fredag 5 juni 2009

sommarens nyhet 2

Vi är med på ett litet projekt på Vista Hermosa. Edwin skrev såhär till mig:

I have some great news.

This honey project experiment has been well worth it.

I cupped it with the head of the cupping lab for the Guatemalan Coffee Growers Association (ANACAFE) as well as with the head of the plant and cupping lab for the drymill that manages all the cup of excellence coffees and they were both VERY impressed and liked it a lot. They were talking about it all day yesterday.

The acidity is just a little bit less, but more body of course and the big surprise... much more sweetness!


Jag har inget leveransdatum än, men kaffet är på väg. Det ska bli gott.

8 kommentarer:

Birkenstock sa...

Vad betyder det att vara med på ett projekt?
Att köpa är väl inte att köra ett projekt?

Per sa...

Nej, att köpa är inte att köra ett projekt.

Edwin ville prova att göra en liten liten lott med honey-processed i år och frågade i en dialog om vi ville vara med på ett hörn. Vår del har såklart inte så mycket med processeringen att göra, men jag har lovat att lagra kaffet och se hur det håller över tid, och såklart rosta det för att se hur det beter sig.

Så vitt jag vet är det bara vi och Barefoot Coffee Roasters i sanfransisco-bukten som fått köpa den här lotten i år.

Matts sa...

Skulle vilja tillägga att ordet projekt kanske kan tolkas, helt rätt Birkenstock. Men kanske en dialog där vi lovar köpa kaffe av en bonde som vågar prova nya processmetoder utan att vi testat det kanske för bonden blir en avgörande utveckling i sitt arbete. På det sättet anser jag det kan kallas att delta i ett projekt.

Vem är Birkenstock föresten?

Birkenstock sa...

Kan tänka mig att du vill att det skall vara så.
Men att köpa en bil som nån tillverkat är inte att vara en del i ett projekt även om man kan tycka att man är så pass viktig för att man har starka känslor till bilmärket.
Ni är bondens kund.
Han kör projektet med de som jobbar för honom.
Ni köper.
Ert kaffe rostas inte av era köpare för att ni lyssnar på deras åsikter.
Dom är era kunder.

Per sa...

Birkenstock, du har rätt. Vi är bondens kund, vi handlar av Edwin. Det är han som kör projektet, tillsammans med dom som jobbar för honom.

Du verkar rikta in dig på formuleringen "projekt" men jag tycker att du missar poängen lite.

Det jag vill få fram är att Edwin gör en specialskörd i liten upplaga som bara säljs till oss och ett till rosteri. Det är för mig en ganska stor grej.jag tycker att det är tokigt roligt. Jag ser fram emot att smaka kaffet, och om du känner för att titta fram och inte bara gömma dig bakom din pseudonym är du välkommen in för att ta en kopp och diskutera kaffehandel. Tramperans är en viktig del av den.

Anonym sa...

Låter som den här experimenterade produkten ni pratar om är fortfarande under test och prov, där Da Matteo och Barefoot Coffee Roasters är två av de första som skall testa produkten och ge feedback (som är ju faktiskt det viktigaste i alla försök), inför lanseringen: Da Matteo är med i Projektet.
och ja, varför fokuserar på formulering, och missar hela poängen!
.... forget about if it´s a bun or a cake, and just eat the damn good thing!

Matts sa...

Tack för det. Nu lägger vi ned denna destruktiva dialog där "Birkenstock" märker ord. Vi jobbar på med våra projekt.
Vet inte vilka problem du har.

fincavistahermosa sa...

This is a fun thread. Glad to see people care about transparency.

Roasters often ask farmers to experiment and it is unfair to ask farmers to take such risks with out sharing in it. However in this case when Barefoot requested this they offered to pay for this regardless of the out come. Per expressed interest and willing to take this risk as well. From seed to cup every link is part of a chain and they are connected. With out buyers willing to share in this risk, we would not run such an experiment.

While there are some farms that can do this on their own, we don't have the resources to take such risks by ourself and take complete ownership but are able to do so when a roaster partners with us in this way.