tisdag 27 mars 2007

Finaldagen, Barista Cup

Det var sex väldigt duktiga baristor som igår tävlade i Barista Cup och Beige Award. Jag som själv var med förra året tycker att nivån låg mycket högre i år än den har gjort tidigare. Det är kul, för det visar att tävlingen utvecklas och förbättras raskt, och branschen med den. Om man tänker på att flera av de tävlande baristorna inte hade jobbat med kaffe mer än några månader eller ett år men ändå lyckats skaffa sig enormt mycket kunskap på den korta tiden kan man bara gissa sig till vart det kommer att sluta. Specialkaffe rör sig framåt, och fler och fler vill med! Men åter till gårdagen. På förmiddagen gick koppnings-SM av stapeln, där både jag, Jonas och Lina var med. Som vi redan har nämnt tog Lina hem segern efter en jämn kamp och ska representera Sverige i VM i Antwerpen i Maj. Grattis Lina, och lycka till i Belgien! Det innebär att vi kommer koppa mer än vanligt på da Matteo eftersom Lina måste ligga i hårdträning ett tag framöver.

Klockan tolv började den första finalisten i Barista Cup servera kaffe, och tre timmar senare var alla koppar och glas i disken och de tävlande kunde äntligen andas ut och börja packa sina kvarnar och tampers. Domarna började sin överläggning med en gång, men vi var alla tvungna att vänta till kvällen på resultatet. Pristagarna pressenterades på Moderna Museet, där vi också firade med mat och gamman med en underbar utsikt över Stockholm. Vinnare av Barista Cup blev (äntligen!) Costas Pliatsikas som får åka till Tokyo sent i sommar och tävla för Sverige i World Barista Championship. Tvåa blev Daniel Remheden som därmed tog hem det enda av priserna han inte redan hade, och på tredje plats kom Emma Andersson som dessutom tog hem Beige Award och ska tävla i Latte Art-VM i Maj. Grattis Emma och grattis Costas, det var väl förtjänt! Mattias kom på en suverän fjärdeplats vilket är helt fenomenalt för en som tävlar för första gången! Grattis Mattias, och bra kämpat!

Årets Barista Cup var väldigt bra organiserat och allt flöt på som det skulle med minimala problem. Magnus och Hasse och hela SCAE Sweden har än en gång gjort ett grymt bra jobb!

Inga kommentarer: