torsdag 8 oktober 2009

honey VS tvättat

Jag tar lite mer om vad vi tycker om kaffet i ett separat inlägg för att slippa få ett enda långt inlägg. Det finns nämligen mycket att säga om det här kaffet. Men jag ska försöka fatta mig kort.

Vi har två olika versioner av Edwins kaffe, en tvättad och en honey processed. Det här är andra året som vi beställer kaffe från Vista Hermosa, och eftersom det har varit en klar favorit hos oss sen vi först fick smaka på det så tvekade vi inte när vi fick möjlighet att vara med och smaka hans honey i år.

Vi har koppat den och ställt den mot den tvättade. Ni som var här under våra öppna koppningar för några veckor sen fick smaka dom mot varandra. Dom är väldigt lika i koppen, karaktären är den samma, smakerna är de samma, men honey är sötare. Inte på det där bäriga sättet som vi hade hoppats på, utan mer sockersött. Farin har jag skrivit på påsen. Det är väntat eftersom kaffet delvis har torkat i sitt fruktkött.

Att de båda sorterna ändå är så lika har sin förklaring. Edwin skriver

"Because of the method of processing we ended up being quite surprised about the yield in the end. What happened is we get more beans that might ferment and go black after harvest, maybe because honey cannot dry fast enough... anyway this makes the bean darker, which means we electronically sort it out later due to the fact that it WILL hurt the over all cup significantly."

Man kan i princip säga att den elektroniska sorteringen sorterade bort en del av den önskade effekten, vilket leder till att smakprofilen också hamnar närmare den tvättade.

Det ledde också til att vi inte fick lika mycket honey som vi väntat, men så länge vi har den står den på hyllan. Och den är god.

Inga kommentarer: