söndag 5 juni 2011

Vinnare är: El salvador Alejandro Mendez

Nivå, ja det händer att man blir imponerad och det är jag, inte bara ursprung, utan typer, process, höjder, o olika delar av bäret vi älskar presenteras, närvaro o presentationer som är otroligt höga, och vilka signaturdrinkar, wow säger jag bara helt otroligt, det tog ett skutt uppåt i år, kanske det faktum att det var i ett ursprung bidrog. Samma skutt har vi sett tidigare 2007 i Tokyo med James Hoffman som slog nock out. Men i år var det ca 10 baristor som stod ut o massor av detaljer från många fler.

Ett stort trendbrott med ett ursprungsland, helt fantastiskt. Så rätt att vi tog chansen att låta ursprung köra en tävling, Grattis EL SALVADOR o alla ursprungsländer

Med nivån nästan avskräcker det mig eller får mig att ge upp om Sverige, helvete vilken uppförsbacke.

Hur gör vi?

6 kommentarer:

Mattias L sa...

Det handlar väl om att alla måste bidra, när väl den svenska vinnaren är korad. Sedan måste nog vinnaren ta hjälp från utlandet eftersom det inte finns några svenska topplaceringar att luta sig emot. Hur svårt kan det vara?

Christian sa...

Jag tror inte det handlar att ta hjälp från utlandet. Det hjälper inte om vi inte har vaskat fram en stark och karaktärsfull svensk vinnare. Visst måste vi alla hjälpas åt när vinnaren är korad, men det böhövs byggas från grunden. Vi kan inte skicka tävlande år efter år som inte sticker ut och märks i mängden. Inget ont om de senaste årens svenska vinnare, men det är ju inte så att de gör några större väsen och intryck när det väl gäller.
Om de tävlingar som arrangeras i Sverige inte håller måttet, eller om de domare som dömmer inte heller gör det, hur skall vi då få fram en tävlande som gör det?

Per sa...

Det finns en fördel som flera av dom topplaserande länderna har. Dom har tid på sig att träna. Alejandro från El Salvador hade tränat i åtta månader. Att vinna WBC kräver organisation, men också planering. Om vi ska ha en chans att placera oss högt måste vi inte bara organisera oss bättre och samarbeta utan även se till att hålla tävlingen tidigare så att det finns utrymme att skapa en vinnare.

Mattias L sa...

Skall man då verkligen tävla i lilla Sverige för att ta fram den personen är mest lämpad att vinna tävligen?
Borde man inte anställa en person som skall vinna WBC?
Gör en jämförelse med (ve och fasa) Eurovision Song Contest. Där specialplockar vissa länder både artist, låt, kläddesigners, etc för att vinna. Årets ESC-vinnare var ju en sådan "produkt". Är vi ett för litet land för att "tävla" fram vår bästa kandidat?
Ge en person förutsättningar att på heltid ägna sig åt förberedelser, resor, barjobb, utbildning, rostning, etc under bättre delen av ett år, så skulle nog de 15 minuterna kunna resultera i en topplacering.

Gör ett business case på detta och se om det går att räkna hem, för det är väl fortfarande så att kaffebraschen inte ägnar sig åt välgörenhet :)

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Blir lite smått irriterad över kommentarer på svenska bloggar här o var. Det är alltid samma sak, alla tror att det ska hur bra som helst men det krävs uppbackning och organisation. Främst krävs det någon som förstår vad det innebär att stå där o tävla, samt är där för en anledning som sträcker sig förbi viljan att vinna en trofé. ( Generellt menat, syftar inte på någon svensk vinnare ).

När det inte går så bra så gnälls det. Sverige ligger efter, i andra länder gör dom si och där gör dom så. Visst, man kan alltid lära sig från andra och det finns länder som har mer utbredd kaffekultur än oss men jag köper inte det.

Det är bara tre år sedan jag själv tävlade i WBC och jag har dragit mig för att kommentera detta eftersom jag inte vilja " blåsa mitt eget horn", det är inte det som är syftet.

Jag tävlade och hade högst poäng av alla tävlande inför finalen. Vi var sex stycken där och utfallet blev inte lika bra för mig som i första rundan. 0,5 poäng skiljde mig och 3.e platsen. Steven hade 12 poäng mer... Små marginaler.

Jag är nöjd med resultatet och jag hoppas Sveriges kaffemänniskor är det också. Som sagt, det är bara tre år sedan och vi är definitivt med i matchen.

Ta rätt hjälp nästa gång. Folk med erfarenhet av WBC, folk som har stått där och tävlat, dömt och hjälpt till annat sätt. Gnäll och att peka på andra länder duktighet gör mig illamående...

Per sa...

Gott snack Daniel.