söndag 21 augusti 2011

Det Gemensamma

Att alla SCAE/SCAA tävlingar nu ligger under samma paraply kanske de flesta känner till nu, men att det pågått en massa jobb för att bygga upp regler och certifieringssystem för domare, nationella informations- och regelpaket för att få köra tävlingarna, är inte riktigt ute i luften än. Men landskapet håller på att ritas om, förutsättningarna kommer förändras. Systematiserat, proffsigare och på sikt tydligare. Hårt jobb läggs ned i olika kommittéer av personer över hela världen som på sin fritid bygger detta nya landskap. Personer som fattat nyttan av att samarbeta, lyssna in och jobba helt idéellt, för att bygga vår bransch, vad är det som driver dem att göra detta tro?

Jo de har sett nyttan, de har byggt karriärer och affärsverksamheter på sina erfarenheter i tävlingar. Hela branscher har tillkommit, växt till sig, mognat etc just på grund av detta bygge. Nya uppfinningar o innovationer har kommit, maskiner och kvarnar utvecklas ständigt. Kaffeproducenterna hänger på, det skapas helt enkelt ett tryck på marknaden, precis såsom visionen med WBC var från allra första början. Jag minns det klart och tydligt, för jag var själv med när det begav sig!

I Sverige fanns inget Specialkaffe innan 2004/05. Latte Art kom lite innan, och även det via tävlingar. Det fanns inga baristor, inga specialkaffeställen fanns ännu, utan väntade på att blomma fram som syrener ur de öde markerna. Svenska Specialkaffeföreningen startades dock redan 2001, innan man ens förstod riktigt vad det var, men vi ville arrangera tävlingar i en oberoende form, inte företagsägda tävlingar som fanns i USA (och även i Sverige). Men nu bubblar det överallt, mina vänner, på 6-7 år har detta hänt o detta är nog bara början även om vi är otåliga….

Hur går vi då vidare i Sverige, tar vi nya gemensamma tag eller skall vi lägga ned? Lägger vi ned kommer vi alla förlora på det. Startar alla sina egna "event" för att promota sina egna företag, istället för att fortsätta bygga Specialkaffet i Sverige så tror jag vi alla är förlorare, och allt går till spillo i oreda och förvirring i ett community som kan, ska och bör växa med gemensamma insatser, med vinst för alla. Alltså måste vi ta nya tag, det är min fasta övertygelse, starta om helt enkelt. Glömma allt gammalt groll, oförätter, misstag och allt annat skit som naturligt sker när människor samarbetar, ger och tar. Kasta bort det och starta om helt enkelt. Männsikan är gjord för att samarbeta för att komma framåt, samarbetet har byggt detta och mycket annat i vårt samhälle. Det kommer vi alla tjäna på, jag är beredd att hjälpa till - är du?

Det är snart stämma i SCAE, det är det högsta beslutande organet i föreningen. Där kan man driva förändring, påverka plattformen, delta om man är medlem. Var med och påverka, sedan ta del av arbetet!Förutsättningen för Specialkaffets fortlevnad och välmående i Sverige, är något vi specialkafferostare/cafeér/baristor o andra leverantörer har gemensamt. Låt oss därför också arbeta för en gemensam sak!

Inga kommentarer: