måndag 17 september 2007

AA vs AB

Kenya AA anses av många som den bästa av Kenyas bönor. Det beror på att sättet som kaffe från Kenya marknadsförs på är missvisande. Den leder till att konsumenten förleds att tro att AA har något med kvalité att göra.

Det är kanska likt sättet som Arabica används på tegelstensförpackningar i handeln för att visa på att det är bra kaffe i påsen. Men att skriva Arabica på en påse kaffe säger inte så mycket. Dels finns det många olika typer av arabica och dessa kan vara både bra och dåliga.

Även en Kenya AA kan vara både bra och dålig. AA är nämligen inte en kvalitétsmärkning utan en graderingsmärkning. Bönornas storlek, form och densitet mäts och kaffet delas in i en graderingsskala. AA är högst på den skalan, sedan kommer AB, PB, C, E, TT och T. Man klassar även Kenyanska kaffen efter kvalité från 1-10 där 1 är bäst. En Kenya AA kan alltså vara i klass 5 och en AB i klass 1. Denna gradering kommer sällan fram till rosteriet och syns därför nästan aldrig på påsen.

Jag har valt att köpa en Kenya AB framför en Kenya AA. Valet gjorde jag när jag koppade några prover av respektive kaffe. Valet gjordes på smak och inte på storlek. Den har, i just det här fallet, ingen betydelse.