lördag 16 oktober 2010

Andra vågen

Funderade på en sak sedan Espressohouse lanserat sitt nya bryggkaffe, faan va kul att det rör på sig. Att J&N snodde ordern framför näsan på alla stora rosterier. In kommer ursprungskaffe från gårdar, specialkaffe.
Och hoppas det landar bra. För de "gamla" rosterierna har inte gjort sitt jobb här. O så borde det funka på en marknad att dom stor ligger o drar det stora lasset o dom små levererar spets o udda produkterna på olika sätt. Men kaffemarknaden i Sverige har handlat om färg på påse, pris o mytbildning. Samtidigt har man uppvaktatdom i regel rätt okunniga baristorna lite valhänt.

Men om marknaden funkat skulle man runt omkring i Sverige redan vetat mer om kaffe än som nu är fallet, på café, restaurang o bland konsumenterna, andra vågen handlade om prouktkunskap o produkter, rätt utrustning, ursprungskaffe ned till land/distrikt och annan prissättning.

Men vi har istället hoppat över andra vågen direkt in i den tredje.

Det är därför kunderna kanske inte hänger med i svängarna när vi snackar smaker, det finns inget att bygga på.

Därför funkar t ex robustastinn datumgammal italiensk espresso eller gammal sunkbrygg som stått på plattan fortfarande.
Därför kan Coca Cola satsa stort med skräpkaffe till kontor, tro mig dom har gjort sin hemläxa o lagt sig precis där marknaden är i stort.

Frågan är om vi små specialkafferostare kan överbrygga detta gap på något sätt? Vad tror ni?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det går ryckten att även ni blev snuvade på Espressohouse kontot, var inte ni med på uttagningen?

Matts sa...

Jag gläds för kvalitè, odlingsländerna o svenskarna som nu får smaka bra kaffe, du verkar glädjas av andra orsaker anonym. Varje gång specilkaffet segrar över " fulkaffet" gläds jag även om man förlorar en order.

CAYA sa...

http://letusmakeamagazine.blogspot.com/2010/10/consequences-of-cheap-coffee.html

Spana in vad jag skrev om kaffe for den nya tidningen CAYA!

Yours truly/ Cajsa med C