tisdag 31 maj 2011

Kaffe

Jag tycker mitt jobb är väldigt roligt och många gånger spännande. Att få jobba med bra råvaror är något jag verkligen gillar. Men det finns också en sak som gör mig väldigt frustrerad och det är att kunskapen om kaffe ute i vårt avlånga land är väldigt dålig. Den har blivit bättre de senaste åren och det är många som jobbar för att öka kunskapen, men det är egentligen inte många som förstår vad det handlar om.

För mig är kaffe en färskvara. Den skall inte köpas i stora mängder och lagras i skafferiet eller på hyllan. "Men jag köper ju hela bönor och maler själv" Bra, men är kaffet färskt? Det spelar ingen roll om du maler ditt kaffe själv om det var förra sommaren det rostades.

För mig är en bra råvara något man är varsam mot och inte rostar till någon slags extra mörk rost. "Ett mörkrostat kaffe tar fram de allra finaste nyanser". Har du hört den förut? För mig är detta helt fel. Det tar död på kaffet. Du tillägger rost smak och tar bort kaffets naturliga smaker. Funkar bra om man har en dålig råvara och vill dölja det naturliga.

För mig är detta sunt förnuft. En bra råvara skall man vara rädd om och förbruka innan den blir dålig. Hur svårt kan det vara att förstå?




Götlaborg

Där köper man billig mat, käkar översaltatde räääkor, billig bira, dricker helst billig latte enligt GP och på cafeerna dricker man robustastinn espresso.
Stan backar in i framtiden

måndag 30 maj 2011

Nu jäddrar.....

Camilla blev alldeles till sig idag när jag levererade månadens kaffe. Bra beskrivning av ett gott kaffe ändå.



söndag 29 maj 2011

Har den äran på 1-årsdagen!

Cymon, Ab och Jono

Vi önskar våra vänner på Kura ett stort grattis på ettårsdagen! På endast 12 månader har kaféet lyckats etablera sig som en självklar kaffemetropol i huvudstaden, med en typisk Kiwi-tradition vad gäller både espresso och hospitality. Många var de som kom igår för att gratulera grabbarna; kollegor, konkurrenter, vänner, kunder!

Cymon höll ett tacktal till alla på plats för stöd och vänskap, och lovade att detta bara är början! Vi ser redan fram emot tvåårskalaset! Tack för en trevlig kväll!!

fredag 27 maj 2011

Följ WBC via Live Stream online

Du har väl inte missat att World Barista Championships sker nästa vecka i Bogota, Colombia. Det är första gången i tävlingens historia som den går av stapeln i ett kaffeproducerande land. De tävlande kommer, förutom att få äran att företräda sitt land i en ärorik tävling, få chansen att besöka gårdar där kaffet odlas och produceras.

Även om du inte kommer få följa med till gårdarna här hemmifrån, så har du ändå chansen att följa WBC live via streaming. Finalen, som sker nästa söndag, kommer dessutom kommenteras av James Hoffmann (Square Mile Coffee) och Peter Guiliano (Counter Culture Coffee)

tro och vetande

Kaffe är som vetenskap i allmänhet. Många tänker att vetenskap är exakt, men egentligen är det väldigt få saker i vetenskapen som är exakt. Man tror sig ha en slags idé, men man helgarderar sig med att säga "tills vi vet mer, så kan vi anta att det är så, men vi vet inte exakt". När du läser kvällstidningarna så får du ena dagen en rapport om att 2 glas vin om dagen är nyttigt, nästa dag är 1 glas vin livsfarligt. Det är vetenskap och statistik gjorda för två olika syften, och publiceras för att sälja lösnummer (dessutom dricker vi väl alla hellre två glas än ett glas, särskilt om det är nyttigare)...

När det gäller kaffe är gårdagens rön morgondagens misstag. Myter avfärdas, trender kommer och går. En intressant slutsats som Gwilym Davies berättade i Stockholm när han demonstrerade WBC maskinerna från Nuova Simonelli, var att han inte tror på att bönorna påverkas i den grad av fukt som vi hittills tillskrivit dem. Din kvarn börjar mala annorlunda när det regnar ute till exempel. Hittills har det funnits en idé om att fukten dras ur bönorna och därmed förändrar malningen. Sen slutar det regna, går fukten tillbaka in i bönorna då? Naturligtvis inte. Men malningen ändrar sig igen. Gwilyms teori är att det istället är materialet i kvarnen som påverkas milimetervis av temperaturen i luften och därmed expanderar eller dras ihop. En enkel och ganska logisk tes, inte sant?

Och så här fortsätter det. För tio år sedan hade en barista som inte knackade sidan av portafiltret när han tampade inte fattat någonting. Idag har den barista som knackar inte fattat någonting. Det är en djungel av "best practice" som ständigt flyttar fram positionerna för vad som är "rätt" och "fel". För vad är rätt och fel? Ska vi bryta ihop av ångest över att inte ha förstått vad som är bäst mellan 18 gram eller 25 gram i pucken, eller istället känna oss fram vad som funkar för oss?

WBC är ett av de forum som lyfter fram det som man kallar för just "best practice", som bekant går det av stapeln om mindre än två veckor i Colombia. Missa inte det!

på studiebesök i London

Tre ess i kaffe; Sita, Josh och Emanuele

Vår barista Sita åkte på en weekend till London, detta kaffemekka! Där passade hon på att besöka Notes Music & Coffee i West End, där vår vän Josh jobbar. På Notes använder man kaffe från flera rosterier, och brygger enligt de metoder som passar kaffet bäst. I helgen kunde man smaka Vallgatan som espresso, och La Floresta och Shakiso som woodneck och V60.

På besök i London sprang hon också på ingen mindre än Emanuele Muratore från Ristretto i Perth, som var i stan med anledning av helgens stora evenemang i Dublin, Tamper Tantrum, en slags speakers corner för kaffe relaterade ämnen, organiserat av Steve Leighton från Has Bean och Colin Harmon från 3FE i Dublin (vi kommer skriva mer om detta när filmerna kommer upp).

Det händer mycket i London, och det händer mycket i kaffevärlden just nu. Om du tycker det är svårt att hitta bra kaffe i London, finns nu en lösning på detta: The London Coffee Guide! När kommer den svenska motsvarigheten?

tisdag 24 maj 2011

Gillar du Taube...?


... det gör vi.

da Matteos ex-barista Viktor Skokic är kapellmästare i orkestern Tira Vento som nu släpper sin debut-cd "Tira Vento spelar Taube"; Taube i klassisk salongsorkesterstil à la 30-talet i nya arrangemang skrivna av Viktor. Tira Vento har tidigare strött lite extra guld över några redan gyllene sommaraftnar på vår innergård på Vallgatan och nu kan man alltså höra dem på CD. Debuten firas med en veckas turnérande på Göta kanal ombord M/S Diana och turnén avslutas med en finalkonsert på Bio Roy på Avenyn den 6/6. Hett tips. Vill man lyssna på Tira Vento kan man gå in på www.tiravento.se




lördag 21 maj 2011

Livet tar ibland andra vägar än man tänkt

Fick ett väldigt träffande mail från Per Svenner här om dagen. Han har skrivit en liten dikt om hur livet ibland ter sig. Någon som känner igen sig?
Den går så här:

Kaffe är grejen.


Man tror att man gillar kaffe. Man går på fräcka fik och kaffebarer små som en toalett. Man köper bönor och snackar malning. Man läser på och pratar crema. Man sitter på trottoarkanter med en liten espresso i handen, man känner sig som en del av något större. Man tror att man gillar kaffe.

Sen får man barn.
Då förändras allt. Kaffe blir inte bara en krydda i livet, utan en viktig del av tillvaron. En aorta. En lunga. Man ser sitt barn växa upp genom kaffet. Tack vare kaffet.
Brygg, presso, espresso, bensinmackskaffe, kontorsautomatkaffe, nesskaffe, snabbkaffe. Man skiter i vilket, allt går ned, allt behövs, allt är viktigt.
Kaffet blir ens kompis, ens nära vän, ens livskamrat.
Och man älskar det. Kaffet. Smaken, doften, känslan.
Koppen i handen.
Tack kaffe.

Kaffe är grejen.

/Per Svenner

Tour de France


Da Matteo har varit på en liten utflykt till storstaden Paris, hittills inte direkt känd för sitt kaffeliv kanske, men saker och ting rör på sig ordentligt, och vi åkte dit för att bekanta oss med staden och vad den nu har att erbjuda vad gäller Special Kaffe!


På Kooka Boora [62 rue de Martyrs M: Pigalle] får man kaffe rostat av Café Lomi, och om Luke här serverar espresso så smakar den som den gör i Sydney! Otroligt bra häng, fri wi-fi och min dotter ville 
äta pannkakorna här till frukost tre dagar i rad. Det är ett bra betyg! 


På extremt snygga Le Bal [6 Impasse de la Defense M: Place de Clichy] serverade David mig en fantastisk chemex (bästa chemex jag blivit serverad i kommersiell miljö någonsin!) av Café Lomis CoE El Salvador! Bra kropp, bra balans, oerhört imponerande beredning. David tog tacksamt emot en påse La Floresta att testa!


