söndag 8 november 2009

dansa med kaffet!!

En replik på Daniel R o Peter F blogg samt kommentarerna på Dans blogg

Som liten rostare kan det vara mycket frusterande att se kaffet bli missbedömt utifrån värderngar, smakerfarenhet, tekninska kunskaper, okkunskap, fördomar samt förväntad upplevelse etc.
Och den sista punkten Förväntat upplevelse är nog det som vi har mycket problem med i vår branch.

Drömmen är att rostarna/kaffebaren/restaurangen o konsumenten mognar o kan förstå var problemen finns o har förståelse o söker sig mot kunskap och information. Dit är vi nog påväg, tills dess måste vi kämpa på

Vi som jobbare med specialkaffe har höga amitioner på en i övrigt industrialisrad marknad.
Vi köper kaffe som är hanterad på ett annat sätt än industrikaffet under hela kedjan oftast, vilket fall strävar vi ditot med alla till buds stående medel. Att då sista länken i kedjan är den svagaste har vi vetat hela tiden, att exponera varumärke o produkt för detta vågspel kräver nerver ibland....

Man kan välja tre vägar för att förhålla sig till detta som jag ser det

1:a. Folk fattar inte därför skiter jag i det, kör min stil. Säljer till invigda.
2:a Jag försöker lära ut hur man skall hantera kaffet, en svår uppgift som kräver uthållighet, en brinnande ande och högt pris på kaffet.
3:e. Man berättar inget, eller sprider myter o rena lögner.

Vi är en ung branch som söker oss framåt, när J&N startade för fem år sedan hade inget nytt rosteri öppnat på 50år, nu finns det ca 10 microrosterier i Sverige, fler kommer då ökar tillgängligheten som i vissa städer är låg idag.

Till sist: Att brygga espresso är som att dansa tango med en svårförd kvinna, man måste lyssna in både kvinnan o takten i musiken

3 kommentarer:

Anonym sa...

När jag läste inlägget som Daniel & Peter skrivit kände jag att jag inte håller med & nu framför jag min åsikt om hur vissa rostere rekommenderar bryggnings tider, mängd osv.
Jag tycker det är super bra att få veta hur min påse ska konsumeras, vill inte betala 150 kr för 250 g & börja med att ändra malnings inställningar samt testa mig fram tills jag ens kommer i närheten av upplevelserna som jag fick uppleva på stället.Rosterierna har en chans att testa kaffet och dess karaktär och sen rekommendera det vidare till kunderna & det är ju bara en start, sen är det upp till var och en att jobba vidare utifrån den rekommendationen.
Jag hade en kund en dag som sa till mig att han inte tyckte kaffet smakade bra som han köpt hem & att när han drack det hos oss var det jätte gott, han var mycket besviken.Efter ett kort samtal rekommenderade jag honom att göra en espresso med en extrahering på mer än 8 sek....osv.Han kom tillbaka och tackade och sa att kaffet smakade super!Att sälja kaffe påsar över disk som smakar magiskt men som kan vara svårt för allmänheten att jobba med hemma är det mycket uppskattat att få tips när man kanske inte hinner prata med alla.
Alla kollar väl rekommendationerna för tvättråd osv, listan kan göras lång.
Ni får inte glömma bort att vissa av er besitter en kunskap så mycket högre än oss andra att vi behöver hjälp på traven för det är ju vi konsumenter som konsumerar och behöver kunskapen för att njuta av ert kaffe.
Det är ju trots allt en rekommendation!

Per sa...

Bra kommentar, tack för den!

Vi skulle helt klart kunna bli bättre på att beskriva och tipsa om hur vi tycker man ska brygga kaffet, men det uppstår snabbt ett problem. Det blir väldigt svårt att vara specifik.

När det gäller espresso-bryggning så beter sig varje maskin olika. Så här blir ett tips väldigt allmänt, eller specifikt för dom maskinerna vi använder.

Vid andra bryggmetoder blir det enklare, men till och med en presskanna kan bryggas på många olika sätt, även om man kan rekommendera ett visst förhållande mellan gram kaffe och centiliter vatten samt bryggtid. Men malningsgraden är väldigt viktig och avgör mycket av smaken, och alla kvarnar har olika mätningsskalor, så här blir det också svårt att tipsa säkert.

Sen har vi den fördömda åldern på kaffet. Beroende på om det har gått 1,2 eller 5 veckor sen kaffet rostades så kommer det bete sig olika under bryggning, och det skulle också göra det svårt att ge några specifika tips... återigen hamnar man i havet av ett generellt tips som passar det mesta men egentligen inget alls.

Jag säger inte att det inte är någon idé att tipsa om bryggning, men det närmaste man kan komma är ett grundförslag. Efter det måste det alltid komma till lite testande hemma innan man kan hitta den perfekta koppen.

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Anonym.
Jag vet inte vad du inte håller med om men jag vill klargöra vad jag menar. Jag säger inte att rostare inte ska ge generella tips och råd och jag säger inte att konsumenter ska rikta in sig på något annat än specialkaffe. Vad jag säger är att jag tycker att det ges för mycket fokus till det tekniska redan innan man ens vet vad man har att jobba med. Ge kaffet en chans och med det all fokus innan det tekniska blandas in.

Utveckla den sensoriska förmågan, det är faktiskt en "lära" som är högst begriplig för vem som helst som orkar avsätta lite tid åt att läsa och prova. Det verktyget har man nytta av i alla smakupplevelser, inte minst kaffe.

Om du nu anser mig som en av dem som besitter en högre kunskap om det här så bör du förstå att det är just den kunskapen jag delar med mig av i inlägget. Alltså, ta det som ett tips från någon som arbetar med det här och bara vill att alla ska få positiva upplevelser av specialkaffe.

Det känns som det här med bra kaffe har blivit väldigt krångligt och tekniskt, att det finns ett större intresse för prylarna kring kaffet än själva råvaran, och det oroar mig. Så återigen, tekniken är av marginell betydelse i jämförelse med hur råvaran har präglats av sitt urspung.

Mvh Daniel Remheden