fredag 29 juli 2011

nedräkning



Frågar stormen när den ryter, 
frågar himlens höga dunder, 
när den över jorden far, 
om den någon lilja bryter, 
om det i de gröna lunder, 
störer ett förälskat par?

onsdag 27 juli 2011

Semesterhälsning

Vad den svenska sommaren har att erbjuda när det gäller väder har man sällan en aning om. Men det spelar egentligen inte så stor roll. Att bara få vara ledig några veckor och vara med familjen och njuta räcker gott för mig.
En del av att bara njuta är för mig att sitta och dricka kaffe länge. Per brukar gilla när morgonkaffet övergår i eftermiddagskaffe. Riktigt så länge kan jag inte sitta, speciellt inte nu när man har småbarn runt sig. Men morgonkaffet får gärna övergå till förmiddagskaffe.
Att brygga ett riktigt gott kaffe till frukost och sitta i solen tillsammans med familj, morgontidning och lite halvtaskigt radiobrus är njutning på hög nivå. Testa får ni se.



Efter en sådan morgon finns det inget bättre än att sätta sig på cykeln och åka och bada. Ett par goda surdegsmackor från bageriet och gott kaffe på termos. Så klarar ni er till eftermiddagen.


Kan man sedan avsluta dagen med att ge sig ut på havet och fiska, dra upp lite makrill och gå hem och grilla denna tillsammans i goda vänners lag så har ni receptet på en nästan oförskämt bra dag.
Och nu till kanske det bästa. Så här ser de flesta dagarna ut för mig när jag har semester :)




Kaffet som rekomenderas är natruligtvis 2011 års Sommarblandning. Jag brygger den i ett Hariofilter och använder mig av en våg.

Häll först bara vatten genom filtret för att rensa det från ev. pappsmak och för att göra det tätare. (pappret sväller och blir tätare och ger därmed en bättre extrahering)
Mall 30g Sommarkaffe (lite grövre en bryggmalt)
Förfukta med ca 40 g vatten i 30 sekunder
Häll försiktigt på resterande vatten i omgångar tills vågen når 420g
Låt svalna något
Sätt dig i solen och Njut.

söndag 24 juli 2011

semestertips i huvudstaden

Nu när sommaren kommit in i det skedet att vädret inte går att lita på fullt ut, och man ändå kanske har semester eller en helg över att strosa i Stockholm, så vill vi passa på att rekommendera en liten promenad ut på musei-ön Skeppsholmen mitt i stan.



Vi tycker förstås Moderna Muséet är kronan på verket, men vi är jäviga. För här finns en av Stockholms snyggaste espressobarer. Man kan också dricka cava eller finsprit här, innan man går in och kikar på vad muséet har att erbjuda. 


Särskilt förtjust blev jag i den lilla frallan med en generös manchegoskiva och tomatchutney, som jag sköljde ned med Modernas "custom blend" från Da Matteo. Mumsfilibumsan! 


Moderna känns ungt, fräscht och, fattas bara annat, modernt. Väl värt ett besök med andra ord. 

Det känns fräscht, sa Bill. Och modernt, sa Bull. 

Och oroa er inte, kön till entrén var inte alls lika lång som till espressobaren. Men fort går det, och gott är det! Vi ses där!!


Skeppsholmen nås enklast genom att gå antingen från tunnelbanestationerna Östermalmstorg, Kungsträdgården eller med pigga ben från Gamla Stan alternativt T-Centralen. Promenaden dit är en av Stockholms måsten.

måndag 18 juli 2011

Extra Extra!

Sommarmusik!!!


Kanadensiskan artisten Sarah Vann kommer till Sverige i Juli. Jag föreslog en spelning på da Matteo och hon haka på!


Så på nu torsdag kör vi en extrainsatt spelning på da Matteo! Tjoohoo!



Klockan 18.00 blir det alltså music da Matteo Vallgatan


Kom kom och fika, drick kaffe och njut!

Välkomna!

onsdag 13 juli 2011

Onsdag på Snickarbacken

Idag, onsdag, serverar Johan Ahlgren och hans glada team på Snickarbacken kaffen vi nyligen koppat från Portland och elsewhere, som Aeropress, V60 och Chemex. Sista dagen, sista chansen, all must go! Kom ner och smaka kaffen i världsklass!

fredag 8 juli 2011

sommarkaffe


I sommarvärmen anlände lite prover från rosteriet till Stockholm. Ungefär samtidigt hade vår kamrat Thomas från Paris anlänt. Han är en av personerna bakom fenomenet Frog Fight, och en utomordentlig barista (tvåa i Frankrike närmare bestämt), så det var med stor glädje vi kunde presentera något spännande för honom att prova.

Och vad kunde passa bättre än att testa vår nya Sommarblandning för filter, samt testa komponenterna (Finca Vista Hermosa och Shakiso Mormora) individuellt med olika bryggmetoder? Vi började med att brygga sommarblandningen som Clever Drip, en metod som är bedrövligt oestetisk men samtidigt väldigt enkel och träffsäker att använda. Sommarblandningen blev perfekt!

I koppen smakade vi bärighet, från Shakison utgick vi ifrån, och en bas av choklad/nougat från Vista Hermosan. Det var som att dricka den sommarpaj min mor brukade göra runt midsommar, med chokladinredd pajbotten och färska bär i gelé ovanpå. Snacka om sommarupplevelse!


