torsdag 15 februari 2007

HAN GJORDE DET!!!

















Våran Mattias gjorde det! Han vann idag Gbgs uttagningstävling till Barista cup! Han är alltså Göteborgs bästa barista i år! Vi är grymt stolta och ska nu ut och fira med champagne!
Finslipa inför semifinalen i Sthlm den 25-26 mars gör vi i morgon...

tisdag 13 februari 2007

Malmö uttagningstävlng

Daniel Remheden tog första platsen till semifinalen!

Vi, Lina och Per, tog idag tåget till Malmö för att titta på Malmöuttagningen till Barista Cup. Vi kom ner i god tid och passade på att ta en liten kafferunda. Vi besökte Nesta, Lilla kafferosteriet, Solde, och till slut Te och kaffehuset, där tävlingen hölls. Startfältet var litet, endast fyra tävlande. Vi blev först lite besvikna över att det inte var fler, men insåg senare att uppslutningen åskådare ändå fylde upp lokalen och att de fyra kunde bjuda oss på god underhållning och gott kaffe.
Som vi redan har skrivit blev det en vinnare, men alla fyra gjorde ett grymt bra jobb och det ska bli intressant att se hur många av dessa som tar sig till semifinalen i Stockholm.

Dagen som helhet har varit väldigt rolig. Vi har träffat både gamla och nya vänner och kollegor och tackar för en härlig dag. Om två dagar är det dags igen, i Göteborg den här gången. Vi ser redan fram emot det! /Lina och Per

måndag 12 februari 2007

Genrep

Mattias, vår nyaste förmåga vid espressomaskinen, ska debutera i tävlingssammanhang på torsdag. Då går Göteborgs uttagning till Barista Cup av stapeln på Brand Design Center. Men redan igår genomfördes ett genrep av tävlingen. Och det ser bra ut, mycket bra... Det ska verkligen bli spännande på torsdag!

onsdag 7 februari 2007

B(a)RA smak, Årets kock 2007.

Varit på åters kocktävlingarna en gång tidigare... Men såg då inget av själva tävlingen... Kan låta konstigt, eller inte, stod nämligen i "Beiges" lattebar och serverade kaffe då. Det var många latte som skulle göras… Men i år såg jag mer och insåg att vi faktiskt är på väg åt samma håll med Barista cup! Vi har ju i allafall någon som kan motsvara (och är ganska lik) Leif Mannerström inom kaffe oxå!! Gissa vem...
Vistelsen i Sthlm började enormt bra med ett besök på Melker Anderssons restaurang på Kungsholmen. En fantastisk upplevelse! Visste dock inte då vad som väntade dag två. Vi samlades 8. 30 på Sthlm Coffee Academy för att möta Magnus Svensson och en föreläsning om sensorik! Får ni chansen att möta denna man, ta den! Karln är kock, somelliere och lärare, men dessutom en fantastisk föreläsare! Magnus pratade mkt och intensivt om råvarans vikt. Vilket för likaså kockar som baristor borde vara det viktigaste i processen. Han menade på att om inte råvaran är av högsta kvalité spelar det ingen roll hur det ser ut för ögat! Håller med! Men jag tycker om kombinationen tänkte jag som är besatt av latteart!
Vidare utsatte han oss för diverse smaktest där han med bestämdhet kunde påvisa att alla människor har en individuell smakpalett! Alltså var standarmodellen från denna punkt skrotad.( Standardmodell) Dessa övningar kommer förmodligen vara en del av vår kaffekurs steg 3! Han pratade sedan om de olika grundsmakerna. Sött, salt, surt, beskt. Allt vi producerar, mat, vin eller kaffe, borde utgå från dessa. Men då måste man känna till att tex syra ger balans i en maträtt eller dryck och att beska till viss del alltid måste gömmas och det kan man göra genom att tillsätta salt eller sött. Vad han sa som också är viktigt att veta var att man kan tillvänja sig både salt, surt och sött. De kallas adaption och betyder att nått som uppfattas som väldigt salt för dig, kanske inte alls verkar salt för mig. Detta beroende på att jag äter mer salt till vardags! Mkt intressant.
Senare i föreläsningen gick Magnus in mer på socker och vi testade olika mängd av denna vara i espresso. Insåg då att espresson förändrades något enormt beroende på mängden! Inte bara sötheten utan även de "finare" smakerna såsom tex. fruktighet! Socker besitter nämligen förmågan att lyfta fram andra smaker! Koka tex vaniljsås med färsk vanilj utan socker och smaka av. Smakar så gott som ingenting! Tillsätt lite socker och genast smakar det massa vanilj. Vi testade även skillnaden mellan råsocker och vitt socker i espresso. Självklart smakade det annorlunda, men de som var intressant och dök upp i huvudet på mig var att kanske man skulle ha en sockermeny??? Olika socker till Harraren och till Sulawesin!?!? Återigen en intressant tanke...

Kartlagt

Eftersom vi rent fysiskt sett finns i
Göteborg
så har jag placerat oss där på bloggkartan.se
Ville bara säga det.

tisdag 6 februari 2007

Öppen koppning v.6

På torsdag är det dags för en ny koppningsomgång! Vi ska prova flera olika blandningar och några single estate från Stumptown i Portland, samt från David Haugaard i Stockholm. Det kommer bli en intressant omgång och det är roligt att få med nya rosterier i kaffeutbudet!
Väl mött på torsdag!

Inför El Salvador

Jag tänkte att detta skulle bli forumet för min resa till El Salvador... jag åker till detta underbara kaffeland med Nordic Barista Cup vinnarna 2006 (Norge igen) och andra Nordiska kaffevänner.. Vi kommer att besöka flera kaffeplantage och vara med om El Salvadors uttagning till World Barista Cup. Finalen i WBC går av stapeln i Japan i slutet av augusti. Jag landar i San Salvador den 18 februari. På vägen hem skall jag hälsa på Lars som praktiserade hos oss på da Matteo innan han åkte över till NYC och öppnade FIKA på Manhattan. Tyvärr är deras hemsida inte färdig men ni hittar i alla fall adressen om ni skall dit. Om ni undrar vad Nordic Barista Cup är så kolla in deras hemsida! Nästa tävling går avstapeln i Göteborg 20-22 september.