onsdag 2 december 2009

nyc coffee crawl

Det finns många ställen att dricka kaffe på i New York. Vill man däremot fika samtidigt blir det svårare, för de flesta ställen som tar sitt kaffe på allvar har valt bort mat och bullar för att göra en markering mot de större kedjornas allt bredare utbud.

Snävast är nog Ninth Street Espresso som knappt hade en skorpa att bjuda på. Dom är trevliga men har en ganska rå attityd och serverar kaffe från intelligensia både på Synesso och Chemex.

Gimme! Coffee har också mycket attityd och här hittade jag alltid cyklister både framför och bakom baren. Gimme! rostar sitt kaffe själv och serverar både espresso och brygg.Bästa fikat får man på cafe Grumpy, den som ligger på 20:e gatan. Hinner du bara med ett fik kan du gå hit. Trevlig gata, fin lokal och glada människor bakom baren som serverar kaffe tillsammans med två Clover och en Synesso. Rostar själv sen tre månader tillbaka men serverar fortfarande kaffen från andra rosterier runt om i landet och byter kaffemeny varje vecka.

Fikar bra gör man också på Third Rail Coffee. Ganska ny bar, personlig. Serverar kaffe från Intelligentsia på Linea och Chemex.

Snyggaste baren har Stumptown. Den är bara tre månader gammal men det är full ruljans i lokalen och kaffet bryggs med stor omsort av välklädda baristor via presskanna eller la Marzocco. Också egenrostat, men inte i modersrosteriet i Portland utan i ett nytt rosteri i New York. Dom tycker nämligen att kaffet inte tål att skickas så långt utan bör rostas på plats.


Nytt är också Ost Cafe som visserligen serverar ost och vin men har tagit sitt namn från tyskan. Ligger på östra sidan av Manhattan och har en hörnlokal som det är lätt att sitta länge i. Intelligentsia även här, brygg och espresso.

På samma sida stan ligger Abraco fast med några fler år på nacken. Tror bara det går att få espresso här, men å andra sidan finns det mer mat än på andra ställen. Trång lokal, snackig kille bakom baren, mycket värme och kaffe från Counter Culture.

Joe the art of Coffee hittar man lite överallt i stan. Var bara på en enhet men fick fint kaffe i Chemex, rostat av Intelligentsia. Serverar även espresso och kaffe från Ecco i Califonien.

Vill man över bron till Brooklyn kommen man antagligen styra stegen till Williamsburg och då kan man lika gärna ta en kaffe på El Beit. Serverar espresso, Clover och ised Clover. Inte så illa på en varm dag. Innegård, stökig lokal, fönster ut mot en livlig gata och kaffe från Vancouverbarserade rosteriet 49th Paralell.

Det var allt kaffe jag han med i nyc. Vill man hitta dit finns här en karta:


Visa nyc coffee crawl på en större karta

Man får komma ihåg att det aldrig går att på en enkel espresso. Ber man om espresso får man alltid en dubbel ristretto. Basta. Det tar ett tag att vänja sig vid och är inte alltid gott då det lätt blir överextraherat, men jämför man med det som serveras på mindre kaffefokuserade hak så inser man att man får en ganska god kopp. Och de flesta ställen ser till att servera kaffe med andra bryggmetoder också, så är bara kaffet bra kan man alltid får sig en en god kopp ändå.

Inga kommentarer: