måndag 31 januari 2011

Gästspel!

Är det inte vackert, i da Matteo förkläde och allt!

Oskar, Drop Coffee!




Location:Viktoriapassagen,Göteborg,Sverige

torsdag 27 januari 2011

Extract Workshop!

Vi fortsätter vår internutbildning och idag och imorgon labbar personalen med extraktioner och olika bryggmetoder, med sina smaklökar och ExtractMojo som hjälpmedel!

Utbildning is the way to go!

Och nästa vecka vankas da Matteo In House Barista Championships.

Mycket bra saker just nu!





Location:Magasinsgatan,Göteborg,Sverige

onsdag 26 januari 2011

Magasinsgatan 17

För er som inte varit och hälsat på oss i våra nya lokaler. Suttit ned och ätit vårt goda bröd och druckit vårt goda kaffe, så kommer här lite bilder av vad ni missat. Det är faktiskt värt att komma hit bara för den fantastiska lokalen där vi har vårt bageri och rosteri.
Kom och titta när vi bakar och rostar. Hade jag inte jobbat här hade jag nog hängt här varje dag. Så man kan säga att det är ett nöje att gå till jobbet.














lördag 22 januari 2011

kaffe, kaffe, kaffe



Jag och Per är i skrivande stund i Karlstad på Barista Camp 2011. Ett 5o-tal väldigt kaffe intresserade människor från hela Svedala har samlats för att bara lära sig och utbyta erfarenheter och upplevelser från kaffet. Det är väldigt kul att vara här och träffa dessa människor som har detta som sin hobby och passion. Just nu mäter vi olika extraheringar av kaffet med hjälp av en refraktometer, bara en sådan sak...



fredag 21 januari 2011

Politik o småskalighet

Ny avtalsrörelse på gång, lönerna har de senaste åren ökat betydligt i branschen, bra eller dåligt? Bra för det mesta men ngn måste ju betala detta det är kunden o senaste åren har det varit svårt att öka priserna, lönerna ökat ca 10-15 procent men inte priserna. Vi har höga minimilöner om vi jämför med vår omvärd o vi måste nog tyvärr gör det i vår globaliserade värd. Den som varit på en kaffebar i England möts av tre fyra baristor där vi kanske har en till två med samma volym, det innebär att vi måste vara effektiva men det ger oss inte lika stort svängrum att utveckla koncept, t ex den nya Brewmaster tävlingen ger baristan möjlighet att välja metod o Jesper på Syncity önskar oss det samma hända på våra cafeer men går det med vår lönebildning?
Tveksamt med vårt system, dessutom körs det mycket svart i England t ex. Vill inte vara gnällig men vi har en gigantisk utmaning o politikerna o facken är inte direkt intresserade av dessa frågor ur ett utvecklingsperspektiv i vår lilla branch.
Vi kommer nog istället se mer o mer selfservice/convinient lösningar med sämre service o kunskap inte tvärtom som vi önskar, systemet gynnar bara stordrift inte småskalighet o mindre koncept/ sevicelösningar, annat från politikerna är bara snack.

tisdag 18 januari 2011

Brewers Cup

Nya tävlingar presenterades på WCE (world coffee event) som är namnet på organisationen som kommer sköta alla nu förekommande tävlingar som finns, två intensiva dagar i Dublin är slut, kaffefolk från hela värden indelade i tre grupper sökte vi jobba fram en ny plattform, rules, judges och national support heter grupperna som skapat tydligare koncept o mallar för alla tävlingar. WCE board hade sitt första styrelsemöte med, två nya medlemmar Carl Sara, NZ och Sonja Grant, Island, båda med gedigna erfarenheter som tävlande o domare i alla format.

Brewers cup, bryggkaffetävling, äntligen säger nog många. Går till så här, ungefär,

Uttagning: ett förutbestämt kaffe, bestäms av Org o är samna för alla, skall bryggas i valfri bryggmetod( siphon, drop, chemex, press, aeropress, etc etc) baristan kan t om hitta på en egen metod, dock ej maskiner. I uttagningen bedöms bara smak av tre domare. Ingen publik.

Final: sex finalister, valfri metod men nu med eget kaffe, bryggs, serveras, komuniceras, presenteras till domare detta sker på plattformen inför publik, presentation, smak o teknik bedöms, publiken får smaka kaffet som bryggs med men det bryggs i en typ vanlig bryggare.

Vad tror ni om denna tävling, jag tror på den o den kommer gå av stapeln i Mastricht, en svensk borde åka jag tycker jag, vi roddar ihop denna under BC, eller? Vi kan köra en enklare variant första året helt ok enl W C E board.

Roaster competition
I denna tävling gäller det rostning, den kan Filip Åkerblom mer om so sitter med o tar fram detta koncept, men jag tror att denna tävling kommer Bygga framtidens Roast Masters o det behövs ett yrke o identitet här.

tisdag 11 januari 2011

Specialkaffe är inte en luddig term

Det snackas specialkaffe på riktigtkaffe. Det var på tiden tycker jag, och jag uppmanar alla att läsa!

Om du skummar igenom sidospåren om torkat kaffe och personliga preferenser och påhopp och titta på helheten så kan du se en röd tråd. Det finns en del kritik riktad mot SCAA och SCAE som står bakom termen av specialkaffe. Det anses att den har definierats dåligt. Det är sant att det inte har funnits en bra kort beskrivning som är lätt att ta till sig, men det har beskrivits långt av SCAA och allmänt av SCAE. Den är ganska allmänt skriven men den blir inte luddig för det. Den öppnar inte för tolkning, men den öppnar för att många olika aktörer som vill sträva mot kaffe av hög kvalité kan hitta en gemensam nämnare och samsas under samma paraply.

En annan kritik är riktad till branschen, och man anser sig som konsument inte behöva yttre mått på vad som är bra eller dålig kvalité, att det inte behövs i andra råvarugrupper. Det är ren ignorans. Som konsument styrs du varje dag av yttre markörer som beskriver kvalitén på råvarorna du köper. Nästa gång du köper tomater i din dagligvaruhandel, titta efter på skylten. Det står med största sannolikhet "Tomater, klass 1". Vad tror du det betyder? Det är en klassificeringsnorm, utfärdad av livsmedelsverket efter EU standard. Här hittar du en pdf om den saken.

Hade kaffe odlats i Europa hade vi kanske sett samma samma klassificering där, kaffe klass 1. Nu används en annan terminologi, utfärdad av en annan organisation. Men det är inte något godtyckligt eller subjektiv beskrivning. Termen specialkaffe är långt ifrån lika väldefinierad som tomatens klass 1, men den är definierad. Jag förstår kritiken mot termen och "special" passar inte riktigt i Jante-Sverige där varken personer, företag eller produkter har rätt att framhäva sig som mer special än en annan. Men termen specialkaffe är nog här för att stanna. Och tack vare att det diskuteras och stöts och blöts så kanske vi kommer till en bättre definition. Fortsätt snacka!

måndag 10 januari 2011

Mycket specialkaffesnack

Först, underbart att dialogen pågår på Riktigt Kaffe.

1. Kanske begreppet SPECIAL inte funkar i alla lägen men det är etablerat bakåt i kedjan sedan många år, SCAA har funnits sen 80 talet. Begreppet sattes redan på 60 talet genon Erna Knutzen. Att sen några i ankdammen Sverige yrvaket plötsligt får för sig att skippa internationellt etablerade begrepp kan bara ses som dumhet/okunskap eller har man en annan agenda.

2.Först de senaste åren har det dock varit MÖJLIGT att definare det i KOPPEN till konsument, tävlingar som WBC etc har här varit ovärderiga redskap. Specialkafferosterierna är OTROLIGT ny företeelse SCAE Sverige har enbart sysslat med Brista Cup, hitills. Därav denna storm, vi är för unga ännu.

3. SCAA/SCAE som organistaion har grannlaga uppgifter att försöka skapa resurser för standardiseringar, kunskapsbaserd forskning o avmytifiering, medlemmar består av dom små aktörer i alla led, inget annat. från bonden till baristan/cafe. Därför resurssvaga.

4. Den tradionella kaffebranchen "dont´t give a shit" in i Specialkaffebranchen, har aldrig gjort det o kommer inte göra det. Dom hade alla möjligheter att påverka.

5 Detta är en "MOVMENT" eller rörelse o det handlar om att ta ställning o åka med, påverka, o handla. Alltså ett Politiskt statement för ärbarhet o redlighet för många gånger utsugna bönder i Tredje Världen o bättre smak i koppen.

Specialkaffe

Intresant dialog på Riktigt Kaffe om begreppet Specialkaffe som egentligen inte har definerats av den anledning att den flyttar på sig hela tiden eller att en "märkning" blir som t ex Fair Trade, dvs är ganska endimensionell.

Men mitt i sörjan av åsikter kan man man skönja "specialkaffet" i dimman, terrior, plockning, sortering, lagring, transport, få defekter, clean cup, frech greens, omsorgsfullt rostat, omsorgsfullt bryggt.
Inget konstigt egentligen, en bra kontrollerad produkt hela kedjan, inte konstigare en en välhängd biff som gått i det fria med rätt foder o omsorg, slaktat o häng rätt, det smakar alltid bättre men är dyrare, men det är special. O ni är med o definerar det med denna dialog.


Om du inte gillar det är en annan sak.

onsdag 5 januari 2011

Händer det ngt?

Jaha då var man inne på sitt 7:e årtionde men bara 51, det ni ungdomar. Detta år blir spännade

-WBC i Columbia i Juni, första gången i ursprung, väldigt kul.

-Alla tävlingar kommer under ett tak rent organisatoriskt WCE kommer det heta, jag kanske blir upplyft till den nya styrelsen men det bestämmer SCAE. Dom deläger WCE
stor möte i Dublin 17-18: jan med kaffefolk från hela världen som har olika erfarenheter om alla tävlinagar WCE Summit heter det eventet, två nya tävlingar kommer här presenteras, rostning o bryggning, en svensk till är med välkommen in i detta gäng Filip Åkerblom som är inblandad i rostningstävlingen, skall bli kul att se de nya formaten.

-SCAE-Sverige står för mycket nya utmaningar o vi behöver alla hjälpas åt för att stärka den svenska chaptern, men först nu en domarutbildning i Göteborg sen tävlingar

- SCAE Europa har även där en svensk numera Magnus Adamsson Espressospecialisten, det kommer vara väldigt viktigt för att för Sverige att få sin röst hörd i dessa sammanhang, snacka SCAE europa med honom han börjar få koll

- Sen kommer nog specialkaffet bli fortsatt hett omdebatterat och alla som anser att man håller på med detta kommer nog få bekänna färg, läs på lite så kan vi ta en debatt

- Specialkafferostarna behöver samla sig o snacka lite det kommer hända detta år, var när hur får vi se, men det är nödvändigt.

- Annars är det lungt där ute, eller?