tisdag 6 maj 2008

priset på espresson

Dan här kommer något att bita i.
Vi har nu haft samma pris på espresson sen starten 1993. 15 kronor, en del ställen tar 10:-, en del kunder tycker vi är dyra. Skulle man följa konsumentprisindex skulle priset på en enkel vara 20-25 kronor, löner, hyror o övriga kostnad har mer än fördubblats sedan dess. All höjer med andra ord, men inte vi som säljer kaffe, vi sänker priset. Har vi rationalliserat så bra, alltså blivit effektivare, inte nämvärt kan jag säga. Tur att man inte lever på enkel espresso...
Men i Italien är det ju billigt, ja hälften svart, minst, är deras metod.

Detta är ett hot mot specialkaffebranchen, vi tar inte betalt.

28 kommentarer:

Fredrik Karlsson sa...

Hej Matts,

som vanlig enkel kund får jag säga att 25kr för en dubbel är helt okej. Kan t.o.m tänka mig att slanta upp lite till, den är ju så god.

För mig så ger även daMatteo ett mervärde i form av att ni har eget rosteri, kunnig och trevlig personal samt att ni har ett urval av kurser.
Sen gillar jag era säsongsinslag, som t.ex. det här med glassen i Victoria passagen. Gott!

Detta kanske inte är rätt forum, men jag saknar era öppna koppningstisdagar.
Något som förgyllde tillvaron, tycker jag.

Ha det gôtt!


Med vänlig hälsning,
Fredrik

Anonym sa...

Är det inte så att en stor skillnad mot italien är att där dricker de flesta kunder sin espresso på stående fot, snabbt in snabbt ut. Dessutom dricker ju italienarna kaffe ute i princip varje dag. På så vis kan omsättningen hållas uppe och vinstmarginalen på varje såld espresso bli rimlig trots det låga priset. Du har säkert rätt i att espressopriset är sponsrat av de andra dryckerna om kunden väljer att sitta ner och ta en halvtimmasfika. Det är dock, om man ska hårddra det, att gå emot espressons inneboende egenskaper. Den enda lösning jag kan se förutom att höja priset är att, liksom i Italien, ha olika priser för den som sitter ned och den som står i baren (eller tar take-away).

Sedan kan det säkert finnas marknadsföringsmässiga fördelar med att sponsra priset på en produkt för att locka kunder, men jag är inte någon ekonom så om det vet jag intet.

Håller med om att koppningarna var trevliga.

mvh Per b

Matts sa...

bra kommentarer, vi tar det till oss, enkel espresso är inte en volymprodukt o kan i bland vara billig men vi funderar på hur vi skall göra.

Mer kommentarer!

Per sa...

jag tar på mig dom uteblivna koppningarna. Jag labbar för mycket med nya bönor och blandningar att tiden inte räcker till. Men det är klart att ni också ska få smaka bönorna! Koppning utlovas inom kort!

42beans sa...

Hej mina favoritgöteborgare! Jag skriver mitt svar på min blogg, men summa sumarum, höj priset. 15kr för ER enkla är på gränsen till filantropi. Vilket är i o f s mysigt men även då måste alla produkter bära sig själva prismässigt. Sverige över skäms inte caféer för att ta 17-19kr för en enkel som är bryggd på 6,5gram, 10-15 sekunder och mängder upp till 4cl. Ganksa tråkigt. Vi måste bli bättre på att ta betalt för den kärlek, passion och engagemang vi viger våra liv åt!

Anonym sa...

Hej Matts,

Höj för den enstaka men behöll 15 SEK för den den betald med 10(12)-kort

Med vänliga
Mikael

Dan Stenqvist sa...

Hallå Matts, utmärkt diskussionstema! Ett bra kaffe kan man inte ta en tia för. Ett minimipris för en specialkaffeespresso är nog 15 spänn.

Josef sa...

tjena, bra diskussion, tänker ofta på detta, vad som är rimligt. För specialkaffe är 15-20 bra pris tycker jag, man kan gott hålla sig ett par spänn över 15. Med extremt dyra kaffen kan man ju alltid ta en femma extra. Säljer man däremot massproducerat kaffe så tycker jag att 12-15 är rimligt. Ska de smaka får de allt kosta lite.

