fredag 5 augusti 2011

Nyheter från rosteriet

Då var det dags att presentera ett par nyheter på kaffesidan. Vi gör ett par byten. Utgår gör Papua Nya Guinea - Goroka och Colombia - La Floresta. Dessa två ersätts av Panama - Bambito och Kenya - Gatamboya.


Två favoriter ersätts alltså av två nykomlingar som jag är säker på kommer att gå hem i stugorna. Mer info kring dem följer nedan.


Vill man köpa hem dem redan idag så finns det på våra hyllor på Victoriapassagen, Vallgatan och Magasinsgatan. Är du i Stockholm så står Johan Ahlgren redo att brygga dem för dig på Snickarbacken 7, som slår upp portarna igen efter ett litet sommaruppehåll. Jag skulle nog säga att bara att få träffa Johan igen är värt ett besök där, att han sedan bjuder på dessa kaffe gör ju inte saken sämre.


Panama

Bambito


Bambito är en familjegård i Cerro Punta, Panama. Gården har gått i arv från Albert Sitton till hans dotter Itza och hennes familj. Bambito sköts med stor omsorg om den omgivande naturen och varje år planteras nya träd som bidrar till att bevara den naturliga mångfalden.


Skogen är viktig för att bevara de vattenkällor som finns på området. Gården ligger i en dal och får därför tack vare sitt preserverande arbete ett naturligt vattenflöde som också kommer se till att kommande generationer kan fortsätta familjetraditionen och odla kaffe.

Arabicatyp: Caturra, Cauai, Tipica

Växthöjd: 1750 möh

Skörd: December - Februari

Processmetod: Tvättat och soltorkat på patios

Rostning: Kaffet är rostat manuellt i en Loring Smart Roast som tar fram en ren smak och är snäll mot miljön

Smakprofil: Söt, fyllig, mogen frukt, honung och choklad

Bryggtips: Passar alla bryggmetoderKenya AA

GatamboyaDetta kaffe från Gatamboya i Nyeri i centrala Kenya är kanske ett av det häftigaste kaffe man kan få tag på. I alla fall om du frågar oss. Karaktären är full av solmogna svartvinbär och härligt sötsyrliga rabarber. Något som man bara hittar i ett riktigt bra kaffe från Kenya.

Här skördas kaffet två gånger om året och allting plockas för hand. Ett extremt hårt arbete, men som ger fantastiskt resultat i koppen. Vi har rostat kaffet relativt ljust för att balansera upp fruktigheten med en frisk syra. Brygg det varsamt och låt kaffet svalna något. Sedan är det bara att njuta.

Arabicatyp: SL 28, 34

Växthöjd: 1770 möh

Skörd: Oktober - Januari

Jordmån: Vulkanisk

Rostning: Kaffet är rostat manuellt i en Loring Smart Roast som tar fram en ren smak och är snäll mot miljön

Smakprofil: Svartvinbär, grapefrukt och rabarber

Bryggtips: Filterbrygg, presskanna, aeropress, chemex

1 kommentar:

illern sa...

Låter mums, väntar med längtan på att de letar sig över hit till östkusten.