måndag 15 november 2010

Cup of Excellence, Brasilien


Cup of Excellence är en kaffetävling som första gången gick av stapeln 1999 i Brasilien. I tävlingen får gårdar i ett land bidra med sitt kaffe som sedan koppas av nationella och internationella domare. De vinnande bidragen säljs på en internetauktion till rosterier runt om i världen som får en möjlighet att få hem unika kaffen. Odlarna får i sin tur unika priser och Cup of Excellence har gjort det möjligt för bönder runt om i världen att våga satsa på kvalité, utveckla sin produkt och sin produktion och öka sin levnadsstandard.

Första året stod 14 koppare och bedömde bidragen, men Cup of Excellence har vuxit och finns nu i nio länder. Sista tävlingen för 2010 är i Brasilien, och där är jag nu.

Över 250 bidrag var med i uttagningen från början och dom har med hjälp av den Brasilianska domarkåren sållats ner till 47 stycken. Dom ska jag, som del i den internationella domarkåren, vara med och ranka den kommande veckan. Alla bidrag är uppe på koppningsbordet minst fem gånger under tävlingen och bara dom bidrag som återkommande får höga poäng avancerar, och slutligen återstår bara de bästa. Det känns kul och spännande att bli utvald att vara med i juryn i denna tävling och det kommer bli en spännande och koppningsfylld vecka med start i morgon.


Inga kommentarer: