fredag 8 juli 2011

sommarkaffe


I sommarvärmen anlände lite prover från rosteriet till Stockholm. Ungefär samtidigt hade vår kamrat Thomas från Paris anlänt. Han är en av personerna bakom fenomenet Frog Fight, och en utomordentlig barista (tvåa i Frankrike närmare bestämt), så det var med stor glädje vi kunde presentera något spännande för honom att prova.

Och vad kunde passa bättre än att testa vår nya Sommarblandning för filter, samt testa komponenterna (Finca Vista Hermosa och Shakiso Mormora) individuellt med olika bryggmetoder? Vi började med att brygga sommarblandningen som Clever Drip, en metod som är bedrövligt oestetisk men samtidigt väldigt enkel och träffsäker att använda. Sommarblandningen blev perfekt!

I koppen smakade vi bärighet, från Shakison utgick vi ifrån, och en bas av choklad/nougat från Vista Hermosan. Det var som att dricka den sommarpaj min mor brukade göra runt midsommar, med chokladinredd pajbotten och färska bär i gelé ovanpå. Snacka om sommarupplevelse!


Härnäst provade vi Shakiso Mormora, och nu var det Thomas "weapon of choice", Aeropressen, som stod på tur. En otrolig upplevelse att få dricka en natural som på en gång fångar vildheten i kaffet, men samtidigt är så ren och balanserad. Jag ser verkligen fram emot att testa denna som Chemex (hint hint, Johan!). Apropå Chemex berättade Thomas om hur de gör iskaffe i Paris; helt enkelt is i botten av chemex och antingen doserar upp kaffet, eller avbryter extraktionen tidigare. Svalkande och estetiskt på en gång!

Sedan blev det min tur att välja vapen, och eftersom jag hade tagit med mig Syphon men glömt filtret, så föll valet naturligt på Swiss Gold Filter. Denna gången Finca Vista Hermosa. Resultatet blev subtilare, dels för att kaffet i sig är mer delikat, men metoden i sig också erbjuder detta. Trots att jag skriver subtilare, så infann sig en i mitt tycke rätt oväntad bärig smak som var väldigt spännande, och därför också en naturlig partner till Mormoran i Sommarblandningen.


Nu hade vi testat alla beståndsdelar, så vi bestämde oss för att ge oss på blandningen en gång till, denna gång som Aeropress. Kanske något överdoserat, vilket märktes i resultatet i koppen, men inte så det störde. Fortfarande en otroligt ren kopp!

Tack till Kura för att vi fick störa i morgonstöket! Också ett stort grattis till grabbarna för att bara på ett år etablera sig så pass väl i Stockholm att de nu är med i spännande Luxe City Guide som ett av sex kaféer att besöka när man är i Stockholm! Well done guys, and a big congratulation on your effort!

Inga kommentarer: