torsdag 26 juli 2007

World Barista Championship

Dags för Tokyo och WBC

Så var det dags att packa väskan o slipa alla sinnen för resan till Tokyo, Costas har tränat hårt o på måndag genomgår jag en kalibrering inför domaruppgiften, om jag inte blir utgallrad...mer rapporter från Tokyo kommer, Matts

onsdag 25 juli 2007

Trycksaker

det är aldrig fel med lite PR.

Smygpremiär

Gårdagen gick farligt fort. Vi hade en smygpremiärfest inplanerad till klockan 18.00 och var därför tvingade att lägga på ett kol. Inte nog med att vi skulle bli klara med bygget. Vi skulle hinna städa och förbereda festen också. Det är tur att vi är många som hjälps åt! Det kändes lite konstigt när allt stog klart. Vi var framme. Det var inte längre en byggarbetsplats, det var ett café.
Kvällen blev otroligt lyckad. Tack alla som kom för att ni hjälpte oss att se hur snygg lokalen blev med folk i!

måndag 23 juli 2007

Premiär

Byggandet har varit igång ganska länge nu, men nu går det mot ett slut. Eller en början. Under onsdag eftermiddagen slår vi äntligen upp dörrarna för allmänheten! Vi vill fira denna glada händelse med gott kaffe, och inget kan ju bli godare än gratis.

Det innebär att vi bjuder på kaffe mellan 15.00-18.00 på onsdag den 25 juli på da Matteo Torrefazione. Adressen är Vallgatan 5. Kom på en kaffe!

Första

Den första espresson på da Matteo Torrefazione. Nu kan vi i alla fall börja servera, trots att det ligger hammare och målarburkar överallt.

onsdag 18 juli 2007

ännu en pusselbit

Rosten är på plats. Äntligen. Det är skönt att få bort den från hörnet där den har stått och det var skönt att ta bort papper och plast och få se den i sin svarta prakt. Och den är fin. Det är svårt att inte pilla på den, trycka på knapparna och putsa bort fingeravtryck. Och den gör sig bra i lokalen. Rosten och rummet kommer bra överens. Den är ännu inte igång eftersom vi ännu inte har gasen inkopplad och eftersom den katalyserande oxideraren inte har anlänt (...) så det är nog lite tidigt att börja ta ordrar. Men kaffet anländer på fredag så snart är det dax på riktigt. Äntligen.

söndag 15 juli 2007

Ännu en vecka har gått med förberedelserna på da Matteo Torrefazione. Jag har gått från att vara barista till att bli hantverkslärling. Man blir trött i kroppen på ett annat sätt när man slipar, målar och skruvar i stället för doserar och extraherar.
Golvet i den övre delen av lokalen, den som ska bli rosteri, har denna veckan slipats, lutats och såpats. Det är gamla metoder som tas till alltså. Jag ska såpa några gånger till i morgon och sen ska golvet vila innan vi kan börja använda det. Hela den övre delen har ett helt fantastiskt ljus och det ska bli ett nöja att rosta och koppa kaffe där. Rosten står numeria i lokalen om än på fel plats. Vi ser alla fram emot att få den dit den ska så vi kan börja rosta, även om vi inte är helt säkra på hur den ska komma upp för halvtrappan. Den väger ändå en bit över 400kg.
I veckan fick vi även besök av Morten Münchow som rostar vårt kaffe på Kontra fram tills dess att vi sätter igång själva. Vi tittade mer på rosten än på lokalen, men jag tror att han tyckte att det såg bra ut.
Förutom rosten så har vi burit in montrar, kyldiskar, ugnar och diskmaskin. Toaletten har kaklats klart, ventilationen är uppe och vi har dörrar och fönster. I går var Matts på plats innan någon annan och kom inte in på sitt eget café eftersom han inte hade fått någon nyckel. Snopet. Men skönt att få sätta nyckeln i låset till den nya arbetsplatsen. Innan juli är slut har vi börjat servera kaffe.



Byggare Bob skruvar ihop dörrarna.


Nya prylar, lyxigt!


Caféts huvudentré


Två rosterister posserar framför den inburade rosten.