fredag 27 januari 2012
Sumatra Field Trip - i text
måndag 23 januari 2012
Välkomna på:
BARISTA CUP WORKSHOP | GBG
KOM OCH INSPIRERAS INFÖR BARISTA CUP
ONSDAG 1 FEBRUARI KL 19.00
Välkommen till denna unika kväll för alla er som vill inspireras, mingla, snacka kaffe eller bara komma och hänga.
Vi kommer bjuda in olika personer som har kunskaper i allt som innefattar en Barista Cup tävling. Man kommer alltså få den unika möjligheten att fråga om allt från tips till sin signaturdrink, hur man får till ett snyggt hjärta i sin cappuccino eller kanske hjälp med sin presentation. Oavsett om du ska/vill/funderar på att tävla eller inte vill tävla alls, är du välkommen på BARISTA CUP WORKSHOP | GBG!
Vi kommer hålla till i bageriet på da Matteo, Magasinsgatan 17A, och vi startar kl 19.00. Det kommer även finnas nödvändigheter som öl, kaffe och annat göttigt!
Välkomna till en grym kväll önskar vi tre kaffeälskare er!
Camilla, Lina och Reggie
Har ni några frågor eller funderingar kring kvällen, kontakta gärna någon av oss:
Camilla Pettersson - camilla@coffeeandmemories.com
Reggie Elliott - firstdegreecoffee@yahoo.com
Lina Sandersson - lina@damatteo.se
onsdag 18 januari 2012
Domarcertifiering inför Barista Cup 2012
onsdag 11 januari 2012
i begynnelsen var ordet
Först postade Tumi Ferrer, Isländsk barista champion, denna bloggpost om beskrivningarnas bedräglighet. Inte långt därefter postade James Hoffmann, barista champion 2007, denna bloggpost om beskrivningar.
Ibland ter sig beskrivningar nästan komiska, och det är inte utan att jag undrar vilken funktion de har. Ett intressant försök att ge sig på en definition gjordes för några år sedan, vilket renderade i en numera legendarisk tråd på Riktigt Kaffe, men symtomatiskt för den diskussionen var bristen på de andra upplevelserna i koppen; munkänslan, kroppen, eftersmaken, balansen?
För en tid sedan var jag hos en kund som bytte från klassiskt Italienskt kaffe till Magasinsgatan. I lokalen fanns några klassiska "Italien-drickare", helt främmande för Special Kaffe, så jag bestämde mig för att bjuda dem på varsin espresso för att se hur de reagerade. Vad de gav mig var en mycket ingående beskrivning av just det jag saknat i diskussionerna; munkänsla, kropp, eftersmak. Trevande frågade jag naturligtvis efter smakbeskrivningar? Fruktigt kanske? De tittade på mig som om jag vore dum i huvudet.
Per Nordby frågade i sin senaste bloggpost vad vi kommer fokusera på 2012? Kanske pekar tecknen redan på att det blir ett språkets år? Vi får hoppas!
måndag 9 januari 2012
...och när man talar om trollen...
onsdag 4 januari 2012
Sthlm Represent
I höstas kom en försmak av namedroppandet, och när den kände matbloggaren Adam Goldberg satte ihop sin lista över bästa espresso 2011, tog Kafé Esaias en hedrande femteplats! Snyggt jobbat Joel och Charl! Första plats tog en av våra New York favoriter Sweet Leaf i Long Island City.
söndag 1 januari 2012
Året kickar igång direkt!
´
I upptakten till julen var ett briljant inlägg i debatten angående julölen postad i Göteborgsposten. Med tanke på Systembolagets monopolställning, och kvalitetskrav vad gäller import av viner till exempel, så är det anmärkningsvärt att inga krav ställs på kvalitet vad gäller de kommersiella bryggerierna. De prenumererar på en gjuten plats i julölshyllan år efter år, utan att behöva oroa sig för att kvaliteten ska behöva avgöra om de får plats eller inte. Och få kunder reagerar nog. De köper julöl för den har sin plats på julbordet. Ordet jul på etiketten tycks räcka för att den ska smaka gott nog till skinkan och sillen.
Lite grann samma sak är det med kaffe-Sverige idag. Den som på Karlsson På Taket-vis skriker ut att den har "världens bästa produkt" möter inget mothugg. Men man har heller inget för att ödmjukt arbeta i det tysta. Kort sagt, balans saknas och diskrepansen mellan alla dessa "underbara kaffen" på twitter och vad man själv kanske upplever på plats kan vara chockerande i vissa fall. Håller vi på att förvandla vår mission om upplevandet av kaffets enskilda egenskaper till en slags träning i märkesdrickande? Vem ska först kasta stenen i det egna glasslottet och erkänna att man haft en dålig dag på jobbet och att dagens rostning kanske inte var den optimala? När ska vi släppa sargen och sluta låtsas vara experter på ett ämne och en produkt som är så oerhört ung och oerfaren i Sverige ännu, och börja dela med oss till varandra av våra brister och fel, istället för att blåsa upp oss som vingklippta påfåglar?
Jag tror vi alla vill göra vår produkt rättvisa, leverera det bästa vi kan till våra kunder. Men att vilja göra det, och att faktiskt göra det, är två olika saker. Utan självinsikt eller självkritik kommer vi aldrig nå bortom vår egen horisont heller. Att sätta ordet Jul framför ölen gör inte att det per definition är gott till jul (eller ens gott överhuvudtaget). Men, att ge och ta kritik är inte heller det enklaste. James Hoffmann föreslår klokt nog att den kritiken inte ska falla på industrin själva, utan på utomstående insatta personer. Idag finns stor expertis bland öl-, vin- och matskribenter, men om just öl, vin och mat. Men kaffe är vi fortfarande med och definierar själva. Bloggosfären är full av åsikter, men kritik? Paul Stack sammanfattar skillnaden väl; "Critique vs opinion One is informed, rational and fact based. The other has no rules".
Naturligtvis är det för mycket begärt att få fram en oberoende och insatt röst för en industri som fortfarande inte klart definierat sig själv, i Sverige. Men vi kan väl göra ett ärligt försök att förhålla oss objektiva, öppna och stödjande för en gemensam progressiv kaffekultur. Kanske växer då den rösten fram av sig självt?
God fortsättning!