onsdag 21 februari 2007
Sundsvalls uttagningstävling
Jag läste just på www.scae.se att Costas Pliatsikas tog hem vinsten i den sista uttagningstävlingen till Barista Cup och Beige award. Det ska bli kul att se vad han har hittat på i år! Grattis Costas!
En plats i solen...




In i bussen igen.. Vi har snart varit över allt i hela El Salvador. Började dagen med besök till en vulkan, de har ca 50 st..
Vi blev sedan inbjudna till er koperativ som startade 2002 efter det stora prisraset som påverkade många småbönder väldigt svårt. De börjar nu få ordning på kvaliten och kanske kommer vi kunna dricka kaffe här ifrån om några år. Sen bar det av in på en av farmerna och vi fick vara med och skörda kaffebären.... Tar nog ett tag innan man blir så snabb på att plocka bären som bönderna.. Nästa stopp var till en farm som heter Finca El Carmen. De säljer det mesta av sitt kaffe till Illy och Starbucks.. En ordentlig rundtur blev det.. Och de tvingade upp mig på en hästrygg för en liten ridtur..
Vi blev sedan inbjudna till er koperativ som startade 2002 efter det stora prisraset som påverkade många småbönder väldigt svårt. De börjar nu få ordning på kvaliten och kanske kommer vi kunna dricka kaffe här ifrån om några år. Sen bar det av in på en av farmerna och vi fick vara med och skörda kaffebären.... Tar nog ett tag innan man blir så snabb på att plocka bären som bönderna.. Nästa stopp var till en farm som heter Finca El Carmen. De säljer det mesta av sitt kaffe till Illy och Starbucks.. En ordentlig rundtur blev det.. Och de tvingade upp mig på en hästrygg för en liten ridtur..
tisdag 20 februari 2007
Första dagen i El Salvador...
Travelling fast and furious

Började dagen med bussresa till Berlin där vi träffade de lokala rostarna och koppade 12 kaffesorter, bland annat Las Mercedes, som kom 1:a med sitt kaffe på Cup of Excellence 2006 i El Salvador. Vi har serverat det kaffet på da Matteo under hösten.
Vi fortsatte resan till en liten farm utanför Berlin. Vi fick äran att plantera kaffeträd och jag tänkte på min farfar som drev en kaffefarm i Belgiska Kongo på 20-30- talet. Att efter så många år i kaffebranschen och farfars alla berättelser, så var det en väldig speciell känsla att få se en kaffefarm.
Efter kaffefarmen åkte vi upp i bergen och såg en fin lagun i en krater på en vulkan. Tydligen var det ett mysterium varför lagunen var full med vatten under tork perioden och tom under regnperioden...
Dagens höjdpunkt var resan upp på vulkanen Tigi... Halvvägs upp låg farmen Las Mercedes en av de bästa farmerna i El Salvador. Själva farmen låg på 1000 m ö h, men plantagen var hela vägen upp på vulkanen. Vi åkte en öppen lastbil hela vägen upp till ca 1400 m ö h.

En helt otrolig resa där de flesta nog undrade om vi skulle överleva..... Men det var absolut värt besväret (en otrolig utsikt).
Vi fick även en rundtripp på farmen och fick prova på lite av arbetet att producera kaffe... Just denna plantage har ca 100 anställda men under skörden är de ca 200.. En arbetare plockar ca 150 kg kaffebär per dag och får betalt ca 12 $, vilket är 4 gånger så mycket som lagen kräver. Detta innebär att om man köper högkvalitets kaffe så gynnar man arbetarna i kaffeländerna.

Började dagen med bussresa till Berlin där vi träffade de lokala rostarna och koppade 12 kaffesorter, bland annat Las Mercedes, som kom 1:a med sitt kaffe på Cup of Excellence 2006 i El Salvador. Vi har serverat det kaffet på da Matteo under hösten.

Efter kaffefarmen åkte vi upp i bergen och såg en fin lagun i en krater på en vulkan. Tydligen var det ett mysterium varför lagunen var full med vatten under tork perioden och tom under regnperioden...


