Kaffegig#5 gick ut på att försöka hitta den optimala bryggningen av vårt kaffe från Vista Hermosa i fem olika bryggmetoder; espresso, presskanna, aeropress, clover och bryggkaffe i form av donut dripper (som är en vanlig hederlig melittaporslinsfilter i ny design).
Parametrar som bryggtid, dosering och malningsgrad varierades under kvällen och generellt kan man säga att alla grupper kom fram till ungefär samma sak. Mal lite grövre och dosera lite mer så får du ut mer smak av kaffet, men håll dig till ganska klassiska bryggtider. Såhär lyder bryggrecepten:
Espresso: 20g, 28sek, 5cl - låg syra, blommig, krämig, lång eftersmak
Aeropress: 18g, 60sek, 18cl (brygg uppochner med omrörning) - balanserad, fyllig, chokladig
Clover: 16g, 36sek, 18cl - balanserad, blommig, mjölkchoklad
Presskanna: 20g, 4min, 25cl - fyllig, choklad, citrus
Donut Dripper: 18g 2min, 22cl (två hällningar plus förfuktning) - fyllig, balanserad, choklad, blommig
Väl värt att notera1: Donut Dripper var också god om man använde 13g. Den fick en nättare karaktär, men blev söt och balanserad och väldigt god där med.
Väl värt att notera2: Om man brygger Vista Hermosa i en presskanna med 10g, 8min, 25cl så får man en dryck som är söt och god, men som smakar mer som nyponte än kaffe. God dryck även där alltså, om än inte kaffelik.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Kaffelik?
ja, lik kaffe. kaffet smakade inte kaffe. inte kaffelik. Äh, ni fattar.
och det blev faktiskt gott, lite samman bärighet som när man brygger kaffefruktköttet.
Jag vet.. Bara jävlas. Låter godare än kaffelikt kaffe, kanske är det så att det är mer kaffelikt för det kaffet?
:)
var hittar man en donut dripper i sverige/europa/online?
Chr, en donut dripper hittar man hos oss på da Matteo på Vallgatan!
Skicka en kommentar