Men så har vi studenterna, som mig. Lägger gärna lite extra på kaffe, men det är verkligen så att man räknar varje krona. Vet inte hur det ser ut där hos er, om det är många studenter som rör sig, men här i Jönköping skulle nog många caféer sälja mer om de bara hade några få kronors studentrabatt. Å andra sidan finns gott kaffe inte i jönköping, bara ett par ställen som säljer drickbart.

MVH, Josef

Anonym sa...

Ofta är det inte svårt att hitta ställen som tar >18kr för en espresso. Svårt är det däremot att hitta någon som tar så mycket för en specialkaffeespresso. Eller någon som gör specialkaffe över huvudtaget. Det är väldigt ofta man står där i stan och är sjukt sugen på bra kaffe, men har ingenstans att gå. Då spelar pengar mindre roll.

Anonym sa...

Kom å köp en enkel för 40 pix, få ett paket Gevalia på köpet.

Anonym sa...

Eftersom löner och allt annat i sverige har blivit dyrare kanske det är på tiden att espresson höjs...

men en enkel espresso är inte en stor kopp kaffe och ta ett högt centeliter pris gör det svårt för mig att ta en snabb enkel på stan. Och ofta tar man ju inte enkel och sitter länge. Eller?

Kör i så fall en billigare blandning just till enkel espresso. Och bara för den är billigare behöver den inte va sämre. Den kan ju smaka jätte bra och tillfredställa kundens behov ändå. Specialkaffet kan man ju sälja dyrare och jobba med merförsäljning. Vilket ni redan gör!

Köper man in bönor som efter rostning kostar 50kr kg får man en kostnad för en enkel på 45öre råvaro kostnad. (Om man räknar en enkel a 9gram kaffe)

Men visst löner, maskiner, el osv osv.... Kanske dax att höja den ändå...även om jag är emot...

Anonym sa...

Detta är något som antagligen Matts kan svara bäst på men jag skulle gissa på att själva kaffet står för en relativt liten del avkostnaden för en enkel espresso, personalkostnad och hyra torde vara betydligt större kostnadsposter. Ett specialråkaffe borde kosta mellan 50 och 200kr/kg för en aktör av da Matteos storlek 10g (råkaffe =ca 8g rostat) ger med en råkaffekostnad på 200kr/kg,alltså ett mycket exklusivt kaffe, en kostnad per espresso på 2 kr. Det borde vara mindre en en minuts arbetstid för en okvalificerad anställd (100kr/h + arbetsgivaravgifter och annat) så att göra en billig blandning för espresson låter mycket dumt för ett ställe vars varumärke står för kvalitet, att bara blanda ut de bästa bönorna med mjölk låter dessutom som ett rent helgerån. Höj hellre priset på den vanliga enkla. En högkvalitativ enkel espresso bör vara "signaturdrinken" på vilket specialkaffehak som helst, enligt mig i alla fall.

Anonym sa...

Ta 20kr för den enkla. Det finns ju argument till varför, jag menar så många mervärden som finns uppräknade i andra kommentarer.
Sträck på er och ta betalt!

Åre Per sa...

Hej Matts,

15 kr är helt klart för billigt! Och tyvärr är det bara att beklaga att en del kunder tycker att ni är dyra. Ni har egen rostat, färskt, specialkaffe, några av Sveriges bästa baristor och till det fantastisk utrustning och hur mycket kunskap som helst. Här uppe tar man glatt 18 spänn för en enkel med skitkaffe, dålig utrustning som inte är rengjord sedan den ställdes dit (gratis av någon leverantör) och med personal som inte har en aning om vad kaffe innebär. Som en restaurangägare sa: "Det ska bara funka". Hur menar han då? Det är inte rymdfysik men någon måste förstå vad det innebär. Det skulle låta helt vansinnigt om samme gubbe sa att han inte behövde kunniga kockar eller sket i att diska kastrullen.
Ja, vad ska vi göra åt det? Det enda som gäller är att prata kvalitet och mena kvalitet och visa kvalitet. Det kommer att gå!

Eva på Åre Kafferosteri

Matts sa...

