fredag 4 maj 2012

SCAA 2012

En grön Strada siktad på Heart

Hemkomna från Portland och årets SCAA/USBC, med bagaget fullt av kaffe från microrostare, kan vi nu när jetlagen lagt sig samla intrycken.

Portland, till att börja med, är kanske för oss främst ett slags kaffemekka, men faktum är att antalet mikrorostare tycks blekna vid jämförelsen antal mikrobryggerier eller ens cykelfabrikörer. Om man åker till Portland behöver man inte vara rädd för att inte kunna äta eller dricka gott. Det bästa kaffet i Portland drack vi på Heart Roasters, i tät följd av Coava. Överallt var det fullknökat med långväga gäster från när och fjärran.

Bambubar på Coava

Själva mässan bjöd på fler intryck än överraskningar kan man kanske säga. Att få sig en espresso serverad av självaste David Schomer vid Synessos bås hörde definitivt till en av höjdpunkterna! Mest väsen hördes kanske från La Marzoccos bås dock, där gräddan av Aeropressare samlats för att göra upp om titeln bäst i världen! 

Emil gör sig redo att pressa

Emil Eriksson från J&N, vår svenske Aeropress Champion, lyckades pressa sig till en imponerande tredjeplats i världen. Tvåa kom norska Ingri Margrethe Johnsen, och vinnare samt förvaltare av Belgiens titel som regerande världsmästare två år i rad blev Charlene De Buysere! 
Aeropressmästerskapen känns spontana, enkla att genomföra och roliga. Dock upplevdes den svenska tävlingen som något mer organiserad, kanske något lättare att urskilja tävlande från besökare i montern till exempel. 

Katie Carguilo i final

En annan intressant tävling naturligtvis var USBC. Även om tävlingsmaskineriet tycktes välsmort, så pågick ibland flera tävlingar samtidigt. Eventet var mer välbesökt på golvet runt bryggbarerna än på läktarna under de första dagarna, men på finalen var hemmasonen David Chapman väl mött av hemmapubliken, som tjöt i sina vuvuzelor för maximal peppning. Vinnare till slut blev dock Katie Carguilo från Counter Culture, hemmastadd i New York, som kommer representera USA i World Barista Championships i Wien som går av stapeln i Juni! 

Med tanke på den debatt som gått het på internet inom Special Kaffet den senaste tiden (läs gärna denna artikel för en slags överblick) angående "coffee and gender", så är det ett synnerligen snabbt svar på tal att både årets Amerikanska Barista Champion och World Aeropress Champion är kvinnor! 

Nästa år går SCAA/USBC av stapeln i Boston, vi ses där!

Inga kommentarer: