För mig är kaffe en färskvara. Den skall inte köpas i stora mängder och lagras i skafferiet eller på hyllan. "Men jag köper ju hela bönor och maler själv" Bra, men är kaffet färskt? Det spelar ingen roll om du maler ditt kaffe själv om det var förra sommaren det rostades.
För mig är en bra råvara något man är varsam mot och inte rostar till någon slags extra mörk rost. "Ett mörkrostat kaffe tar fram de allra finaste nyanser". Har du hört den förut? För mig är detta helt fel. Det tar död på kaffet. Du tillägger rost smak och tar bort kaffets naturliga smaker. Funkar bra om man har en dålig råvara och vill dölja det naturliga.
För mig är detta sunt förnuft. En bra råvara skall man vara rädd om och förbruka innan den blir dålig. Hur svårt kan det vara att förstå?
2 kommentarer:
Ett mörkrostat kaffe tar fram nyanser på samma sätt som ett bröd som bränts i brödrosten...
Att påstå att kaffe alltid ska vara ljusrostat är lika fel som att den alltid ska vara mörkrostat. Det finns absolut kaffe som gör sig bättre runt 2a crack än vid första. Fazenda Floresta (från Brasilien, inte Colombia), t.ex. Eller en Raja Batak Lingtong.
Ett överdrivet fokus på att kaffet till varje pris måste rostas ljust kan också tolkas som att man inte kännar sin råvara tillräckligt bra.
Skicka en kommentar