Det drog igång lite här, bra för vi i branchen måste värdera upp vårt arbete. Sedan måste kvalitén följa med. I espressons historia i Sverige så har ju importen från Italien varit/är förhärskande. I meningen italienskt är lika med bra. Kan vara kanske men inte alltid o inte alltid färskt direkt. Så vi kommer ta mer betalt i framtiden, annars ingen trovärdighet helt enkelt. egenproducerat, högkvalités kaffe med baristor som kan sin sak måste kosta mer än på ställen där man inte bryr sig men tar 18-25 kronor för en enkel.
Dyrt är lika med dåligt o billigt är lika med bra är vad som gäller på kaffemarknaden, helt sjukt eller hur! Vilken annan marknad eller produkt prissätts på detta sätt!!!!

Anonym sa...

Hej Matts,

Superintressant....kommer du ihåg att vi snackade om att ett av problemen är kunskap om produkten och därmed svårt för konsumenten att urskilja och förstå olikheter mellan kaffen.

Varför heter det inte hamburgare hos McDonalds utan Big Mac, QP cheese mm mm eller hos Burger King, Whopper.....det kanske är dags att tänka annorlunda och presentera olikt.....

Så länge som Statoil, 7-11 och andra kedjor tar 10 kr för en produkt som heter samma sak som hos Er så kan det vara svårt att ta 2-2,5 gånger mer betalt.

Det här gäller ju även andra produkter typ Cappucino och Caffe Latte.

Gör du som alla andra så blir du som alla andra.....

Kul inlägg.....

Anonym sa...

Det är intressant detta med priset... Håller själv på med en liten test av espresso på caféer i Örebro (finns på min blogg). Än så länge har jag hittat tre ställen som, i mitt tycke, kan leverera en espresso värd namnet. Priserna då? Jo, om det som serveras är som hos t ex BaraVara, så skulle jag kunna tänka mig att betala bortåt 25-30 spänn. Lätt! Men, när man serveras stekhett (eller fesljummet) kaffe som smakar blaskigt/ingenting och inte har någon crema eller eftersmak att tala om, då är det svårt att motivera ett högt pris. Jag skulle inte ens betala en endaste krona för vissa koppar "espresso" här i stan (och, dessvärre, på vissa andra orter också)...

Matts sa...

tål att funderas på Magnus, kanske skall man tänka om helt logistiskt. Dvs kunde beställer t ex koppen xxx, som ngn slags brygg eller som espresso. med eller utan mjölk, kalorier o mängd. det vore ngt, vem ser lösningen?

Matts sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
42beans sa...

Oj vilken diskussion! Härligt!

Min våta cafédröm har länge varit att få gå in på stället upptäcka att man får välja mellan tre olika bönor, 3 olika bryggmetoder, 3 olika mängder av mjölk (eventuellt ersatt av 3 olika kärl), med eventuellt 3 olika socker. Vad som under skulle stå var rekommenderade navigeringar genom denna karta, som i sin tur kunde få namn utifrån den som komponerat dem...

Tror dock att man höjer tröskeln för högt, för att det ska fungera ekonomiskt i Sverige. USA eller Japan kanske...

Anonym sa...

Hej,

Jag tycker definitivt att ni ska ta bra betalt för er produkt. Det är skillnad på da Matteo och 711!

Vad jag förstår är löner lika låga för baristor som för annan restaurangpersonal. Något som ju delvis beror på hög arbetsintensitet och låg vinstutveckling i förhållande till den övriga ekonomin.

Förövrigt bör råvarans produktionsförhållanden tas på stort allvar av svenska konsumenter och handlare. Plantagearbetare och småbönder har likt svenskar som livnär sig på kaffe rätt till drägliga levnadsförhållanden. Rättvisemärkt och färre mellanled kan bidra till att garantera denna rätt, samt till "good will", och därmed utrymme för prishöjningar, för företagen.

Med vänliga hälsningar!
Vito

Matts sa...

Det finns en del personer som verkligen fattar branchens problem och kunskap om företagsekonomi i kommentarerna. Helt riktigt är det en låglönebranch som beror på hög arbetsintensitet i kombination med höga skatter på arbete, arbetsgivaravgifterna o höga momsen på producerad mat o dryck. Branchens relativt låga utvecklingsgrad och kundens villighet att betala är ett problem med. Men jag tror på att man kan betala lite mer, från producent, personal, kund genom utbildning, kunskap, mervärde för kund som ger bättre produkter och bättre betalt.
Då kan vi även fortsätta att arbeta o utveckla det vi kallar "direkt trade" dvs etisk kvalitetshandel med treje världen produkter. Så kallat Specialkaffe.
Bättre för kaffeodlaren, personalen o kunden!

Unknown sa...

Hello!

Jag ser två stora problem med att ta ett högre pris för kaffet.

Den genomsnittlige svensken ser inte kaffe som en upplevelse. Kaffet har istället en funktion som är att ge en koffeinkick samt fungera som något att samlas runt när man "fikar". Inget annat.

Det finns helt enkelt ingen större efterfrågan på upplevelsekaffe.

Del två i det hela är att de som säljer kaffe generellt är dåliga på att berätta om sin produkt. Som kund förstår man inte riktigt varför man ska betala 30kr för något som man kan få i en papperskopp runt hörnet för 15kr.

Detta är väl ingen direkt nyhet. Att de flesta inte ser något större skillnad på kaffe och kaffe.

Som tur växer kaffeintresset och det har blivit inne att "dricka espresso". Här uppstår ytterligare ett problem. Där här med kaffe är lika eller till och med mer komplicerat än att välja vin. Det är lätt att man tröttnar, ger upp och hamnar på ruta ett.

Men tillbaks till 10:kronan.

Jag tar gärna en enkel efter maten och kanske också en till på eftermiddagen. Oftast är jag ute en bra men samtidigt _bara_ en enkel vardagsespresso. 10-15 kronor tycker jag är okej för detta.

Sen kommer helgen och suget efter smakupplevelser. För upplevelser betalar jag gärna 20-30kr med glädje. Problem uppstår förstås när man alltid serverar bra kaffe...

Sedan undrar jag hur stort problem det här egentligen är med priset på espresso? Hur stor del av omsättningen står espresso för?

Anonym sa...

@Matts

Att man betalar 25 % moms för en finkaffe på favvofiket men bara 12 % för en klump Gevalia på Willys är naturligtvis förkastligt.

Angående det du kallar "direkt trade" så kan det definitivt vara ett intressant alternativ till "fair trade" för finlirare some er. Lycka till med uvecklandet av det!

Vito

Matts sa...

Kommentar till Henrik. tack för bra inlägg, till sist undar du över problemet då andelen enkel är lågt, helt sant o därför ur intäktssynvinkel en oviktig produkt. Men som symbol är priset viktigt i denna fråga, det handlar om så mycket mer, men ämnet är ju ganska uttömt nu o dialogen varit vädigt bra, TACK ALLA!

Anonym sa...

Vad jag kan minnas så har ni inte alltid haft samma pris på 15:- sen 1993.
Fram till sommaren 2006 kostade den en tia, sen då någon gång höjde ni den till 12 :-.
Sen nu senaste tiden har ni höjt till 15:-.

Att ge kaffenördarna ett bättre pris på en "lattesponsrad enkel" borde väl bara vara roligt att kunna göra om det ändå är så låg volym?
Har det ett så starkt symbolvärde, eller är det lättare att höja priset på latten om den enkla kostar mer? det skulle jag kunna förstå, så den stora massan är nöjd med lattepriset på menyn.

Sen tipsar jag tex mina vänner om de ställen som har en god espresso. Reklam från kaffenördarna och neråt till lattedrickarna :)

Extra billiga bönor till den enkla, va? nu hänger jag inte alls med längre.

Att jämföra med dåliga kaffeställens prissättning tycker jag är orelevant, de borde jämföra sig med bra kaffebarer, inte tvärt om.

Matts sa...

Sam du är observant, helt rätt så sänkte jag priet från 15 till 10.- 2004 i mars för att sedan komma tillbaka till 15:- via 12:-, .Åtgärden var ett feltänk av mig.

Priset reflekterat egenvärdet, kunskap,kvalité på inköp och den allmänna prisutvecklingen. Billigare inköp tänker jag inte starta med. Alturism kan funka om man står sjölv.

Sedan anser väl jag att pris borde stå i realation till den serverade kvalitén, dåliga ställen tar 15-22 för en enkel det borde väl vara tvärtom, eller?

Anonym sa...

Då "dåliga" ställen kanske säljer mindre mängder kaffe då det är äckligt, betyder det att de måste höja priset. Eller så har sämre ställen insett att man kan ta mycket pengar för skitkaffe och folk köper det ändå...