fredag 16 februari 2007

Göteborgs uttagningstävling

Det är konstigt att komma tillbaka till jobbet efter en dag som igår, fylld med tävling och spänd förväntan. Speciellt konstigt blir det om man drack lite för mycket champagne lite för sent på kvällen...

Gårdagen började tidigt för alla tävlande. Jag fick pallra mig upp jag med och infinna mig på Brand Design Center klockan 8 i egenskap av coach. Huvuddomaren, Hans Axelsson, gick igenom dagens upplägg och de tävlande fick ta plats i baristarummet. Strax därpå var träningen igång. Eftersom Mattias skulle tävla sent och därmed träna sent gick vi och tog en frukost på Mahogny innan det var dags att känna på maskinen.

Klockan tolv började tävlingen. Publiken började strömma till och folk minglade runt bland all design. Startfältet var här, precis som i Malmö, präglat av baristor som tävlar för första gången. Det är väldigt roligt tycker jag, för det innebär att tävlingsintresset sprids och nya förmågor tar chansen att träffas och lära av varandra och visa vad de går för! Men det innebär också att nivån blir något varierande eftersom alla inte har samma förutsättning till förberedelse.
Först ut var Ylva från Café Marmelad. När hon började sin förberedelsetid började jag bli nervös. Jag vet ju själv hur det känns… det svartnar för ögonen, man glömmer sitt manus och inser att man egentligen har tränat för lite och på fel saker. Men när tävlingen börjar fungerar allt ändå för det mesta som det ska och efter 15 väldigt snabba minuter har man serverat 8 kaffe och kan slappna av.

Alla 11 tävlande gjorde just detta. Vi bjöds på en heldag och fick se allt från lingon, saffran, tvådelade drinkar och frukostflingor.




Till slut var det över och efter en lång väntan på domaröverläggningen kom resultatet. Vi jublade när Mattias vann, men killarna från the Lounge ska ha en eloge för andra och tredjeplatsen. Det blir nog Stockholm i mars för mer än en göteborgare…

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur har snacket gått bland de tävlande angående maskinen? Måste återigen tacka för en bra blogg!

Anonym sa...

Grattis grattis. Riktigt skoj att se att du vann. Tyvärr hamna man i influensa och missade totalt när tävlingen gick. Har varit riktigt roligt att vara med under dina söndagsträningar och se hur det blivit bättre och bättre. skitskoj.

Per sa...

Det var inte så många som kommenterade på maskinen. De som gjorde det hade nog bara utgått från att det skulle vara en La Marzocco och blev besvikna när det inte var det. Men faktum är att tävlingen ska utföras på den maskin som står på tävlingsplatsen, och det har varierat från år till år och ort till ort. Dessutom är det väl en del av barista skills att kunna anpassa sig till vilken maskin som helst? Det är ju en baristatävling, inte en maskintävling!