Härnäst provade vi Shakiso Mormora, och nu var det Thomas "weapon of choice", Aeropressen, som stod på tur. En otrolig upplevelse att få dricka en natural som på en gång fångar vildheten i kaffet, men samtidigt är så ren och balanserad. Jag ser verkligen fram emot att testa denna som Chemex (hint hint, Johan!). Apropå Chemex berättade Thomas om hur de gör iskaffe i Paris; helt enkelt is i botten av chemex och antingen doserar upp kaffet, eller avbryter extraktionen tidigare. Svalkande och estetiskt på en gång!

Sedan blev det min tur att välja vapen, och eftersom jag hade tagit med mig Syphon men glömt filtret, så föll valet naturligt på Swiss Gold Filter. Denna gången Finca Vista Hermosa. Resultatet blev subtilare, dels för att kaffet i sig är mer delikat, men metoden i sig också erbjuder detta. Trots att jag skriver subtilare, så infann sig en i mitt tycke rätt oväntad bärig smak som var väldigt spännande, och därför också en naturlig partner till Mormoran i Sommarblandningen.


Nu hade vi testat alla beståndsdelar, så vi bestämde oss för att ge oss på blandningen en gång till, denna gång som Aeropress. Kanske något överdoserat, vilket märktes i resultatet i koppen, men inte så det störde. Fortfarande en otroligt ren kopp!

Tack till Kura för att vi fick störa i morgonstöket! Också ett stort grattis till grabbarna för att bara på ett år etablera sig så pass väl i Stockholm att de nu är med i spännande Luxe City Guide som ett av sex kaféer att besöka när man är i Stockholm! Well done guys, and a big congratulation on your effort!

onsdag 6 juli 2011

med hela världen som arbetsfält...

...var en sliten klyscha som Hans G Lindskog brukade dra till med under Elitloppet. Vi på da Matteo njuter också av att jobba under den parollen, och ibland behöver man inte åka långt för att uppleva hela världen på hemmaplan.

Sverige, Australien, Frankrike...

Redan igår kväll skulle vi gjort en internationell koppning med koppare från både London, Paris och Sydney, men saker och ting kom ivägen så istället fick jag tillbringa kvällen med det Brittiska sällskapet, drickandes svensk IPA och prata om alla ting kaffe. En supertrevlig afton! 

Så imorse kom Chris och Thomas från Paris med på en koppning på allas vårt Snickarbacken, där Johan ställt iordning en imponerande mängd kaffen från främst Portlandrosterier, men även några andra skandinaviska. 

...ja, nästan hela världen på plats...

Koppningen som sådan kommer vi skriva mer om senare, eftersom vi gjort en gemensam insats både i Göteborg och Stockholm att bedöma och uppleva dessa fantastiska kaffen. Anledningen till att jag skriver detta är mest att tala om för Dig att dessa kaffen fortfarande finns kvar på Snickarbacken, och kan vid väl valda tillfällen avnjutas (försök att komma före eller efter lunchrusch är ett tips). Johan gör lätt Stockholms bästa chemex, och samtliga kaffen från Portland är väl värda din tid!


Som om det inte vore nog, finns även inte mindre än två Cup of Excellence kaffen att tillgå på Snickarbacken, dels vår Brasilianska Fazenda Paraiso som vi sponsrade WBC baren i Colombia med, och dels ett kaffe från Rwanda. Även dessa väl värda din tid!

Så kom till Snickarbacken för en kaffefest utan dess like de närmaste dagarna. Ja, först till kvarn och allt det där ;)

söndag 3 juli 2011

Starbucks syndromet

I en artikel nyligen beskrevs Starbucks framtidsplaner för Sverige. Med erfarenheten från Arlanda, där man menar att kaffekonsumtionen totalt gått upp 11% sedan Starbucks etablering, börjar man nu så sakteliga titta på Göteborg och Malmö, och man räknar med totalt en satsning på ett tiotal outlets i Sverige.

Vad betyder detta för kaffe-Sverige? För länge sedan minns jag en ung Moderat som ville se Starbucks öppna i Sverige, som ett välkomnande av kapitalismen i Sverige. Det dröjde lång tid, och under tiden fick vi flera inhemska kedjor, flera som nu tagit steget mot kvalitativt kaffe som en del av sin profil. Samtidigt som Starbucks under samma tid ökat i volym och minskat i kvalitet.

Är det så att Starbucks som symbol fortfarande är så starkt inpräglad i svenskens sinne, som en kosmopolitisk företeelse vi kopplar samman med semester i storstäderna? Kan det förklara de 11% just på Arlanda? Man tjuvstartar storstadssemestern redan på flygplatsen på ett sätt man inte ännu tagit till sig i sin vardag? I sin bok Starbucked, beskriver författaren Taylor Clark ett scenario där Starbucks först etablerar sig och tar över, men ganska snart ger en hel del affärer åt sina grannar, s k "mom-and-pop-stores" som är av den gamla skolan.

För att göra en svensk jämförelse så tror jag att Starbucks syndromet, det vill säga det man inom ölkulturen kanske skulle kalla för "label-drinking" (jag dricker Heineken för det är bäääst!), snart ger en mersmak att utforska livet bortom en orange mocha frappuccino. För en del. Många sa samma sak angående George Clooney effekten med Nespresso. Risken är att man utvecklar en helt fristående dryckeskult som inte når Special Kaffet alls. Det spelar ingen roll hur många gånger man påtalar att dessa små kapslar kostar lika mycket som att köpa Cup of Excellence kaffe och brygga hemma. Den känslomässiga kopplingen till sin lilla produkt och den livsstil den står för är för tillfälligt starkare.

En del av mig rycker på axlarna åt Starbucks etablering i Sverige, en del av mig välkomnar den, och en del av mig hoppas innerligt att svensken ska köpa kläder av riktiga skräddare istället för att beundra en kung som står naken... vad tycker du?