tisdag 20 februari 2007

Första dagen i El Salvador...

Travelling fast and furious


Började dagen med bussresa till Berlin där vi träffade de lokala rostarna och koppade 12 kaffesorter, bland annat Las Mercedes, som kom 1:a med sitt kaffe på Cup of Excellence 2006 i El Salvador. Vi har serverat det kaffet på da Matteo under hösten.







Vi fortsatte resan till en liten farm utanför Berlin. Vi fick äran att plantera kaffeträd och jag tänkte på min farfar som drev en kaffefarm i Belgiska Kongo på 20-30- talet. Att efter så många år i kaffebranschen och farfars alla berättelser, så var det en väldig speciell känsla att få se en kaffefarm.







Efter kaffefarmen åkte vi upp i bergen och såg en fin lagun i en krater på en vulkan. Tydligen var det ett mysterium varför lagunen var full med vatten under tork perioden och tom under regnperioden...
Dagens höjdpunkt var resan upp på vulkanen Tigi... Halvvägs upp låg farmen Las Mercedes en av de bästa farmerna i El Salvador. Själva farmen låg på 1000 m ö h, men plantagen var hela vägen upp på vulkanen. Vi åkte en öppen lastbil hela vägen upp till ca 1400 m ö h.







En helt otrolig resa där de flesta nog undrade om vi skulle överleva..... Men det var absolut värt besväret (en otrolig utsikt).

Vi fick även en rundtripp på farmen och fick prova på lite av arbetet att producera kaffe... Just denna plantage har ca 100 anställda men under skörden är de ca 200.. En arbetare plockar ca 150 kg kaffebär per dag och får betalt ca 12 $, vilket är 4 gånger så mycket som lagen kräver. Detta innebär att om man köper högkvalitets kaffe så gynnar man arbetarna i kaffeländerna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är ju inte bara lite avis... ser så häftigt ut! Roligt att du la ut bilder så fort! Keep going, hälsa alla!

Anonym sa...

gott o se dig jobba lite med...:)

Anonym sa...

Skönt att du är väl framme och håller med Lina..AVUNDSJUK !
Coolt att din farfar satt sina spår och att du får uppleva ALLT du har framför dig på din resa.

Matts sa...

Köper du nåt kaffe?

Matts

Anonym sa...

Ser spännande ut! Kan verkligen tänka mig hur dina farfar satte sina spår!!! Mvh Japan

Anonym sa...

You go brors.
Men vad gör du i berlin? Märkligt.
En fundering,
kanske det är vattnet i lagunen som används under regnperioden, jag är ingen vetenskapsman men det låter som en trolig förklaring..... :)
Fortsätt blogga.
/ paparazzi