onsdag 7 februari 2007

B(a)RA smak, Årets kock 2007.

Varit på åters kocktävlingarna en gång tidigare... Men såg då inget av själva tävlingen... Kan låta konstigt, eller inte, stod nämligen i "Beiges" lattebar och serverade kaffe då. Det var många latte som skulle göras… Men i år såg jag mer och insåg att vi faktiskt är på väg åt samma håll med Barista cup! Vi har ju i allafall någon som kan motsvara (och är ganska lik) Leif Mannerström inom kaffe oxå!! Gissa vem...
Vistelsen i Sthlm började enormt bra med ett besök på Melker Anderssons restaurang på Kungsholmen. En fantastisk upplevelse! Visste dock inte då vad som väntade dag två. Vi samlades 8. 30 på Sthlm Coffee Academy för att möta Magnus Svensson och en föreläsning om sensorik! Får ni chansen att möta denna man, ta den! Karln är kock, somelliere och lärare, men dessutom en fantastisk föreläsare! Magnus pratade mkt och intensivt om råvarans vikt. Vilket för likaså kockar som baristor borde vara det viktigaste i processen. Han menade på att om inte råvaran är av högsta kvalité spelar det ingen roll hur det ser ut för ögat! Håller med! Men jag tycker om kombinationen tänkte jag som är besatt av latteart!
Vidare utsatte han oss för diverse smaktest där han med bestämdhet kunde påvisa att alla människor har en individuell smakpalett! Alltså var standarmodellen från denna punkt skrotad.( Standardmodell) Dessa övningar kommer förmodligen vara en del av vår kaffekurs steg 3! Han pratade sedan om de olika grundsmakerna. Sött, salt, surt, beskt. Allt vi producerar, mat, vin eller kaffe, borde utgå från dessa. Men då måste man känna till att tex syra ger balans i en maträtt eller dryck och att beska till viss del alltid måste gömmas och det kan man göra genom att tillsätta salt eller sött. Vad han sa som också är viktigt att veta var att man kan tillvänja sig både salt, surt och sött. De kallas adaption och betyder att nått som uppfattas som väldigt salt för dig, kanske inte alls verkar salt för mig. Detta beroende på att jag äter mer salt till vardags! Mkt intressant.
Senare i föreläsningen gick Magnus in mer på socker och vi testade olika mängd av denna vara i espresso. Insåg då att espresson förändrades något enormt beroende på mängden! Inte bara sötheten utan även de "finare" smakerna såsom tex. fruktighet! Socker besitter nämligen förmågan att lyfta fram andra smaker! Koka tex vaniljsås med färsk vanilj utan socker och smaka av. Smakar så gott som ingenting! Tillsätt lite socker och genast smakar det massa vanilj. Vi testade även skillnaden mellan råsocker och vitt socker i espresso. Självklart smakade det annorlunda, men de som var intressant och dök upp i huvudet på mig var att kanske man skulle ha en sockermeny??? Olika socker till Harraren och till Sulawesin!?!? Återigen en intressant tanke...

2 kommentarer:

Per sa...

Grymt Lina, ska bli intressant att få göra testet själv och se om smaklökarna är med på banan eller inte...

Matts sa...

grymt Lina,Matts