En helt otrolig resa där de flesta nog undrade om vi skulle överleva..... Men det var absolut värt besväret (en otrolig utsikt).

måndag 19 februari 2007
Stockholms uttagningstävling

Dagens vinnare: Emma Andersson från Espresso House! Ett stort grattis Emma, jag hann inte säga det när resultatet kom, för jag var tvungen att rusa till tåget...
På andra plats kom Emmelie Berggren från Wayne´s och på tredje plats Alicia Rossi Santillian. Tjejerna och kedjorna är på framfart i Stockholm!
Det tar på krafterna att titta på tävlande baristor en hel dag, speciellt när det är 14 stycken som ska ses. Men det är kul också, för varje person har en egen tolkning av sina 15 minuter, och det dyker hela tiden upp nya idéer. Kul att se! Generellt sett tycker jag att det var en hög nivå på dagens tävlande, och det skulle inte förvåna mig om vi får se många härifrån igen på semifinalen.







barcelona
Undertecknad sökte efter gott kaffe i barcelona, det var svårt, bara att anpassa sig o dricka dålig espresso o caffe con leche, koffeinet måste in...öppet mål för mediokra kedjor som Starbucks o lokala Farggi, kokt mjölk med spetsiga mjölktoppar som hemma för 10 år sedan. Men tapas, arketektur o fotboll kan dom, staden är ljuvlig! men glöm kaffet//Matts
söndag 18 februari 2007
Tankar från rosten

fredag 16 februari 2007
Göteborgs uttagningstävling
Det är konstigt att komma tillbaka till jobbet efter en dag som igår, fylld med tävling och spänd förväntan. Speciellt konstigt blir det om man drack lite för mycket champagne lite för sent på kvällen...
Gårdagen började tidigt för alla tävlande. Jag fick pallra mig upp jag med och infinna mig på Brand Design Center klockan 8 i egenskap av coach. Huvuddomaren, Hans Axelsson, gick igenom dagens upplägg och de tävlande fick ta plats i baristarummet. Strax därpå var träningen igång. Eftersom Mattias skulle tävla sent och därmed träna sent gick vi och tog en frukost på Mahogny innan det var dags att känna på maskinen.


Klockan tolv började tävlingen. Publiken började strömma till och folk minglade runt bland all design. Startfältet var här, precis som i Malmö, präglat av baristor som tävlar för första gången. Det är väldigt roligt tycker jag, för det innebär att tävlingsintresset sprids och nya förmågor tar chansen att träffas och lära av varandra och visa vad de går för! Men det innebär också att nivån blir något varierande eftersom alla inte har samma förutsättning till förberedelse.
Först ut var Ylva från Café Marmelad. När hon började sin förberedelsetid började jag bli nervös. Jag vet ju själv hur det känns… det svartnar för ögonen, man glömmer sitt manus och inser att man egentligen har tränat för lite och på fel saker. Men när tävlingen börjar fungerar allt ändå för det mesta som det ska och efter 15 väldigt snabba minuter har man serverat 8 kaffe och kan slappna av.
Alla 11 tävlande gjorde just detta. Vi bjöds på en heldag och fick se allt från lingon, saffran, tvådelade drinkar och frukostflingor.
Först ut var Ylva från Café Marmelad. När hon började sin förberedelsetid började jag bli nervös. Jag vet ju själv hur det känns… det svartnar för ögonen, man glömmer sitt manus och inser att man egentligen har tränat för lite och på fel saker. Men när tävlingen börjar fungerar allt ändå för det mesta som det ska och efter 15 väldigt snabba minuter har man serverat 8 kaffe och kan slappna av.
Alla 11 tävlande gjorde just detta. Vi bjöds på en heldag och fick se allt från lingon, saffran, tvådelade drinkar och frukostflingor.












Till slut var det över och efter en lång väntan på domaröverläggningen kom resultatet. Vi jublade när Mattias vann, men killarna från the Lounge ska ha en eloge för andra och tredjeplatsen. Det blir nog Stockholm i mars för mer än en göteborgare…
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)