torsdag 25 november 2010

Vinter

Vinterkaka, vinterkaffe, vinterkyla. Vintern är här. Tur då att det finns skön värme på Kaffeverket på St Eriksgatan i Stockholm.









da Matteo hjärta Barista Cup



Kommer nån från da Matteo att tävla i Barista Cup i år?

Jajjemen.

Det är inte jag, men det är någon med tävlingserfarenhet.

Vågar du möta motståndet?

I så fall är det dags att kliva upp, surfa in på scae.se och anmäla dig. Gör det nu, eller i alla fall innan den 15 december. Vinnaren får ju åka till Bogota i Colombia och representera Sverige i WBC. Det priset gör ju att till och med jag blir sugen på att ställa upp.

lördag 20 november 2010

Heta baristor!

Vi har ett samarbete med fantastiska Dunderdon, vilket har resulterat i nya snygga baristaskjortor. Kom in och spana in oss!


- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 19 november 2010

Tio i Topp


Cup of Excellence är över för Brasilien i år. Fjärde koppningsdagen innehöll bara de tio bidrag som genom den nationella uttagningen, den internationella uttagningen och finalomgången blev rankade högst. Så det var ett angenämt bord som mötte oss idag. Varje kopp var enastående, men ändå väldigt olika sinsemellan. Jag gav vinnaren 95 poäng av hundra vilket man får räkna som en god kopp kaffe.

Nu är jobbet över, vi är på väg för att möta odlarna bakom kaffet och kan ägna oss åt att njuta av sol och värme. Ceremonin där vinnarna annonseras visas live ikväll klockan 21.30 svensk tid och du kan hitta en länk på
www.cupofexcellence.org.



onsdag 17 november 2010

Rapport från CoE Brasilien

Har idag koppat hälften av bidragen i Cup of Excellence i Brasilien. Spänningen var påtaglig och koncentrationen var hög i koppningsrummet, för att inte tala om ljudnivån när alla domarna satte igång att sörpla.











Jag har efter dagens omgång en helt ny syn på kaffe från Brasilien. Väldigt få koppar smakade typiskt brasilianskt och hade jag inte vetat bättre hade jag trott att jag hade kaffe från Etiopien, Kenya eller Colombia på bordet.

Ni som kommer få hem proverna och tänker bjuda på auktionen i januari har något att se fram emot. Själv ser jag fram emot morgondagens koppning.

måndag 15 november 2010

Cup of Excellence, Brasilien


Cup of Excellence är en kaffetävling som första gången gick av stapeln 1999 i Brasilien. I tävlingen får gårdar i ett land bidra med sitt kaffe som sedan koppas av nationella och internationella domare. De vinnande bidragen säljs på en internetauktion till rosterier runt om i världen som får en möjlighet att få hem unika kaffen. Odlarna får i sin tur unika priser och Cup of Excellence har gjort det möjligt för bönder runt om i världen att våga satsa på kvalité, utveckla sin produkt och sin produktion och öka sin levnadsstandard.

Första året stod 14 koppare och bedömde bidragen, men Cup of Excellence har vuxit och finns nu i nio länder. Sista tävlingen för 2010 är i Brasilien, och där är jag nu.

Över 250 bidrag var med i uttagningen från början och dom har med hjälp av den Brasilianska domarkåren sållats ner till 47 stycken. Dom ska jag, som del i den internationella domarkåren, vara med och ranka den kommande veckan. Alla bidrag är uppe på koppningsbordet minst fem gånger under tävlingen och bara dom bidrag som återkommande får höga poäng avancerar, och slutligen återstår bara de bästa. Det känns kul och spännande att bli utvald att vara med i juryn i denna tävling och det kommer bli en spännande och koppningsfylld vecka med start i morgon.


onsdag 10 november 2010

Kenya



Kenya. Sista anhalten på min resa och även detta en ny upplevelse för mig. 70% av kaffet från Kenya kommer från småodlare som gått ihop i kooperativ. Resen kommer från smågårdar som har mindre än 5 tunnland och stora, ofta internationellt ägda gårdar som också äger sina egna tvättstationer. Jag känner många som besökt Kenya och blivit avskräckta av stora fält med träd i raka led, en bild långt ifrån Etiopiens skogar, och som tappat kaffesuget av storproduktionen.



Jag hade tur att se en annan bild av landet. Efter att ha koppat början av årets skörd i Nairobi satte jag mig i en bil och drog ut på slingriga vägar längs mt. Kenyas sluttning för att hänga i ett distrikt som heter Meru. Där mötte jag blommande kaffebuskar och bönder med några tusen träd runt hörnet och en liten liten tvättstation i trädgården. Jag fick gå på en av dom få ekologiska kaffefälten i landet, snacka med odlare om deras förutsättningar att nå ut med sin produkt utan att bli utsugna av stora bolag och jag fick med mig prover hem.



Skörden i Kenya har precis börjat men inte riktigt kommit igång, så det intressantaste kaffet är fortfarande inte moget, men det går nog ändå att få en bild av vad skörden har att ge av det jag har i väskan. En sak är dock säker; på grund av ovanligt lite regn kommer det Kenyanska kaffet kommer bli dyrt även i år.

Det var en fin syn att se giraffernas svajande halsar på väg mot flygplatsen för att åka hem till vinterlandet igen, och jag hoppas att jag snart kommer tillbaka för att återigen hälsa på bönderna och förhoppningsvis tacka dom för kaffet.