torsdag 14 februari 2008

Baristajammningsfunderingar...

Hej alla bloggare, fick detta mail från Kahls Kaffe i går o jag undrar vad ni tycker om detta, jag anser att ord som "Baristajam" är allmängods i en ung branch under uppbyggnad, om alla företag nu börjar registrera alla företelser runt ordet barista så kommer man döda energin o initiativen bara till gagn för advokater, men jag undrar även vem som kommer förlora, vad tror ni?
Detta är viktigt inför framtiden så kommentera gärna.

Brevet från Kahls:
Hej Matts,
Hoppas allt är bra!

Läste lite på riktigtkaffe.se om att du skall ha "Home Barista Jam" nere hos dig.
Tänkte bara informera dig om att "Barista Jam" är ett varumärke som är registrerat hos Kahls.
Detta gör att du håller på med "Varumärkesintrång" vilket inte är så roligt för oss.

Kollar du på detta och återkom till mig senast fredag 15/2 - 2008.

Med vänlig hälsning

Marknadschefen
Kahls Kaffe

46 kommentarer:

Anonym sa...

"Barista Jam" är ett uttryck för vad man skall göra. Såsom att säga "Cyckeltur" eller "brygg session" eller "bartender battle" osv osv. Vad är det för "PRODUKT" som har varumärkesregistrerats?
Man kan inte varumeärkes registrera en beskrivning på en företeelse. Man kan inte skydda "Barista fest" tex... Eller "Barista Cirkus/Karnival"

Är det en www adress så får ingen annan än Kahls kaffe ha en hmsida som heter Barista Jam. Är det en butik så får ingen annan ha en butik som heter Barista Jam. Kahls: Vad är produkten och dess produktbskrivning?

Om det är en klubb som registrerats som "barista jam" så får ingen annan skriva att "träffen är annordnad av Barista Jam".

Men att ha eller annordna ett Barista Jam får och skall så många som möjligt göra.

Mats: Bra att du låter andra ta del av detta mejl.

Skall låta vår jurist titta på detta.

Sålänge till alla: Jama på och helst Barista Jama...

Matts sa...

Tack för det dc, "gött mos"

Åre Per sa...

http://www.resume.se/nyheter/2007/12/17/liten-kaffeimportor-vann-m/index.xml

Saxat från tidningen resumé, sammanfattninsgvis påstår PRV att uttrycket Barista Jam inte används i det engelska språket.
Söker man på uttrycket "barista jam" på engelska språket på google får man nästan 4000 träffar, så nog används det i det engelska språket, tex skriver USAToday om en Barista Jam. Därmed borde det vara fritt fram för oss svenskar att använda uttrycket också. Mycket märkligt beslut av PRV.

http://www.usatoday.com/life/2003-02-19-baristas-cover_x.htm

Anonym sa...

Vi på J&N har känt till problemet länge och använder därför begreppet "BaristaSpam" när vi går crazy bakom maskinen ... och så funderar vi på att registrera "Cupping-Session", om ingen annan har hunnit före.

alexanderruas sa...

jag tänkte registrera:
-koppning
-extrahera
-brygga
-tampa
osv....

;-)

a

Anonym sa...

Tråkigt agerande!

Väldigt destruktivt att försöka skydda denna härliga företeelse.

Detta är så långt ifrån specialkaffe man kan komma. Kunskapsspridning, öppenhet och kvalitet är ledord bland många i specialkaffekretsar.

Ord som skydda, hot, advokater och domstolar passar inte i kretsarna.

Anonym sa...

Jag tänkte på en sak...
Ordet "jamma" borde väl komma ifrån händelsen att göra "jam". Processen att plocka bär, pressa och nöta till alla aromer släpps fria och det blir en sylt. Det är väl det musiker och baristor gör när dom "jammar". Tillsammans nöter man toner av musik eller kaffe för att få ut en så bra produkt eller känsla som möjligt. Jag föreslår därför att vi behåller namnet men försvenskar det istället. Istället för "Barista Jam" så heter det "Kaffe Bartender sylt". Typ, -Tjenare Bosse, Kommer du på Kaffebartender syltningen imorgon?

Undrar vem som skyddar den frasen först ;)

By the way, jag fick 80000 träffar när jag googlade Barist Jam. Så nog är det vanligt förekommande.

