måndag 10 januari 2011

Mycket specialkaffesnack

Först, underbart att dialogen pågår på Riktigt Kaffe.

1. Kanske begreppet SPECIAL inte funkar i alla lägen men det är etablerat bakåt i kedjan sedan många år, SCAA har funnits sen 80 talet. Begreppet sattes redan på 60 talet genon Erna Knutzen. Att sen några i ankdammen Sverige yrvaket plötsligt får för sig att skippa internationellt etablerade begrepp kan bara ses som dumhet/okunskap eller har man en annan agenda.

2.Först de senaste åren har det dock varit MÖJLIGT att definare det i KOPPEN till konsument, tävlingar som WBC etc har här varit ovärderiga redskap. Specialkafferosterierna är OTROLIGT ny företeelse SCAE Sverige har enbart sysslat med Brista Cup, hitills. Därav denna storm, vi är för unga ännu.

3. SCAA/SCAE som organistaion har grannlaga uppgifter att försöka skapa resurser för standardiseringar, kunskapsbaserd forskning o avmytifiering, medlemmar består av dom små aktörer i alla led, inget annat. från bonden till baristan/cafe. Därför resurssvaga.

4. Den tradionella kaffebranchen "dont´t give a shit" in i Specialkaffebranchen, har aldrig gjort det o kommer inte göra det. Dom hade alla möjligheter att påverka.

5 Detta är en "MOVMENT" eller rörelse o det handlar om att ta ställning o åka med, påverka, o handla. Alltså ett Politiskt statement för ärbarhet o redlighet för många gånger utsugna bönder i Tredje Världen o bättre smak i koppen.

3 kommentarer:

Torkel sa...

WORD!

Mattias L sa...

Skrev i fel inlägg på första försöket. Här skall det vara!

Tack ett bra perspektiv på hela debatten!
Vi är många som är unga och gröna inom specialkaffet, inte lätt att känna till historien. Speciellt om man är konsument och inte är med på möten och tävlingar.

Varför känns det som det är väldigt få "gamla rävar" (inte för att du skulle vara gammal Matts :) ) som är aktiva i arbetet/debatten?
Det är alltid bra med friskt blod, men det måste också finnas med en del rutin och historia, annars gör man om samma misstag som förr

Matts sa...

Utan historia ingen framtid