onsdag 10 november 2010

Kenya



Kenya. Sista anhalten på min resa och även detta en ny upplevelse för mig. 70% av kaffet från Kenya kommer från småodlare som gått ihop i kooperativ. Resen kommer från smågårdar som har mindre än 5 tunnland och stora, ofta internationellt ägda gårdar som också äger sina egna tvättstationer. Jag känner många som besökt Kenya och blivit avskräckta av stora fält med träd i raka led, en bild långt ifrån Etiopiens skogar, och som tappat kaffesuget av storproduktionen.



Jag hade tur att se en annan bild av landet. Efter att ha koppat början av årets skörd i Nairobi satte jag mig i en bil och drog ut på slingriga vägar längs mt. Kenyas sluttning för att hänga i ett distrikt som heter Meru. Där mötte jag blommande kaffebuskar och bönder med några tusen träd runt hörnet och en liten liten tvättstation i trädgården. Jag fick gå på en av dom få ekologiska kaffefälten i landet, snacka med odlare om deras förutsättningar att nå ut med sin produkt utan att bli utsugna av stora bolag och jag fick med mig prover hem.



Skörden i Kenya har precis börjat men inte riktigt kommit igång, så det intressantaste kaffet är fortfarande inte moget, men det går nog ändå att få en bild av vad skörden har att ge av det jag har i väskan. En sak är dock säker; på grund av ovanligt lite regn kommer det Kenyanska kaffet kommer bli dyrt även i år.

Det var en fin syn att se giraffernas svajande halsar på väg mot flygplatsen för att åka hem till vinterlandet igen, och jag hoppas att jag snart kommer tillbaka för att återigen hälsa på bönderna och förhoppningsvis tacka dom för kaffet.