måndag 31 augusti 2009

Tre ton


Jag önskar att jag fick leverans oftare så mina armar hann vänja sig vid släpandet och bärandet av kaffesäckar. Nu har vi i alla fall nytt kaffe i huset. Nya skörden från Vista Hermosa, både tvättad och honey, ny brasse, en aktionslott från Kenya och några kilo Geisha från La Esmeralda. Det kommer bli en fin höst i år.

fredag 28 augusti 2009

Hemmabarista?

Det finns fortfarande två platser kvar till nästa veckas Hemmabaristakurs. Onsdagen den 2 september, kl 18-21, da Matteo Torrefazione, Vallgatan 5. Är du intresserad, skicka anmälan till: kurs@damatteo.se.....

torsdag 27 augusti 2009

Barcelona

....ja vad skall man säga, trots turistsäsong smakar cava, cervesan, tapas alltid bra. Kaffe...inget sett ännu!

Göteborgs (in)officiella koppningsmästare



Vi startade säsongens kaffegig med att helt enkelt koppa igenom höstens sortiment av singlar. Det blev en fin kväll med bra dialog om kaffe, tycke och smak. Tack till alla som deltog!

Kvällen avslutades med en koppningstävling. Efter en triangelkoppning med tre sett, tre heat och en final kunde en vinnare med extraordinära smaklökar koras. Lars-Erik Nilsson gick hem med heder, aeropress, kaffe och ett diplom som visade att han numera är Göteborgs (in)officiella koppningsmästare. Grattis säger vi. Lars-Erik verkar vara en naturbegåvning, för dagens koppning var hans första, så en extra stor eloge för det.
Alla som tävlade ska väl ha en eloge, för vi hade nog gjort det ganska svårt. Bland annat stog det två snarlika brasilianare på bordet, och de tävlande skulle även känna skillnad på två koppar Peru El Guabo, där den enda skillnaden var att den ena koppen var koffeinfri.

onsdag 26 augusti 2009

måndag 24 augusti 2009

stipendiaten klar

Vi har valt höstens stipendiat. Vi avslöjar vem det är på onsdagens kaffegig.

nu tystnar musiken... eller?

Ja, förra veckan körde vi vår sista konsert i sommarens konsertserie. Vi fick god feedback på arrangemanget, och det verkar finnas intresse för mer musik i höst. Så vi funderar på om vi ska fortsätta resten av året, men kanske bara en gång i månaden, och flytta in när temperaturen ute sjunker. Vad tror ni, är det en bra idé?

torsdag 20 augusti 2009

inte koffeinist.

Jag tog en tur till Spanien på semestern i sommar. Jag tog en kopp kaffe hos Gwilym när jag mellanlandade på vägen ner, men sen blev det inte många koppar förrens jag kom hem. För där nere kom jag fram till två saker:

1. Spanien har mycket kvar att hämta på kaffefronten.

2. Jag är inte beroende av koffein.

Det första visste jag väl redan innan, men det andra var en trevlig upptäckt. Det känns skönt att faktiskt veta att jag inte slänger i mig mitt morgonkaffe på grund av abstinens, utan att jag dricker det för att jag tycker att det är gott. Min njutning av kaffet kommer av smaken.

onsdag 19 augusti 2009

London

I London för WBC board meeting men hinner med lite kaffe med, igår LAT hos Squere Mile Rosters, packat med folk, varmt som faan, öl o man känner Baristakulturen vibrera i London.
Föresten nästa WBC är där veckan efter midsommar nästa år, vilken kick det blir för kulturen.
När skall vi ta WBC till Sverige?

tisdag 18 augusti 2009

fin avslutning med Solander och Buffalo Swing

I torsdags hade vi vår sista sommarspelning. Och vilken fantastisk avslutning det blev! För att öka spänningen låg det ett regnhot över stan under dan, men det lättade upp och solen tittade fram och värmde gott lagom till musiken.

Solander inledde med kopiöst vacker indiepop, både gamla låtar och nya från skivan som släpps i höst. Håll ögonen öppna efter den. Om inte Solander spelar på Way out West nästa år är det nåt fel på systemet.








Strax efter steg Buffalo Swing fram och stämde upp med grymma solon, fina körer och fenomenal bluegrass. Humlans mellansnack är av en annan värld och jag såg ingen i publiken som inte blev glad av musiken. Längst ner finns en filmsekvens från bägge akterna.









Jag vill rikta ett stort tack från da Matteo till bägge banden och till alla andra som har ställt upp och spelat hos oss i sommar. Och tack till publiken såklart, utan er skulle det inte va samma sak. Det har varit otroligt roligt att ha musik här hos oss sommar.

fredag 14 augusti 2009

Kaffeverket Stockholm


Har ni vägarna förbi St: Eriksgatan 88, Stockholm besök Jonas o Annika, la Marzocco paddel o Vallgatanblandning från da Matteo i kvarn o Nossa Senhora de Fátima, Brasilien i bryggen, snygg modern kaffebar:
Surdegsbröd från Bakery and Spice, gott gott!!!

Förresten verkar det poppa upp Kaffebarer som svampar i storstaden just nu, specialkaffet, baristorna och stockholmarna kan bara njuta.
J&N Konceptbutik, Corno, Kaffebaren på Gärdet, Kaffeverket, V-Street coffee, drop coffee, allt med specialkaffe. Har jag missat någon?

Några dagar kvar

För er som inte har ansökt, så har ni denna helgen på er. Kom in och lämna er ansökan idag.

da Matteos kaffestipendie 2009

da Matteo utdelar 2 gånger årligen ett stipendie i avsikt att ge ökad kunskap om kaffe och dess ursprung. Men utdelningen är framförallt en hyllning till njutningen och det goda samtalet.

da Matteos kaffestipendie kan sökas av samtliga privatpersoner inom Sveriges lands gränser

Stipendiet kan ej sökas av institutioner, företag eller föreningar

Stipendiet kan ej sökas av anställda på da Matteo

Stipendiet avser lämna bidrag av kaffe till en normalförbrukande privatperson under 6 månaders tid i form 250g kaffe/vecka.

Matdistriktet Stockholm

Vilken fin butik, samt gott kaffe, väl värd ett besök.

torsdag 6 augusti 2009

Koppning

Igår hade jag besök av Per Lindberg som vann Sverige mästerskapen i koppning tidigare i våras. Han har den sista tiden legat i hårdträning för att få upp soundet vid själva sörplingen. Måste säga att han har börjat hitta formen. Det ringer fortfarande i mina öron.

Kaffesäcksväskor by Rifatto





Fina Josefina som jobbar hos oss är inte bara bra på kaffe utan även en duktig designer. Nu har vi fått in ett parti väskor hon designat och sytt, av kaffesäckar. Über nice.


Kom in och kolla på dem IRL, men här är även en smygtitt.








onsdag 5 augusti 2009

Kaffegig Mania!

Jag blir så lycklig.

Platserna till Kaffegiget den 26:e augusti är redan bokade. Tråkigt för folk som missar men åh så roligt att få sån snabb positiv respons! Tävlingsplatserna försvann snabbt som tusan dem med.

Det är kul det här.

För er som missade chansen denna gången kommer snart nytt spännande tema. Och kom ihåg att maila tillbaka direkt om ni vill komma! (Numera skickar jag bara ut detta mail när jag vet att jag har tid över nästa dag till att svara på 30 mail som kommit över natten!!)

måndag 3 augusti 2009

Kafferecensioner eller...

Angående pågående diskussion på Riktigt Kaffe.

Andreas en ambitiös kille på Ritigt kaffe vill starta en kafferecensionsite.

Microrosterierna är det som svarat, inte Importörer eller de stora rosterierna. Kanske har dom inte tillfrågats. Så när jag benämner rosterier menas det Microrosterierna(specialkaffe), idag ca sex stycken i det nätverk jag vistas i.

Några spörsmål:.

1. Varför är vi negativa eller tvekande till medverkan?

Hantverkaren är känslig för kritik, man står nära produkten därför är det extra känsligt att kritiseras. Vi är lite som oroliga kockar, vill veta vad ni tycker men inte riktigt ändå…

Vi är en ung brancsh, några år bara. Som ung är man lite osäker, trevande, sökande efter identitet osv.