Från coffeegeek.com :
A Barista jam is an assemblage with the same sense of inspiration and exploration; only the medium (or vehicle) is specialty coffee in general, and espresso in particular. Rather than musicians grouped together talking about riffs, scale changes, half notes and block cords, we have Baristi talking about shot times, tamping techniques, espresso blends and grinding burrs. Musical axes have been replaced with tampers, steam pitchers and beans. If this sounds like a science experiment to you, it is a little bit like one. Lab coats have given way to aprons. Loosely defined a jam is: anytime 2 or more Barista come together over an espresso machine to challenge themselves, or any time there is a gathering of several Baristi and machines all under one roof.

Matts sa...

Mail från Norge, publierat med tillstånd från Willy Hansen.

Vi var de første til å bruke ordet "Jam" eller ordet "baristajam" og inviterte alle som kunde krype å gå til et jam.
Det betyr å spille på barista instrumenter, typ, espressomaskiner, kverner, tampere, brennere, bønner og melk.
De kan ikke forby deg å bruke et så vanlig ord som det nå har blitt.
Vi "jammer" over hele verden når vi møtes med våre instrumenter.

Husker ikke riktig når vi hadde det første "jammet", det må ha vært før WM i Oslo.
Dismas og Bronwen fra USA var her på det første "jammet" sammen med Jens og Martin fra København.

Tar gjerne en runde på dette.

Ciao willy
Solbergo Hansen

Peter Hörnell sa...

You go Matts. Trist att Kahls ska försöka sätta käppar i hjulen.

Jens sa...

Onödigt och småaktigt beteende från Kahl's sida, denna typen av kommentarer vittnar om ett oförstånd för specialkaffe kulturen och åstakommer endast en ytterligare splittring mellan de "stora" och de "små". Det är en sorglig dag för Svensk Specialkaffe historia.

Jonny sa...

Då har man druckit sin sista kopp Kahl's. Det är ju inte så ofta men this calls for bojkott.

Barista Jam är skyddat i klasserna 30 & 41. Du kan koka en speciell sylt (klass 29) eller ett mineralvatten (kladd 31) som heter "Barista Jam" och skydda varumärket för denna delikata anrättning som serveras på era sylt-/vattenkvällar där man också provar kaffe!

Vi väntar med spänning på den dagen Kraft Foods eller annan jättes advokater hör av sig angående vårt varumärke Arabusta.

Anonym sa...

Blir som att varumärkesskydda "ravefest"...vem kommer på Kahls 100% lagliga Barista Jam i fortsättningen?

Jens sa...

Funderade en stund på vad detta innebär och jag känner att jag måste revidera mitt tidigare inlägg: Denna dag är inte sorglig dag i Svensk Specialkaffe historia, så lågt kan vi inte sjunka, Jag anser att vår lilla "subkultur" inte skall låta sej påverkas av denna typ av handlingar, det är bara att rycka på axlarna och med ett leende gå vidare. Vill nu Kahls gå vidare på denna linje - låt det stå för dem, vi kan välja en alternativt ord för denna händelse, i mitt tycke är det inte ens värt att ödsla mer energi på, för att summera det hela med ett ord - skrattretande, (ORDLED: skratt--ret-ande
• som lockar till skratt genom sin löjlighet: resonemanget var så orimligt att det var ~; hans ~ patos och beskäftighet).

Anonym sa...

De har väl någon jurist som försöker göra någon nytta för sin lön, fast det blir nog mest motsatt effekt.

Nu ska jag ha ett Barista Jam, stäm mig.

Sam

C sa...

Otroligt löjligt!
Ska jag som musiker gå in å registrera "rockjam" "Jazzjam" "Funkjam" etc också då eller?? Och sen säga till alla som spelar musik att dom inte får säga så för vi har patent på det ordet å företeelsen.

Matts sa...

Hade ett snack med avsändaren som ville att jag skulle ta borta hans namn på bloggen, först kände jag för honom men då han agerar springpojke så far han vid närmare eftertanke ta konsekvenserna. Han chef kanske ringer vad det lider...

Anonym sa...

Helt otroligt!

Aldrig nånsin mer tänker jag ta en kopp kaffe på Kahls, och det är jag nog inte ensam om...

hur dum får man vara?


bra av dig Matt att lägga upp det här på bloggen.

jag undrar hur mycket kunder Kahls kommer tappa på det här patetiska skitsnacket.

Dan Stenqvist sa...

Mycket märkligt agerande från Kahls sida.

Marcus Jaensson Wahlstam sa...

Otroligt löjligt av Kahls! Som alla andra säger; det är ett globalt och spritt uttryck inom kaffevärlden, inget varumärke. Synd bara att Kahls är i princip den enda kaffebutiken i min stad, men jag får vara sur nästa gång jag går in där och ska köpa mitt älskade kaffe. Ska även slänga in en fråga om Barista Jam :)

Anonym sa...

Tjena Matts,

Tack för en väldigt bra domarcoaching i Malmö.

Jag kommer upp till Gbg på torsdag,
då kanske vi skulle kunna ha en bryggsession efter tävlingen för man vågar väl inte använda ordet b-r-s-a-a-.

Hälsningar Ola

Anonym sa...

Finns inte en sportslig chans att den där registreringen klarar en prövning. Det är uppenbart att PRV gjorde en tabbe, personerna som hade hand om ärendet kan ju omöjligen gjort efterforskningar i ämnet, en googlesökning ger ju över 80k träffar på hur frasen används.
Nä, jamma på ni bara, Kahls har ju lyckats att vända opinionen mot sig och om de inte backar lär de ha en hel del jobb i rätten framöver då ingen kommer syfta på nån av deras produkter.

... eller jo förresten, vi som är ironiska in i märgen kanske kommer börja säga "kahls Barista Jam" av ren illvilja :)

Anonym sa...

Det er for dårligt! Jeg var til mit første Barista Jam hos Solberg & Hansen i Oslo i 2004 og husker hvordan de opfordrede alle til at holde barista jams lokalt.
Men hvis man har penge nok i baghånden, kan man jo varemærkeregistrere alt (eller i hvert fald forsøge på det). Fight the Power Matts!!!

Anonym sa...

Tragiskt är det enda ord jag kan sammanfatta det hela med. Hoppas verkligen att Kahls tar sitt förnuft till fånga och släpper "Barista Jam" fritt.

Skulle tro att dom knappast vinner på att driva frågan vidare.
Jag tycker att det är enormt bra att du offentliggör dessa "USA-fasoner" som inte hör hemma i denna branch. Det är som någon sa, en sak om dom sålde en fysisk produkt som hette Barista jam, men att ta ett vedertaget uttryck och registrera är det största lågvattenmärket jag hört talas om.

Hoppas att Norrmännen stämmer Kahls för stöld av namn.

Anonym sa...

Fattar inte vad dem på Kahls håller på med. Vi har inte varit verksamma i branschen jätte länge men använder oss redan av ord som Barista Jam mm. För oss är det ett vardagligt uttryck som vi inte kommer att sluta med. Vi stöttar Matts och övriga i den frågan och kommer att använda ordet i ren protest! Stäm oss! / David @ Pause Östersund.

Anonym sa...

Fruktansvärt patetiskt agerande från Kahls. Hoppas alla sprider det goda ordet om hur man bäst bojkottar Kahls helt och hållet.

I övrigt kan väl alla dela med sig av sina åsikter direkt till Kahls? Här vill de få in synpunkter: http://www.kahls.se/Synpunkter.aspx

Anonym sa...

Känns som ett desperat försök att klänga sig fast i specialkaffebranchen, där Kahls inte längre ingår. Det har blivit ett "Vending-företag" som säljer kaffe till kontor och korridorsmaskiner. Dalande kvalitet och typ EN ny kaffesort per år. Att klaga på andra hjälper ju knappast dem tillbaka till Specialkaffebranchen. Sen passar de på att lura oventandes nya egenföretagare att starte en franchaisebutik med dåligt, ensidigt kaffe. Jag skulle tro att de idag tjänar mer på deras tesortiment (som faktiskt är bra) än på deras kaffe.
Jag tror att det var Torkel Hultén en gång i tiden som myntade uttrycket (läs; återberättade uttrycket) för övrig Kahlspersonal. Så vitt jag förstår har även Torkel tagit sitt förnuft till fånga och börjat jobba någon annanstans (?). Skulle inte tro att vi någonsin igen får se en Kahlsperson på en BaristaCup tävling, ens som publik. De borde skämmas koffeinet ur sig! FY!
Skulle tro att Kahls får lämna in en stämningsansökan mot större delen av kaffe-Sverige om de ska gå vidare med detta.

Anonym sa...

Att dom menar allvar med att skriva ett sådant brev till dig är skrattretande och faller tillbaka på dom själva med tanke på alla upprörda människor i kaffesverige som tagit del av detta inlägg. Jag kan inget annat än att lägga till mig till skaran av besvikna människor. Keep on jamming!

