tisdag 28 december 2010

paradox 2

När krogen skall köpa kaffe eller upphandla så är priset oftast mycket viktig, gratis eller billiga maskiner vägs in med.
Att få krogarna att köpa småskaligt rostat specialkaffe är svårt, undantag finns självklart, för dyrt tycker dom ofta.

Så kommer "kapselsäljaren" o säljer in enkelheten, priset per enkel espresso ca 5 kr maskin ingår.
Krögaren tycker att han gjort en bra affär. Kanske han gjort det.

kapsel 5 gram kaffe* ca 20 kr/kg inköp rosteriet = 10 öre råvarukostnad
Pris per kapsel 5 kr*200 kapslar/kg= 1000 kr/kg

Helt plötsligt har alltså inte kilopriset någon betydelse.

Man har köpt bekvämlighet, jämn kvalité, svinnkontroll.

Vem är vinnaren?
Gästen?
farmen?
krögarn?
Kapselföretaget?

Jag vet i alla fall vem som är vinnaren.
Nåväl, det är som det är med detta men jag vill inte ha med detta att göra i alla fall.

1 kommentar:

Otto sa...

Från min synvinkel som kräsen konsument märker jag hur många kaféer och restauranger som äger en maskin och kvarn gör grundläggande misstag när det gäller att servera kaffe, med eller utan mjölk i någon form.

I bästa fall är baristan utbildad, men det är inte alltid en garanti för att maskinen är rengjord, kaffet nymalet eller att kaffet smakar någonting öht.

Kaffe, eller snarare lattekulturen, har gjort att kaféer runt om i landet vill servera innedrycken, men de har inget intresse att lära sig hur det ska serveras. På många ställen är ju inte ens bryggkaffet drickbart, då det bränts länge på värmeplatta. Att påpeka dessa brister möts oftast med oförstående miner. Om man inte vet hur det ska serveras så förstår man självklart inte om någonting är fel och hur det påverkar slutprodukten.

Så länge folk bara vill dricka "en latte" eller ha "en kopp kaffe" utan att reflektera över hur/om/vad det smakar så kommer kaféerna fortsätta servera dåliga grejer. Börjar vi konsumenter bli kräsna och säger till när mjölken smakar bränd, espresson är underextraherad eller bryggkaffet vrider sig i magen.

För tio år sedan gick jag samma väg när det gällde öl. Istället för att beställa en blaskig "stor stark" med maximal mängd råfrukt frågade jag efter flasköl eller valde den där konstiga sorten från Belgien, USA eller Mölndal som jag aldrig sett förut. Som tur är så är Göteborg ett Mecca både vad gäller gott öl och gott kaffe!