Parametrar som: Kärlek / omsorg /hantverk/ småskalighet /transparens/ hållbarhet mot ja ni fattar...

Inte sagt att Industrin o Italienarna inte har ngt av ovan stående uppräkning men det är en skillnad i regel, o den finns där i uppräkningen.


2. Professionell bedömning kontra hemmabedömning

Professionell bedömning:,

Coffee rewiew har ca 5 proffs som bedömer, rosterierna betalar ibland för det. Detta finns inte ännu i Sverige men det bör vara ett bransch initiativ när det kommer, inte konsument. Gagnar naturligtvis konsumenten.

Konsumentbedömning:

I denna bedömning bör inte rosterierna medverka då vi är "part i målet" alltså vi tycker inget, konsumenternas eget forum med anda ord.
Gagnar konsumenten men även Microsrosterierna (specialkaffet) om det sker med en moderation och där man refererar mot Microrosteriernas egna smakbeskrivningar.


3. Microrosterier som bedöms mot den Italienska Importen/Macrorosterier

Vi är naturligtvis oroade över att många inte förstår skillnaden, att vi inte skall överleva, som alla vet är spröda plantor känsliga.Om det sedan görs utifrån okunskap o jämförs med Italiensk import/Makro-rosteriernas produkter så slår det helt fel oftast.
Som att jämföra industri griskött av okänt ursprung med gårds-uppfött och lyckliga grisar. Det vill vi inte, det går inte helt enkelt.

Vi vet att allt kaffe har en plats, man kan se det som en uppåtgående kvalitétsspiral o många produkter har före kaffet trätt in i spiralen, chokladen, vinet, grappan etc etc, kaffet har precis inträtt i denna smakvärld, mer kommer. KONSUMENTEN är här i början på denna resa.

Även jag äter en Mjölkchoklad från …. ibland, eller dricker en Italienare eller Macro-brygg, kanske inte för smaken men av andra orsaker.

Min slutsats, Andreas, starta en konsument site, men var tydlig med att det är en sådan, se till att det finns en moderator som rensar bort rent skitsnack, ha ett formulär, beskriv sedan metod, utrusning, ålder på kaffe, innehåll, vatten(om man kan) osv och sedan kan det nog bli bra.

Kaffegig # 4 - Sortimentet

Gott folk!

Semestrar börjar ta slut (jag och Christian stod precis och konstaterade med ett litet léende att snart är alla tillbaka och saker och ting går back to normal) och vi tänkte dra igång med våra roliga Kaffegig igen! Eftersom det gått ett par månader har vi fått in nya spännande kaffen, och mer är på ingång. Så vad vi helt enkelt tänkte göra är en koppning av hela vårt sortiment. Ett bra tillfälle att smaka på alla de där kaffena du funderar på att köpa.

Vi tänkte fortsätta även denna gången med en liten tävling med fint pris. Denna gången skulle vi vilja att ni skriver om ni vill vara med och tävla i anmälningsmailet, då begränsat antal deltagare är 15 personer. Vi avslöjar så mycket som att det blir en slags koppningstävling och det kommer kosta 50 kr att deltaga. Vi får även som vanligt sätta en deltagargräns för själva eventet, så att alla får ut så mycket som möjligt av det. Så maila tillbaka snabbt som tusan med anmälan till kvällen och ev anmälan till tävlingen! Det kommer bli kul kul kul!

Detaljer du behöver:
onsdagen den 26 augusti, kl 19:00, da Matteo Torrefazione, Vallgatan 5, Göteborg, Sweden.


Som sagt, maila till mig om ni vill komma och hur många. Tar event- eller tävlingsplatser slut så meddelar jag detta i ett mail tillbaka.

pernilla@damatteo.se

lördag 1 augusti 2009

Tack Bono.


Sicket tryck på Torrefazione idag!

Stan är full av folk som tydligen var sugna på kaffe, vädret är härligt och det har helt enkelt varit en superlördag!

Elin, Johanna, Josefina och Edvin är grymma!

Så tack då Bono & Co. Välkomna åter till Götlaborg.