Alex Näslund

Lattemannen sa...

Kahls kaffe suger så extremt mycket. Jag gick in i en butik och frågade om fördelningen mellan robusta och arabica på en bönpåse som fångade min nyfikenhet. Tanten bakom disken rynkade pannan och svarade, "intressant intressant, vill minnas att jag hörde talas om det där bönorna på vår introkurs". När hon tog upp utbildningspärmen och började bläddra så gjorde jag en snabb exit.

Låt oss bojkotta ett redan uselt kaffe.

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Man upphör ju aldrig att förvånas av människor småaktighet, avundsjuka och girighet av de mest triviala ting. We´re Jammin,... Jammin `til the jammin´s through`.... ( Bob Marley). Som sagt, Fight the Power!

Anonym sa...

Kommer osökt att tänka på Groucho Marx brev till Warner Bros. efter deras hot om stämning då bröderna M. skulle göra "A Night in Casablanca" och W.B. hävdade att det var varumärkesintrång...

Anonym sa...

Det är som vanligt: haka på utan att ha alla fakta. Och man undrar varför Hänt Extra är så hatade?

Personen som ligger bakom detta är väl säkerligen samma person som nu jobbar på Löfbergs Lila, är djupt sammankopplad med Da Matteo och således är inblandad från alla håll. 100 kr till den som gissar hans skäggiga namn.

Anonym sa...

Med "bakom detta" så menar jag registreringen av namnet "Barista Jam".

Anonym sa...

Nä, nu får ni nog lägga av! Om ett företag har varumärkeregistrerat något så ÄR det ju bara så! Om ni skulle själva göra en varumärkesregistrering eller få patent på något så tror jag nog ni skulle vara mån om att ingen gör intrång på den produkten/varumärke.

Anders sa...

Hvis man legger inn idiotiske innlegg så får man i det minste vise hvem man er. Anonyme idiot! Barista Jam er ikke et ord som noen kan ta pantent på. Det et vanlig utrykk i barista verdenen, og ikke noe man kan eie. Vi i Cupping Collectiev i Oslo gir kudos til da Matteo og kommer gjerne innom på Barista Jam. Fight the power!

Matts sa...

Torkel ligger inte bakom detta, han försökte införa specialkaffekulturen på Kahls, andra har försökt innan, cheferna såg chansen attregestrera eventet Barista Jam o koppla det med "barista jam produkter". Torkel är en peron som inte är insatt i juridikens konsekvenser. hade han varit kvar där hade detta inte hänt Kahls. Som sagt, jag känner Torkel mycket väl o vad som hände på kahls under hans tid där.

Skulle förövrigt vila se att ni inte är anonyma och att ni är sakliga i debatten.

kampen gäller makten över våra begrepp och ord som skapats. Kika in på PRV det finns fler konstigheter.

Anonym sa...

Javisst borde ju Anonym sist här vara saklig, för hittills är ju allting som skrivits sååååå sakligt. *ironi*

"Kahls kaffe suger så extremt mycket. Jag gick in i en butik och frågade om fördelningen mellan robusta och arabica på en bönpåse..."

Anonym sa...

Visst kan Kahls ha laglig rätt att registrera "varumärket" Barista Jam (uppenbarligen, de har ju lyckats göra det). Men moraliskt och etiskt tycker jag att det är helt uppåt väggarna fel...
...och även om man har registrerat varumärket, så behöver Kahls kanske inte vara småaktiga när någon använder det i skrift eller tal. De kanske skulle vara STOLTA istället att någon överhuvudtaget använder uttrycket.
Jag tror knappast att Coca Cola skulle anklaga någon om man skulle använda uttrycket: "Let´s do it the Coca Cola way", i ett POSITIVT sammanhang som faktiskt alla Barista Jams är. Så Kahls, var stolta över ert varumärke istället och häng med på nästa Barista Jam! Välkommna!

Anonym sa...

Det där som Mattias Sjöbäck säger stämmer ju inte, då Da Matteo/Matts har tagit betalt för sitt event som NÄRINGSIDKARE och som han kallat "Barista Jam", inte sant?

Jag säger inte vem som har rätt eller fel, bara att Matts har ju tjänat pengar på att använda namnet, så enkelt är det.

Anonym sa...

Tyvärr killar, men namnet är registrerat i både klass 30 och 41, alltså både PRODUKT OCH UNDERVISNING/UTBILDNING. Så visst kan man det.

Och som föregående inlägg; Det handlar inte om skrift eller dagligt tal, det handlar om att Da Matteo hade en kommersiell version av "Barista Jam" som jag ser det.

Matts sa...

Nix, inte en krona tog vi betalt det var en kväll för hobbybaristor som vi bjöd på, o det kommer vi fortsätta med. Men kanske kallar bi det barista yam istället...

Anonym sa...

Dåså, då får vi hoppas att det blir ett bra och givande möte på onsdag med Kahls/Da Matteo så att allt det här löser sig till det bästa. Detta har ju liksom gått överstyr och de handlar knappt längre om sakfrågan tyvärr...

Anonym sa...

Håller med Matts. Jag kommer också fortsätta med Barista Lir, och kommer inte heller i fortsättningen ta betalt för det, Gratis alltså.

Till Anonym som kommenterade mitt tidigare inlägg: För det första: varför anonym? För det andra: kolla upp dina källor innan du kommenterar. Matts har inte tagit betalt för eventet och har ej vunnit ngt på det, förutom ev. lite "good will" när han ställer upp med lokal, maskiner och personal. Tvärt om, det har antagligen kostat honom pengar. Punkt.

Nu lägger jag ner det här. Ser det inte som ett större problem, utan mer löjligt. Jag kallar det i fortsättningen för "Barista Lir" och lägger Barista Jam i soporna. Huvudsaken är att de som verkligen bryr sig om kaffe kan umgås tillsammans och "Lira". Ha det gott alla och välkommna att Lira i Malmö när ni har vägarna förbi!

Matts sa...

t och anonym, kan ni komma ut med namn? det skulle gagna saken nämligen.
Överstyr anser inte jag att detta har gått då ordet Barista och jam står på spel. Begrepp och yrke som företag som inte håller på med detta äger.

1. Dom har laglig rätt, fel av PRV
2. Dom hotar en kultur, genom da Matteo

Detta gör att vi/jag måste agera, vi får se hur det kommer gå.

Anonym sa...

Jag menar inte den delen i sig med namnet i sig, kan hålla med om att "Barista Jam" aldrig borde ha godkänts och jag hoppas att PRV kan reversera sitt beslut. Jag förstår dig och jag står inte på någons sida. Jag pratar snarare om allt övrigt skitsnack som blir runt omkring, innan allt ens är klart mellan Kahls och Da Matteo. Det är tråkigt att se, men så är det ju allt som oftast.

Frågan är varför mitt namn är viktigt, är inte direkt någon viktig i kaffesverige och bara ett namn bland namn men alright.

/Max Tobiasson

Matts sa...

Hej t, detta med att inte ge ut sitt namn bidrar även det att skapa röra idetta. Men tack Max att du kom ut.
Jag tänke så här när jag la ut kahls brev. Jag o många med mig har använt "Barista Jam" som begrepp längre än Kahls haft det registrerat. Jag ville veta vad vår lilla branch tyckte om det. Det vet vi nu. Det innebär att Kahls fått negativ publicitet. Men det är upp till dom vi hade kunnat reda ut detta i torsdags men Kahls har inte visat någon vilja att reda ut det, nu skall vi ha ett möte men skadan för Kahls är ett faktum, dom har PR mässigt gjort ett misstag. Inte mitt problem.

Sedan får var o en stå för sina ord, därför viktigt med tydlig avsändare. Ordet är fritt.
Men debatten vill jag skall vara så saklig som möjligt.
Nedan följer ett citat från en kollega i Specialkaffebranchen, det visar att man inte har koll o försöker muta in begrepp som inte äger på denna spelplan men som man juridiskt äger.

"För mig visar Kahls handlande hur fel det kan bli när man som företag isolerar sig från den marknad där man verkar och också på så sätt tappar taget om vad det är som är spelreglerna. Om man skall verka för god kaffekultur 2008 så borde alla som har som ambition att verka i den kulturen förstå att man inte mutar in och skapar murar. Istället bjuder man in och skapar delaktighet. Om man har missat detta enkla faktum så borde man kanske ägna sig åt lite gammaldags självrannsakan"

Anonym sa...

Kahls kaffe är kända för sin tråkiga och humorlösa attityd, så att det här brevet kom från Kahls Kaffe kan ju inte överaska´dig, Matts! Kahls som "hårdmarknadsför" Inferno....En kaffeblandning som Johan Ekfeldt (idag Johan&Nyström) tog fram åt Kahls Under sin anställning där. Barista Jam var ju deras enda "happening" på 7 år *lol*