onsdag 18 januari 2012

Domarcertifiering inför Barista Cup 2012

Tisdag och onsdag samlades Sveriges kaffegrädda (för kaffe utan grädde, är som kärlek utan kyssar, unt so weiter...) för att certifieras som domare till årets Barista Cup. Det börjar som bekant dra ihop sig till tävling, och det är flera deltävlingar landet runt som ska kvalificera tävlanden för en nationell tävling där de modigaste baristorna i Sverige kommer slåss om titeln och representera Sverige i World Barista Championships i Wien.

Huvuddomare och kursledare Sonja Björk Grant 
med tekniska domare Ida Hedqvist och Eskil Ingvarsson
bedömer barista Joanna Alm 


Certifieringen ägde rum på Espresso Specialisten i Hammarby, där Sonja Björk Grant från WCE Board of Directors höll i en introducerande workshop på tisdagen, samt ett skriftligt och praktiskt test på onsdagen. Till hjälp hade fem frivilliga baristor från Stockholm ställt upp som försökskaniner för flera tävlingsomgångar var, med lätt improviserade signaturdrinkar de fått ganska kort tid på sig att förbereda. 

Som erfaren av tävling själv, är det både berikande och betryggande att uppleva hur stor vikt formatet lägger på domarna att framhäva och uppmuntra baristan! Att bekanta sig med protokollet utan och innan är inte bara en fördel, utan nödvändigt för att snabbt kunna rättvist bedöma en hårt arbetande baristas förberedelser och mödor. 

Det skriftliga provet bestod av 62 frågor, med frågor på både regelboken och allmän kaffekunskap. Sonja Björk Grant samlade också in våra bedömningar av baristorna som underlag för bedömningen av vår lämplighet att döma. Men det kanske intressantaste testet, särskilt för de baristor som tävlat inför oss, var att vi alla skulle visa att vi var förmögna att framställa 4 espresso för bedömning. Tekniska domare för det testet var inga mindre än de baristor som just bedömts av oss! 

Av knorrande kollegor i andra länder från förra året vet jag att det klagats på att man som barista bedömts av domare som inte ens kan göra espresso. Så, upp till bevis... 

Jag är väldigt glad och stolt över att både kunna göra espresso och klara av certifieringen inför 2012. Av [göteborgsvits] döma [/göteborgsvits] av de baristor som ställde upp som frivilliga under dessa två dagar, kommer tävlingen bli både intressant och av hög kvalitet. Läs mer på SCAE's hemsida om deltävlingarna. 

Och Du: det är fortfarande av stor väsentlighet att anmäla sig inför deltävlingarna! 

Stort tack till inblandade; organisatörer, frivilliga och kollegor, för två otroligt intensiva och givande dagar! 

Inga kommentarer: