika inspirerande och kul att träffa andra människor som delar samma passion som en själv. Man får liksom ett kvitto på att det man gör ändå funkar. I de flesta fall dessutom väldigt bra.
När man ändå är i London så är det väl lika bra att stanna lite längre. Sagt och gjort, familjen åkte med och vi hade några fantastiska dagar i vårsolen. Precis vad jag behövde.




Tävlingstider

Många baristor runt omkring i världen tränar för fullt nu, tävlingar pågår, en del var klara redan i augusti förra året. Många funderat över formatet, reglerna tolkningar o hur man skall kunna strecha o hitta luckorna, sincity skriver lite om detta. Sittande i Rules o WCE board har jag rätt bra inblick i processerna. Varje WBC händer ngt som rules inte täcker in o det är väl självklart, inte ens vår lagbok täcker allt som pågår i samhället.
Att hitta gränserna o luckorna kräver erfarenhet o rådgivning o rules and reg borde vara kvällslektyren i månader annars kan man falla på eget grepp.

Signaturdrinken âr i WBC det som ofta skiljer " agnarna från vetet" därför nödvändig, där blir tolkniningarna spännande o där sätts baristan smakkunskaper/ råvarukunskaper på sin spets, utan drinken blir tävlingen tråkig. Men den kanske kommer öppna upp ytterligare, vi får se. I nuläget vill vi se " synergi with coffee" o bara där finns massor att göra o jag lovar i BC i år kommer dom flesta inte klara detta ännu, så förändringar visst, men i rätt tid, för baristor i hela världen måste ha en chans att hänga med.

Lycka till i BC/ WBC

måndag 14 februari 2011

Ndumberi


Vi har gett oss av på upptäcktsresa. Kenya har all vår uppmärksamhet i en veckas tid och det är galet vad mycket som ska ses, pratas, smakas, förstås och upplevas. Här är en tjuvkik från Ndumberi, 2 mil norr om Nairobi. Ndumberi är ett kooperativt coffee society med över 2600 odlare, exportintäkterna försörjer 10,000 familjer och de vinner om och om igen priser för toppkvalitet och grymt management. Hoppas grabbarna i rosten gillar proverna vi släpar med hem.









Här bor vi! I självklar daMatteo-anda står vi med båda fötterna på jorden. Det regnar in. I sängen. Men ska det va så ska det va.

onsdag 9 februari 2011

Workshop!!

Vi har en workshopkväll med personalen. Vad är da Matteo? Vad vill vi med da Matteo? Vad vill vi med oss själva?




Så här många postit lappar (plus några till som inte fick plats på bild) är resultatet av 12 personers svar på vad da Matteo är...

Kreativ afton med kreativa Gustaf och Olle!

Location:Magasinsgatan,Göteborg,Sverige

tisdag 8 februari 2011

kapsla in...

Funderar på att kapsla in kaffet i små burkar, spara dom ett år köpa ilte reklamtid o ge bort maskiner o ta en bättre marginal på kaffet, kan ju spara lite på inköpet med, behöver kanske inte rosta eller packa själv, bara klistra på etiketter bygga varumärke produktplacera, köpa reklamplats o vips så är man kung. Är någon med verkar kul o lönsamt.

torsdag 3 februari 2011

Och vinnaren är...

Louise Olsson!!!

Motivering: Louise sa det, berörde och levererade.

Fantastiskt fint.

Första priset, förutom äran, är att åka med till Geneve och jobba på en av världens största bilmässor. Det är roliga dagar det.

Grattis Louise, In House Master Barista!












Location:Vallgatan,Göteborg,Sverige

Tävlande nr 6 - Louise

Vår sista tävlande är också den enda som tidigare tävlat i Barista Cup - Louise. En superpresentation som hade stort fokus på kaffeproducerande länder och främst Kenya, där hon varit själv på en kafferesa. Finfint Louise!!




Location:Vallgatan,Göteborg,Sverige

Tävlande nr 5 - Kim

Kim, vår enda manliga deltagare idag, också han ett ganska nytt tillskott till skaran av underbara da Matteosare. Kim är stabil och kan vara den enda idag som tävlar på en singel. Bra jobbat Kim!





Location:Vallgatan,Göteborg,Sverige

Personalen





Location:Vallgatan,Göteborg,Sverige

Tävlande nr 4 - Anna

Anna är ett av våra nyaste tillskott och gladare tjej får man leta efter, hennes presentation var personlig, lättsam och både espresson och cappuccinon såg ut att smaka lika gott som de såg fina ut!





Location:Vallgatan,Göteborg,Sverige

Tävlande nr 3 - Cajsa med C

Cajsa, Cajsa... Vad ska man säga? Hon har vart med oss i en evighet och hon regerar idag precis som då. Känsla, humor, naturlighet och fokus på bönans väg från bonde till barista.





Location:Vallgatan,Göteborg,Sverige

Tävlande nr 2 - Evelina

Evelina är grym, fin presentation av hennes blandning på Brasilien och Guatemala och ursnygg latteart!





Location:Magasinsgatan,Göteborg,Sverige

da Matteo In House Barista Championship

Kvällen har börjat och Jovanna sätter standarden direkt! Vilken barista. Passion, engagemang och smaker i fokus.




Location:Magasinsgatan,Göteborg,Sverige