söndag 26 december 2010

Paradoxen

Det finns en paradox i svensk kaffeutveckling som vi lever mitt i nu.
För 7-15 år sedan var vi NÅGRA som kämpade för espresson o baristan som yrke, oklar definitition men vi stretade på. Vi baktalade bryggkaffet för att slå in espresson på marknaden, fel men vi visste inte bättre, storindustrin tittade på gjorde inget, "espresso har ingen volym" sa man därför produktutvecklade(många hade ingen espresso) man inte, man lämnade fältet öppet för import från Italien
.
Nu har vi som baktalade bryggkaffet upptäckt det igen, mycket pga det nya specialkaffet, nyfikenhet, påtryckningar internationellt och nya metoder där vi överför kunskapen från espressomaskinen till bryggkaffet.

Vad händer då, storindustrin "kapar" espresson som nu är ok o bygger in den i kapsel o vips är alla baristor...o dom tjänar storkovan med priser på 150-300 kr per kilo o kallar det specialkaffe i vissa fall.

Snart kommer dom "kapa" specialkaffet som begrepp o troligen bryggkaffet med det.
Wait and see, det är liksom inbyggt i systemet att det kommer hända.

Vad gör vi då?
Skall vi springa storindustrins intressen? Skall vi tas som gisslan i detta marknadsspel o sälja ut oss för "kaffepengar".
Jag är den första som erkänner att jag har varit naiv i min syn på storindustrin, konsultat och bjudit in dom som sponsorer i t ex NBC.

Skall dom stängas ute från vår plattform, det går nog inte troligen pga ekonomi i tävlingar o event, mjölkindustrin är här en ganska harmlös sponsor om vi jämför med kaffejättarna, men vi måste vara selektiva o försiktiga.
Och vi måste stärka våra egna nätverk, bygga inåt och skapa forum för specialkaffet som håller över tid.

I min värld finns bara ett sätt, bli medlem i SCAE Europa, åk på mässor, tävla, döm, åk på tävlingar umgås i internationella nätverk, delta i COE, köp bättre kaffe och dela erfarenhetr o kunskap annars kommer dom stora käka upp oss, så funkar det.


Inga kommentarer: