fredag 2 december 2011

Inspiration och förändring!

Julen nalkas, och nissarna har fullt upp i rosteriet. Efter ett besök av våra nordiska kollegor under Nordic Roaster Forum fick vi en enorm inspiration, input och insikt. Lagom till Jul erbjuder vi nu frukterna av vårt arbete. Tre av våra favoritkaffe har genomgått en förädling vi knappt själva vågat hoppas på!

Under Nordic Roster Forum fick vi möjligheten att inte bara hålla ett mycket lyckat event för det internationella kaffecommunityt, vi kom också i kontakt med nya tankar och idéer som utmanade och triggade vår kreativitet. Man brukar i kaffevärlden ofta prata om sharing, och det som delgivit oss, vill vi nu delge våra kära kunder!

Etiopien Kebado Dara:

Det här är ett skogsvuxet kaffe från kaffets vagga, Etiopien. Kaffet växer i regionen Sidamo, i Kebado området, nära staden Dara. Det är ungefär 1000 småbönder som tar sitt kaffe till en och samma tvättstation, som ägs av Haileslassie där kaffet processas efter gamla beprövade metoder. Haileslassie har ärvt sin kärlek till kaffet från sin far, och han har nu jobbat med kaffet i hela sitt liv. Kaffet har kommit till oss genom Ethiopien Beans och Seife Tuuloskorpi som vi haft samarbete med sedan 2009.

Förändring: Här har vi lyckats plocka fram en klarare syra och mer sötma. Kaffet har helt enkelt blivit mer balanserat och krispigare.

Smakprofil: Krispigt och med toner av bergamott och apelsin


Etiopien Oromia Guji:

Detta kaffe kommer från et område som heter Oromia och som ligger i regionen Guji i södra Etiopien. De är del av ett projekt som kallas OCR, Operation Cherry Red. Det innebär att innan det är dags att skörda så bjuds en utvald grupp av bönder/producenter in att delta i detta projekt för att ta fram microlotter med endast 100% fullmogna bär som plockas och sorteras noggrant för hand. Efter skörs läggs kaffet direkt på bäddar i solen där de får torka och det naturliga fruktsockret från bären absorberas av bönan. Resultatet blir ett fylligt kaffe med maximal sötma. En kaffeupplevelse utöver det vanliga.
Vi köper kaffet genom Trabocca, ett företag från Holland med Etiopien som expertområde, och som hade äran att träffa under Nordic Roaster Forum.

Förändring: Jämfört med innan rostar vi detta kaffet ljusare och låter bär och fruktoner framträda mer. Precis som det är tänkt att smaka.

Smakprofil: Intensiva toner av persika, blåbär och med choklad i eftersmaken


Kenya Gatamboya:

Detta kaffe från Gatamboya i Nyeri i centrala Kenya är kanske ett av det häftigaste kaffe man kan få tag på. I alla fall om du frågar oss. Karaktären är full av solmogen svartvinbär och härligt sötsyrliga rabarber. Något som man bara hittar i ett riktigt bra kaffe från Kenya. Här skördas kaffet två gånger per år och allting plockas för hand. Ett extremt hårt arbete, men som ger ett fantastiskt resultat i koppen. Vi rostar kaffet relativt ljust för att balansera upp fruktigheten med en frisk syra. Brygg det varsamt och låt kaffet svalna något. Sedan är det bara att njuta.
Även detta kaffe har vi fått in från vår leverantör Trabocca.

Förändring: Här är det mer av allt. Sötare, friskare, fruktigare. Ett fantastisk kaffe helt enkelt.

Smakprofil: Elegant med tydlig karaktär av svartvinbär och grape.

Så passa på att köp hem en elegant trojka av kaffe inför jul- och nyårshelgen att avnjutas efter julbordet, eller varför inte till den i familjen som redan har allt?

2 kommentarer:

rental mobil jakarta sa...

Trevlig artikel, tack för att dela.

N sa...

Ingen är gladare än mig, jag var grymt förtjust i det etiopiska kaffet som nyligen utgick i sortimentet, men nu har ni fått guji!! Rusade till er och köpte den sista påsen, imorse sprudlade jag av lycka efter att ha smakat på denna sensation.
Grymt jobbat!!