På Coutume [47 rue de Babylon M: Sevres Babylon] har de Paris första Strada från La Marzocco. De rostar själva, och brygger syphon vid baren! Ägaren Antoine är otroligt passionerad och kaffefokuserad. Det kändes tryggt att lämna över en påse Vallgatan här för jämförelse.


Aleaume är ägaren till Café Lomi [9 rue de Saussure M: Rome], en passionerad kaffemänniska med vilja att göra gott! På Café Lomi hade jag egentligen bara tänkt att koppa lite kaffe tillsammans med Aleaume och hans Australiske rostare Paul, men flera baristi jag träffat under dagarna kom förbi och det blev intressanta samtal kring det som gjort Paris hett de sista 12 månaderna: Frog Fight

Frog Fight är ett forum för baristi i Paris att träffas och koppa kaffe, för att sedan dricka lite öl och ha latte art throwdowns. Första gången dök 35 personer upp, sist kom det 75! Det är nu så stort att man till och med försöker hålla ner antalet besökare. Det i en stad som knappt hade en kaffekultur för två år sedan! 

Resan till Paris var oerhört givande och inspirerande! Är ni där, så tveka inte att titta in på någon av dessa ställen för en kaffeupplevelse! Kanske tajma ditt besök med en Frog Fight, det går av stapeln en gång i månaden och är ett effektivt sätt att bygga community och samtidigt låta baristor komma samman och prata om det senaste som hänt inom kaffe!

tisdag 17 maj 2011

Tips i Colombia

För er som skall över till Colombia under WBC så kommer här ett tips på var ni kan dricka ert kaffe.


SOMMARMUSIK



Nu händer det. Vi börjar spela, sjunga och dansa igen. Sommarmusikkvällar. da Matteo LIVE. Skönsjungande artister på vår innergård. Detta året byter vi gård. Nu händer det på nya gården tillhörande bageriet och rosteriet - Magasinsgatan 17A.


torsdag 19/5 kl 18-21 är första spelningen med Skatan och Pentapolar birds. Kom och lyssna, dansa, fika och njut!

måndag 16 maj 2011

Fredag 20/5 kl 18:00

VÄLKOMNA PÅ INSPIRATIONS- OCH INFORMATIONSKVÄLL MED GLOBAL RELATIONS OCH DERAS SAMARBETSPARTNER, MARATHONLÖPAREN ISAAC MACHARIA. DE KOMMER ATT BERÄTTA OM SKOLPROJEKTET I KENYA.

da Matteo stödjer Global Relations (www.globalrelations.nu) skolprojekt i Kenya:

Den svenska ideella organisationen Global Relations bygger en skola som kommer heta Global Secondary School tillsammans med den lokala samarbetspartnern Wayo Wayo och marathonlöparen Isaac Macharia.

Fattiga ungdomar från omgivande slumområden kommer att gå på skolan som startar i januari 2012. Skolan kommer ha 200 elever och innefattar även internat och idrottsakademi. Genom att bygga en internatskola ger man ungdomarna möjligheten att komma ut från slummen och få en utbildning - något som kommer förändra deras liv.

Genom vår kontakt med Global Relation kom vi i kontakt med Esther Chege - kvinnan som odlar kaffe i Aberdare Mountain Range, nära staden Muranga i Central Highlands. Vi valde att köpa Esthers kaffe som är ett välbalanserat kaffe fullt av svartvinbärstoner och grape och rabarber.

Köper du en kopp bryggkaffe eller en 250 grams påse att ta med dig hem denna veckan (16-22/5) går 20 kr av påsen och 2 kr av koppen direkt till skolbygget.

lördag 14 maj 2011

en fågel som viskar i din telefon

Det var en rostare från Göteborg som kvittra'
att man nu hade börjat att Twittra
så ung som stofil
tog sin mobil
följde och började fnittra...


I takt med att våren håller på att utveckla sig till sommar, och vi arbetar alltmer intensivt med vår produkt, har vi också så sakteliga börjat kvittra. Du kan nu följa Da Matteo i vårt dagliga liv på Twitter, ställa frågor, ge feedback och kvittra vidare vad du hör till oss och till dina vänner!!

Här finns daMatteo 's generella twitter. Den är också länkad till vår Facebook sida, där du redan hittat oss.

Om det är så att du undrar vad vår rostare Christian håller på med just nu, så kan du följa Christian här!

För er som befinner er i Stockholm och undrar var man kan få sig en god kaffe, så följ Johan och Jesper här ! De tar gärna med dig på en coffee crawl om du kommer på besök utifrån!!

Edit: blogger låg nere i två dygn, och poster försvann, så detta är en återpost

berättelser från den mörka sidan

En kamrat berättade just något mycket tragiskt, något som faktiskt inträffade häromdagen. 2011. Han jobbar på ett ställe i Australien där ägaren inte vet något om kaffe, och där ingen annan anställd än han bryr sig om kaffe. Men innan jag låter er ta del av denna lilla vardagsrysare, ska jag ge er en bakgrundsbild.

År 2004 sommarjobbade jag på ett kafé på en turistort i södra Sverige. Vi hade en, som ägaren sa, jättedyr maskin som gjorde kaffe, och en jätteavancerad meny (med vad jag förstår i efterhand var fantasidrycker med Italienskt klingande namn). Vi hade skyltar och förkläden med ett av Sveriges då mer väl ansedda rosteriers logotype, och deras bönor i kvarnens överdel. Men, och nu kommer rysaren, i själva doseringskammaren hällde han färdigmald Musetti som då kostade runt 12 kronor på lågprisbutikerna. Det var billigt redan med den tidens mått mätt.

Vi hoppar fram i tiden till ett kafé i Australien, idag ett föregångsland inom Special Kaffe. Men inte överallt tydligen. Min kamrat berättade tårögt för mig att hans chef igår ställt sig och borstat upp malt kaffe som spillts ut runtom kvarnen och hällde tillbaka i doseringskammaren. Sedan fick hans chef syn på mer kaffe som låg spillt på golvet framför kylen, och gjorde samma sak igen! Min kamrat har inte råd att säga upp sig på grund av de generösa timmar som står till buds (Australien har inte riktigt samma arbetsvillkor som i Sverige, din uppsägningstid är två timmar), men för att jobba kvar så "måste han göra så, och kan han inte ens göra en sådan enkel sak har kaféet ingen användning för honom," som chefen uttryckte det.

Om ägaren till ett kafé är villig att servera kaffe som legat på golvet, börjar du då inte undra vad som finns i hans mackor?

tisdag 10 maj 2011

mycket Colombia just nu



Det drar ihop sig till WBC, i år som bekant för första gången i ett kaffeproducerande land; Colombia. Som av en händelse sitter jag och dricker en sifonbrygd La Floresta, och läser Magnus Lintons hyllade bok Cocaina, om den gröda som tyvärr Colombia kanske är än mer känd för än kaffe.

Även om boken inte behandlar kaffe, ger den en målande bild av hur det är att vara producent av varor som är avsedda för export, i ett hårt och utsatt land. Den ger framförallt en insikt om att det vi tar för självklarheter i våra svenska skafferier, framställs med mycket möda och stort besvär i producerande länder som just Colombia.

Den finns nu även på pocket, och är en väl värd bok att läsa i hängmattan i sommar.

fredag 6 maj 2011

WBC BrewBar

Vi sponsrar stolt WBC BREWBAR i år igen. I år är Cup of Excellence med och arrangerar så det blir med ett CoE kaffe från Brasilien. Så är du i Colombia på WBC kan du sörpla da Matteo Torrefazione kaffe.

Land: Brasilien
Stad: Conceicâo das Pedras
Gård: Fazenda Paraiso
Bonde: Antônio Fortes Bustamante
Arabicatyp: Gul Bourbon, Catucai
Processmetod: Pulped Natrual
Växthöjd: 1300 möh
Placering: CoE: Nr 9
Smakprofil: Detta är ett väldigt balanserat och fylligt kaffe. Det har en ren och klar syra likt gröna äpple och toner av mörk choklad och hasselnöt. Lång fin eftersmak av karamell och nougat.

Låter detta som något ni skulle vilja pröva så kommer det finnas på våra caféer, samt på en del utvalda ställen första veckan i juni.
Mer info kring detta när det närmar sig.

söndag 1 maj 2011

Perspektiv

Tror det var 2005, BC. Eventet stod på topp rent organistoriskt, visionärt och PR- mässigt. Baristan o latten/espresson spred sig över landet.

På BC detta år kom Geff Watts(legendarisk green byer på Intell) , en paneldebbat med Johan E, Joahn W(coffe cup), Charles Asker (Espressohuese) o säkert ngn mer snackade framtidens kaffekultur o coffee shop konsument.

På kvällen stod Johan E o pressade kaffe genom aeropress.

O ingen fattade något av vad som hände. Alla ovan nämda låg före sin tid inkl arrangörerna, för att vara tydlig
Sen startade nedmonteringen.


När skall vi börja bygga igen?